Waarschijnlijk heb je het in de afgelopen tijd meerdere keren gehoord, ‘zou je dat nou wel doen?’. Het maakt je hartstikke onzeker en eigenlijk vraag je je af of ze misschien wel gelijk hebben. Begrijpelijk! Laten we samen een stap vooruit zetten, zodat jij werkelijk beweegt naar meer vrijheid, plezier en voldoening in je carrière.
Zou je dat nou wel doen?
Toen ik besloot uit dienst te gaan kreeg ik berichten van mensen die mij dapper vonden, maar onvermijdelijk kreeg ik ook berichten met de strekking ‘zou je dat nou wel doen?’. Eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik met deze uitspraken moest doen. Ik had zelf ook wel door dat ik wegliep van een goed betaalde baan, zonder echt te weten wat ik ging doen. Ik denk dat ik mijzelf misschien wel veel vaker heb afgevraagd of ik het wel zou moeten doen. Maar toch voelde ik heel sterk dat het goed zat en ga dat dan maar eens uitleggen. ‘Ja het is een onderbuikgevoel en die moet ik volgen’. Ik zie de opgetrokken wenkbrauwen nu al weer voor me.
Uit het veld geslagen
Ik weet dat jij ook geconfronteerd wordt met deze uitspraken. Het is niet vreemd dat je je door deze uitspraken uit het veld geslagen voelt, dat het je onzeker maakt en je geneigd bent om toe te geven dat ze misschien weleens gelijk hebben. Ondanks dat sterke gevoel iets anders te willen. Vaak gaan de uitspraken gepaard met argumenten als ‘hoe ga je dat dan financieel regelen? Wie moet er dan voor de kinderen zorgen? of weet je wel hoeveel risico je loopt als ondernemer?’ Het zijn vaak precies de punten waarover je zelf ook al onzeker was. Mensen hebben de eigenaardige gave om precies dat aan te raken bij je, waarover jijzelf ook onzeker bent. Hoewel je je had voorgenomen om sterk te zijn en er nu echt voor te gaan, ga je dan toch weer twijfelen en besluit je het maar weer uit te stellen.
Een stap nemen maakt je kwetsbaar
Het is heel makkelijk om streng voor jezelf te zijn en te zeggen tegen jezelf ‘zie je nou wel je bent gewoon een zwakkeling die niet durft’. Inmiddels weet ik wel beter! Het is namelijk allemaal heel goed te verklaren. Je bevindt je namelijk in een heel kwetsbaar proces. Er gebeurt intern enorm veel. Je hebt allemaal gevoelens die je rationeel niet weet te verklaren. Je vraagt jezelf om continu vooruit te kijken naar iets wat nog zo ongedefinieerd is. Ergens voel je dat vooruit de juiste kant op is, maar in je hoofd heb je nog niet op een rijtje hoe dat er dan allemaal uit ziet. Alles wat je wel weet is vertrouwd, voelt veilig en je weet precies wat je kunt verwachten. Dit noemen we ook wel je comfortzone. En nu vraag jij aan jezelf om over de grenzen van deze veilige en vertrouwde omgeving te kijken. Om een stapje erbuiten te zetten en te zien wat het je oplevert.
Dubbel feest!
Gevolg is dat het intern enorm in jou gaat schreeuwen. Want jouw prehistorisch brein heeft één opdracht en dat is jou veilig houden. Je letterlijk in je comfortzone houden. En als mensen van buitenaf dan ook nog eens jouw onzekerheden gaan benoemen dan is het dubbel feest. Je wordt bevestigd in de gedachte die je zelf ook al had. ‘Ja zie je nu wel ik moet het ook gewoon niet doen’. We hebben namelijk de neiging om weg te lopen van gedoe en onrust in ons leven. Maar ondertussen dringt het gevoel iets anders te willen zich nog altijd aan je op. In je comfortzone blijven is dan eigenlijk geen optie meer voor je.
Ik zeg altijd intern geschreeuw is goed! Het vertelt mij dat je beweegt naar iets waar je in je hart naar verlangt.
Laten we dat even dubbelchecken
Nu kan ik mij voorstellen dat je denkt, ‘ja leuk maar ik voel een hoop ongemak’. Oké laten we dat gevoel eens dubbelchecken. De vraag die je jezelf kunt stellen is, is het onrust in combinatie met een gevoel van weerstand of is het onrust en angst in combinatie met een verwachtingsvol gevoel? Van weerstand wil je weg, maar van het verwachtingsvolle gevoel wil je nog veel meer. Merendeel van de mensen die bij mij komen moeten concluderen dat het angst en onzekerheid is in combinatie met een verwachtingsvol gevoel. Super mooi, want vanuit dat perspectief kan je ook anders naar de angst en onzekerheid gaan kijken. Zie het als een gezonde spanning net voor je examens om je diploma te halen, of die keer dat je voor het eerst voor een groep sprak of een wedstrijd speelde die je graag wilde winnen. Als je het hebt gedaan voel je je fantastisch en denk je ja nog een keer.
De oplossing, verplaats jezelf naar de lerende zone
Natuurlijk zou je liever de uitspraken ‘zou je dit nu wel doen?’ willen vermijden. Maar realistisch is dat niet. Veel effectiever is om het gevoel van vertrouwen in jezelf te vinden. Maar hoe kan je dan bewust die stap uit je comfortzone maken? De oplossing is eigenlijk vrij simpel ga leren door bewust kleine stappen te nemen. Sta jezelf toe om te ontdekken en te leren onderweg. Neem kleine stappen continu met de intentie ervan te leren. Je plaats jezelf bewust uit je comfortzone, maar omdat je het klein houdt en de intentie leren is gaat je hoofd niet direct met je aan de haal. Onderstaande plaatje geef een goede illustratie.
Bron: @executivemedia.group
Je huidige situatie kan je zien als je comfortzone, het is veilig, je weet hoe alles werkt, alles is te overzien en je voelt je in control. De eerste reactie van je brein als je een stap buiten je comfortzone zet is paniek, twijfel en onzekerheid. Het is makkelijk om in deze twee fases te blijven hangen. Door bewust te kiezen om te leren en te experimenteren, neem je een stap vooruit en krijg je daar ook veel voorwaartse energie van.
Samen een stap zetten?
Nu zeg ik simpel, ga bewust kleine stappen nemen, maar ik weet hoe lastig dat is als je je onzeker voelt. Ik help je graag om een sterk fundament van vertrouwen in jezelf te bouwen, zodat je werkelijk de stappen gaat nemen die nodig zijn om een carrière met meer vrijheid, plezier en voldoening te realiseren.
Ben jij van plan om binnenkort te starten met ondernemen? Ben je klaar met aanrommelen en klaar om jouw angsten en onzekerheden te doorbreken? Dan zie ik graag jouw aanmelding voor een gratis groei sessie tegemoet.