Heb jij het gevoel dat het werk dat je doet niet zinvol is? Dat je eigenlijk niet goed weet waarom je het doet. En merk je dat het begint te knagen dat je geen doel hebt in je werk? Ik leg in mijn blog uit waarom je behoefte hebt aan zinvol werk en hoe je je werk zinvoller kunt maken.

Ik had niet het gevoel nuttig te zijn

Een belangrijke reden voor mij om een ander carrière pad te volgen was het gevoel geen zinvol werk te hebben. Ik had niet het gevoel ergens aan bij te dragen wat nuttig was. Werk waar ik mijn potentieel zo kon inzetten dat ik anderen er ook mee kon helpen. Ik merkte in die tijd dat ik telkens meer belang hechtte aan mijn persoonlijke waarden en hoe deze overeenkwamen met de doelen en missie van de organisatie waarvoor ik werkte. Mijn eigen verlangen om betekenis te geven aan mijn leven en mijn persoonlijke waarden die veranderden, gingen telkens meer uiteenlopen met die van het bedrijf. Ik merkte dat het gevoel geen zinvol werk te hebben mij enorm veel energie kostte.

Waarom niet meer passend?

Ik vroeg mijzelf dan ook steeds vaker af waarom het nu opeens niet meer passend was? Een lange tijd was dit namelijk wel het geval geweest. Tot ik mij realiseerde dat ik vrij jong was toen ik bij het bedrijf kwam werken en ik dus enorm veel geleerd had. Ik had mij op veel punten ontwikkeld en had een visie gekregen. Niet zo gek dus dat het voor mij veranderd was. Ik ben mijn voormalige werkgever eigenlijk heel dankbaar voor de ontwikkeling die ik in al die jaren bij hun heb mogen doormaken. De vraag is hoe zinvol ervaar jij je werk? En zo niet, herken je dat je de afgelopen tijd bent gegroeid en misschien daardoor het werk als minder nuttig bent gaan ervaren?

Meer aandacht voor zinvol werk

De afgelopen jaren zie ik niet alleen bij mijzelf, maar ook bij anderen een interessante ontwikkeling. Er is steeds meer aandacht voor zingeving in werk en leven. Waar de nadruk eerder lag op meer materialistisch behoeften verschuift dit naar een bijdrage leveren aan de samenleving en je talenten ontwikkelen en niet vergooien. Werk is dan ook een belangrijke bron van zingeving in je leven. Het geeft je niet alleen iets te doen, maar het is ook een kans om je talenten in te zetten om iets bij te dragen voor een ander. Pas na mijn uitdiensttreding ontdekte ik hoe belangrijk het is om een doel te hebben in het leven en daarmee een nuttige bijdrage te leveren aan iets wat groter is dan jezelf.

Mijn hoger doel, geen enkele vrouw met tegenzin naar haar werk

We hebben allemaal een natuurlijk verlangen om een verschil te maken in ons leven. Een doel hebben werkt als een kompas en geeft richting. Voor mij is het hogere doel om bij te dragen aan de ontwikkeling van vrouwen en hun te helpen antwoord te geven op de vraag ‘wat wil ik nu echt?’. Wat mij betreft gaat geen enkele vrouw met tegenzin naar haar werk en daarom leer ik vrouwen keuzes te maken, barrières te doorbreken en een ijzersterk vertrouwen op te bouwen. Zodat zij richting vinden naar werk wat voor hun zinvol is, waar ze blij van worden. Zo draagt mijn werk bij aan het vergroten van het werkgeluk van andere vrouwen en zo is de cirkel voor mij rond.

Verbinding tussen wat je doet en wie je wilt zijn

Als jij niet alles van jezelf kan inzetten, niet je volledige potentieel kan benutten, dan gaat dit op een gegeven moment schuren. Je voelt al snel geen enthousiasme meer voor je werk. Het gaat er dus om dat er een verbinding is tussen het werk wat je doet en de persoon die je echt wilt zijn. Jouw talenten, kwaliteiten en waarden zo inzetten dat je bijdraagt aan een hoger doel. Je slaat een brug tussen je dagelijkse taken en wat je echt belangrijk vindt op lange termijn. Dan ervaar je je werk als betekenisvol en geeft het je een energieboost. Dit vraagt wat reflectievermogen van jezelf en daadwerkelijk weten wie je bent, wat je talenten zijn en welke waarden je hebt. Pas dan kan je het ook inzetten op een manier die bijdraagt.

Impact van zingeving

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat je prestaties verbeteren als jij je werk als zinvol ervaart. Jij en je werkgever hebben er dan ook veel profijt van. Je draagt bij aan het resultaat en je bent een bevlogen medewerker. Je weet namelijk samen waarvoor je het doet en dat bevordert de onderlinge samenwerking enorm. Er is in een dergelijke samenwerking ruimte voor jouw persoonlijke doelen en waarden en je levert tegelijkertijd een mooie bijdrage aan de doelen van de organisatie. Jij gaat met zin naar je werk en de werkgever heeft een waardevolle werknemer. Klinkt als een win-win niet waar?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven