Zet jezelf op je prioriteiten lijst, tips om balans te vinden in je agenda

tips om balans te vinden in je agenda x

Worstel jij ook weleens met de balans tussen afspraken, werk en tijd voor jezelf? Voor veel mensen is het een heel herkenbaar verhaal. We zijn snel geneigd om voor iedereen klaar te staan en ons zelf weg te cijferen. Tijd om jezelf prioriteit te maken.

Worstelen met jezelf

Afgelopen week sprak ik met een vriendin over haar worsteling met het vinden van balans. Zij worstelt al enige tijd met het vinden van balans tussen me-time, werk en afspraken met vrienden. Het gevoel dat we mensen willen pleasen, niets willen missen en geen nee durven te zeggen speelt een rol. Gevolg is dat mijn lieve vriendin haar eigen tijd opoffert voor allemaal andere afspraken. Hierdoor zit ze al weken vooruit vast in haar agenda en is er geen ruimte voor ontspanning en spontane activiteiten. Als ik eraan denk krijg ik direct hoofdpijn. Ik geef tijd voor mijzelf altijd veel prioriteit in mijn leven. En daarbij waardeer ik spontane momenten enorm. De gedachten dat ik nu al geen spontane afspraken kan maken de aankomende tijd maakt mij onrustig.

Jezelf prioriteit maken

Eigenlijk is deze blog een verzoeknummer van mijn vriendin, want stiekem gaf zij mij al weken geleden een lijstje met onderwerpen waar ze graag meer over zou willen lezen op mijn website. En raad eens welk onderwerp er ook op stond? Juist ja, dus dacht ik na over de tips die ik haar zou willen meegeven. Mooie bonus voor jullie want nu krijgen jullie mijn tips ook!

#1 Creëer overzicht

Ik ben een sucker voor lijstjes en een goed ingerichte agenda. Maak afspraken, werkzaamheden, maar ook things to do inzichtelijk in je agenda. Je krijgt hierdoor meer zicht op al je activiteiten en hoeveel tijd dit in beslag neemt. In veel agenda’s kan je gebruik maken van kleuren. Kies een aantal kleuren die je werk, me-time en afspraken representeren. Je kunt dan in één oogopslag zien welke kleur de overhand krijgt en waar je misschien meer me-time wilt toevoegen aan je week. Je kunt zo makkelijker besluiten om een bepaalde afspraken wel of niet te accepteren.

#2 Geef jezelf prioriteit

Klinkt gemakkelijk, maar het is heel belangrijk om te weten wat jou gelukkig maakt. Wat geeft je ultieme ontspanning? Sla deze momenten niet over, want het geeft je zoveel energie en voldoening terug. Dus wil je al een hele tijd een goed boek lezen, een yogales volgen of een heerlijke wandeling maken? Geef jezelf dit cadeau.

#3 Luister goed

Ons lijf is een hele mooie thermometer voor onze gesteldheid. Luister goed naar de signalen van je lijf. Voel je je onrustig of gejaagd? Wordt je bewust van de signalen die je krijgt en stel je prioriteiten bij als het nodig is. Heb je toezeggingen gedaan, maar zegt je lijf dat je iets anders moet doen. Stap dan niet over deze signalen heen, maar luister ernaar. Ik geloof erin dat als je oprecht aangeeft dat je nu beter iets anders kunt doen, je altijd de ruimte krijgt van diegene waarmee je een afspraak hebt.

#4 Nee = geen nee

Zeg je nee op een verzoek, bedenk dan dat er ook alternatieven zijn. Een nee is vaak niet een keiharde nee. Je wilt wel maar het komt gewoon niet uit. Denk in mogelijkheden hoe kan je op een creatieve manier toch voldoen aan het verzoek?

#5 Reageer niet direct op een verzoek

Het is heel verleidelijk om direct op een verzoek te reageren. Neem even de tijd om te bezien of je wel of niet wilt in gaan op een verzoek. Je bent misschien direct enthousiast maar als je even tijd neemt kom je er misschien achter dat je iets anders meer prioriteit wilt geven. Deze tip heeft mij in vele opzichten geholpen, ook bij het managen van mijn werk of het geven van een advies.

#6 Kies bewust voor mensen die waarde toevoegen aan je leven

Helaas kennen we allemaal het gevoel dat vrienden/kennissen meer energie kosten dan opleveren. Ga bewust om met wie je een relatie wilt opbouwen. Wie voegt echt iets toe aan jou leven? Kies ervoor om in deze relaties tijd te investeren.

#7 Geniet van spontane momenten

Geluk zit vaak in kleine dingen. Even een korte wandeling maken in de natuur, jezelf verwennen bij de schoonheidsspecialist of ergens lunchen in de zon. Het draagt bij aan balans tussen inspanning en ontspanning.

Een aantal van deze tips heb ik haar natuurlijk al persoonlijk vertelt. Kijk eens om je heen, heb jij een vriendin die worstelt met een bepaald vraagstuk. Kan je haar helpen, een goed gesprek voeren of er gewoon even voor haar zijn? Want daar draait het toch uiteindelijk allemaal om? Dat we er voor elkaar zijn als we het even moeilijk hebben.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven