Ben jij geheel vertrouwd geraakt met je werk? En vraag je jezelf weleens af wie je nu eigenlijk bent zonder je baan of werkgever? Ik leg je uit waarom het zo belangrijk is om je te verbinden met jezelf en daarmee ultiem werkgeluk kan ervaren.

Volledig vertrouwd zijn met je werk

Er zijn nog altijd veel vrouwen die zich tegen laten houden om stappen te nemen in hun carrière. Onlangs sprak ik een vrouw die toegaf dat ze eigenlijk geheel vertrouwd was geraakt met haar werk. Niet alleen met haar functie, maar ook met haar collega’s, de dagelijkse routine, de zekerheden, haar leidinggevende en haar rol binnen de organisatie. Het huidige werk was volledig vergroeid met haar leven. Ze zei ‘ik vraag mij eigenlijk af wie ik nu ben zonder dit werk en deze organisatie’. Het is duidelijk dat als je ergens al een langere tijd werkt dat je er waarde aan gaat hechten. Het neemt een belangrijke plaats in je leven in, misschien ontleen je er inmiddels wel je identiteit aan.

Het sluipt erin voor we het door hebben

Een belangrijk deel van je tijd ben je bezig met werk. Het is dan ook niet gek dat we soms uit het oog verliezen dat we meer zijn dan ons werk. Op het moment dat we erachter komen dat het werk niet meer geheel passend is, willen we vaak vasthouden aan de veiligheid en het warme nest dat het huidige werk biedt. Dit sluipt er soms in voor we het zelf echt door hebben. De valkuil is dat we het niet meer los van elkaar kunnen zien. Wie je bent, wat je belangrijk vindt en de waarde die je bent gaan hechten aan je werk en collega’s. Het houdt je op je plek, terwijl er tegelijkertijd een grote behoefte ontstaat om te groeien en meer uit jezelf te halen.

Wat vertel jij over jezelf?

Vraag jezelf eens af: Als iemand je vraagt iets over jezelf te vertellen, wat zeg je dan? Wie je bent of wat je doet? De conclusie is vaak dat we meer vertellen over wat we doen. Je hele identiteit vat je samen als een soort CV met het werk wat je doet en de diploma’s die je mogelijk hebt gehaald. De vraag is, is dit wie je werkelijk bent? Natuurlijk is het makkelijk om te vertellen dat je manager bent bij dat en dat bedrijf en je aan zoveel mensen leiding geeft. Het is makkelijk en snel. Maar durf jezelf eens af te vragen of je meer bent dan je huidige baan? Wat zou er gebeuren als je meer van wie je werkelijk bent laat zien en het inzet om je potentieel te benutten. Zou dat je werkgeluk niet aanzienlijk vergroten?

Identiteitscrisis

Zelf heb ik dit ook ervaren in mijn eigen ontwikkeling. Ik startte al jong bij de werkgever waar ik 10 jaar werkte. Een eigen identiteit had ik nauwelijks gecreëerd. Ik was wel ambitieus en daarom keek ik op naar alle (op het oog) succesvolle managers waar ik enorm veel van kon leren. Daardoor begon ik mij te identificeren met de manier waarop zij o.a. leiding gaven en nam het als voorbeeld voor mijn eigen prestaties. Ik werd in feite een kopie van een aantal managers die ik op dat moment hoog had zitten. Dit bracht mij in het begin ook erg veel! En nog altijd ben ik dankbaar voor de kansen die ik daardoor heb gekregen. Tot er iets in mij veranderde. Ik begon mij te ontwikkelen en vormde een visie en mening. Ik ging anders naar dingen kijken en zag in dat de identiteit die ik had aangenomen helemaal niet bij mij paste. Alles waarmee ik mij had geïdentificeerd viel eigenlijk weg.

Keerpunt bracht mij groot werkgeluk

Dat was ook het moment waarop ik mijzelf vragen ging stellen als ‘wie ben ik en wie wil ik nu eigenlijk zijn’. Een belangrijk keerpunt.  Door deze vragen voor mijzelf te beantwoorden kon ik tot een veel diepere vorm van welbevinden komen. Ik kon namelijk ‘wie ik ben’ gaan verbinden met mijn talenten en gedrevenheid en mij op deze manier inzetten om werkelijk het verschil te maken. Nu is de drijvende kracht van mijn prestaties wie ik werkelijk ben en dat zorgt ervoor dat ik alles van mijzelf kan inzetten en geen masker meer hoef op te houden om iets neer te zetten wat helemaal niet bij mij past of waar ik mij niet in kan vinden.

De uitdaging, betekenisvol werk

Dat wil zeggen dat we onze identiteit niet meer willen lenen aan het werk wat we al lange tijd hebben, maar dat we vooral zelf op zoek moeten naar wie wil ik zijn en op welke manier wil ik een bijdrage leveren, zodat we betekenisvol werk kunnen doen. Om het werk meer betekenisvol te maken, moet je weten waarom je het doet en belangrijk vindt. Waarom wil je ’s ochtends vroeg opstaan om anderen te helpen met jouw talenten en gedrevenheid? Waarom wil je een verschil maken in de levens van anderen of de wereld?

Lastige vragen voor je? Dat begrijp ik heel goed. Ik wist ook niet in één keer hoe het voor mij is, maar wat wel hielp is er bewust mee bezig te zijn en af en toe eens bij deze vragen stil te staan. Zie het als een puzzel, waarvan elke keer een stukje op zijn plaats valt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven