Zo makkelijk is het om je eerste klant te scoren

myndz ondernemerscoach

Onlangs sprak ik een klant waar ik het volgende gesprek mee had:

Klant: ‘Ik weet gewoon niet waar ik mijn eerste klant vandaan moet halen. Ik ken écht niemand die dit zou willen kopen.’

5 minuten later….

Klant: ‘Ik zat trouwens gisteren bij de kapper en de kapster vertelde mij dat ze ook weleens last heeft van x en toen hadden we echt een heel leuk gesprek gehad hierover.’

Ik: ‘Oké, en heb je jouw kapster verteld wat je eventueel voor haar zou kunnen betekenen?’

Klant: ‘Ja, nee daar heb ik eigenlijk helemaal niet over nagedacht……stom hé!’

Tja! Een typisch voorbeeld van een schot voor open doel die we allemaal als startende ondernemer dagelijks laten liggen.

We denken dat het scoren van je eerste klant lastig en moeilijk is. Maar soms hoeft het niet moeilijker te zijn dan gewoon een goed gesprek te voeren met mensen uit je omgeving.

En waarom laten we deze kans dan toch massaal aan ons voorbijgaan? Want, ik kan je vertellen; het heeft nog lang geduurd voordat mijn klant alsnog haar kapster opbelde en haar vertelde wat ze kan betekenen.

De angst om afgewezen te worden!

Praat met alles en iedereen!

In de fase dat ik mijn eerste klant moest scoren, was ik vooral veel te vinden achter mijn laptop. Ik was dagen bezig om dingen uit te werken, teksten te maken en vooral veel na te denken over mijn bedrijf. Nu begrijp ik niet eens waar ik toen mee bezig was, volgens mij was ik vooral bezig met mezelf bezighouden. Zodat ik het gevoel had goed bezig te zijn. 😉 Je begrijpt wel; een vrij nutteloze bezigheid om klanten te scoren.

En daar was mijn eerste business coach dan ook mega duidelijk in. Ze zei: ‘Dit levert geen fluit op! Als je je eerste klant wilt scoren, dan moet je met iedereen en alles praten. Net zolang tot je beet hebt.’ Help!! Met mensen praten, zelf met veel mensen praten, over mijn bedrijf. Dat vond ik nou juist zo doodeng aan het ondernemerschap.

Om echt out there te zijn, mij kwetsbaar op te stellen, praatjes aan te knopen en te vertellen wat ik te bieden had. Dus ja dacht ik; doei, ik ga gewoon lekker verder met teksten schrijven. Ondertussen slonk de bankrekening en gebeurde er vrij weinig. De nood om klanten te scoren werd telkens groter en het verlangen om eindelijk eens echt impact te maken werd telkens groter.

De impact van een paar klappen op je hoofd

Het werd mij al snel duidelijk dat het vooral een mentaal ding was. Voor ik ondernemer werd had ik altijd al meer tijd nodig om op te warmen en mij veilig genoeg te voelen om met mensen een verbinding te maken. Ik keek liever eerst de kat uit de boom. En dat alles kwam door een traumatisch ervaring toen ik 14 jaar oud was.

Ik had een hele leuke en lieve vriendin die ik kende van de basisschool. Op het voortgezet onderwijs zetten wij onze vriendschap voort, maar als snel bleek dat we allebei een andere kant op gingen. Laten we zeggen, zij vloog de verkeerde kant op en ik bleef gewoon het brave meisje van de klas. Hoewel dat lang goed ging, besloot zij een andere vriendin die ik niet kende op mij af te sturen.

Ik ben die dag door haar vriendin in elkaar geslagen op een plein van een winkelcentrum, zonder enige aanleiding of reden. Om mij heen stonden allemaal mensen en ‘vrienden’ waar ik op dat moment van hoopte dat ze mij zouden helpen. Maar niemand deed wat. De impact van die paar klappen op mijn kop hebben lang nagedreund kan ik je vertellen.

Hier is ook het gevoel van afwijzing en er niet bij horen ontstaan. De diepgewortelde angst om niet leuk gevonden te worden, afgewezen te worden voor je ideeën, mening en wie je bent.

Angst om afgewezen te worden

Ik weet dat ik niet de enige ben die bang is om afgewezen te worden. We maken het proces naar onze eerste klant enorm persoonlijk.

We zijn bang om te horen:

  • dat mensen ons product niet goed vinden of ons bedrijfsidee niet leuk vinden;
  • dat mensen ons niet voldoende gekwalificeerd vinden;
  • dat mensen iets van ons gaan vinden of commentaar leveren;
  • dat mensen ons niet meer leuk vinden.

En dat allemaal omdat we bang zijn om afgewezen te worden. Eigenlijk is dit een angst die afstamt uit onze oertijd. In de oertijd was het namelijk veel slimmer om samen te blijven als je bijvoorbeeld op jacht ging. Dus we zijn geprogrammeerd met; samen kunnen we het wel overleven.

Maar nu in deze tijd dient de angst om afgewezen te worden ons helemaal niet en zeker niet als je als startende ondernemer jezelf out there wilt plaatsen en zichtbaar wilt zijn.

Geloof dat je altijd mensen treft die het beste met je voor hebben

Het ondernemerschap heeft mij uiteindelijk bevrijd uit dat gevoel van afwijzing. Ik weet nog goed dat een goede vriendin van mij zei na een aantal maanden; ‘Mariël, je bent echt een leuker mens geworden, ik heb nu nog zoveel meer verbinding met jou.’

Wat mij heeft geholpen om hier een shift in te maken, is stoppen met mensen bij voorbaat te wantrouwen. Echt te vertrouwen en geloven dat ik altijd mensen tref die het beste met mij voor hebben en dat ik altijd geaccepteerd word voor wie ik ben en wat ik te delen heb. Die intentie maakt zo’n groot verschil. Het feit dat ik nu vanuit dat geloof met mensen kan praten, zorgt ervoor dat ik veel relaxter een gesprek kan aanknopen.

Dat betekent niet dat ik geloof dat iedereen mij leuk vindt en we altijd een match zijn. Maar ik geloof wel dat altijd iedereen openstaat voor een gesprek en dat van daaruit de match vanzelf wel of niet ontstaat. Ik doe ook niet mijn ‘best’ om iets te verkopen aan iemand. Ik doe mijn best om een leuk en waardevol gesprek voor beide personen te voeren.

Laat jij je nu ook nog door overtuigingen en belemmerende gedachten tegenhouden om je eerste klant te scoren? Of weet je gewoon helemaal niet waar je moet beginnen? Laat mij je helpen een bedrijf op te zetten met impact en omzet.

Ik geloof dat iedereen het kan! Krijg inzicht in de belangrijkste praktische en mentale stappen die je als (startende) ondernemer te nemen hebt op binnen no-time te groeien naar een succesvolle business.

Download hier mijn gratis e-book met daarin 5 cruciale stappen om een goed lopend bedrijf op te zetten.

 

 

 

Scroll naar boven