Week van het werkgeluk: Interview met multipotentialite Jennie

Foto

‘If you’re not happy, make a change. Echt als er maar iets is wat in de weg zit of waar je je niet lekker bij voelt, doe er dan iets aan. Het gaat niet vanzelf weg en het waait ook niet over’.

 

Jennie startte op haar 16de als hobby haar blog ‘Jennie from the Blog’. Het begon allemaal met het bijhouden van een dagboek. De wereld van bloggers en Instagramers bestond toen nog helemaal niet. Tot haar verbazing kreeg ze op haar 18de opeens verzoeken voor samenwerkingen. Van haar persoonlijke dagboek kon ze ineens haar werk maken. Ze kon toen niet voorzien dat het bloggen zo’n vlucht zou nemen en koos ervoor om communicatie te studeren. Eigenlijk deed ze haar studie er gewoon bij en lag de focus op haar blog en het opstarten van verschillende bedrijven.

Jennie vertelt mij over haar werkgeluk en hoe belangrijk het voor haar is om meerdere dingen tegelijkertijd te kunnen doen.

Geef mij maar de uitdaging van een nieuw project

Voor mij is mijn blog altijd de basis geweest, maar ik heb echt meer uitdaging nodig. Daarom heb ik in een korte tijd meerdere bedrijven opgezet. Voor mij werkt het goed om een idee wat ik heb uit te werken en daar dan maximaal 1,5 jaar op te focussen. Als ik iets heb neergezet dan wil ik weer verder en zoek ik een nieuwe uitdaging. Ik werk graag projectmatig en ik ben echt een opstarter van nieuwe initiatieven. Als een bedrijf staat dan ga ik verder en laat ik het los. Voor mij is het dan klaar, ik ben niet iemand die een bedrijf wil continueren. Ik vind met name het creatieve stuk in de opstart van een bedrijf erg leuk. Met elkaar brainstormen, branding oppakken, website opzetten en een logo ontwerpen. Daar haal ik energie uit.

De eerste reacties na een lancering geeft mij voldoening

Eigenlijk denk ik niet vooruit, ik heb geen plannen of doelen voor over 5, 10 of zelfs 1 jaar. Ik leef echt in het moment en ga heel erg af op mijn gevoel. Als ik een nieuw idee heb en het voelt goed, dan pak ik het gewoon op. Ik vind het ook niet erg dat ik mij maar maximaal 1,5 jaar richt op een project. Ik haal gewoon de meeste voldoening uit nieuwe initiatieven starten. Vooral de eerste reacties na een lancering geven mij veel energie. Echt erkenning krijgen voor wat je doet en neer hebt gezet. Ik kan mij nu al verheugen op de reactie van mijn nieuwe project. Ik wil verhalen delen van mensen die succesvol zijn, maar niet zo zichtbaar zijn. Ik weet dat we uit deze verhalen veel inspiratie kunnen halen.

Vrijheid om mijn tijd in te delen en touwtjes in handen te nemen

Werkgeluk is voor mij vooral zelf mijn tijd kunnen indelen en de touwtjes in eigen handen hebben. Als ik opsta en ik heb een offday dan wil gewoon de vrijheid hebben om iets anders te kunnen gaan doen. Bijvoorbeeld met de hond gaan wandelen. Ik weet dat er anders toch niet zinvols uit mij komt. Als ik deze tijd voor mijzelf neem, weet ik dat ik zomaar ’s avonds weer energie krijg en inspiratie voel om iets waardevols neer te zetten. Verder heb ik graag de regie. Ik geloof heel erg in mijn eigen ideeën. Ik sta open om te brainstormen, maar uiteindelijk wil ik zelf de knoop doorhakken en besluiten hoe we het gaan doen. Ik heb mijn visie gewoon goed voor ogen en sta voor een bepaalde kwaliteit.

Durf te experimenten en ontdek wat je leuk vindt

Ik heb voor mijzelf helder wat mijn kwaliteiten en talenten zijn en zet deze dus ook bij elk project in. Heb je dit nog niet scherp voor jezelf? Ga dan ontdekken en experimenteren. We leven in een tijd waar we zoveel opties hebben, probeer zoveel mogelijk wat je leuk lijkt. Als er iets voorbijkomt waar je je goed bij voelt, ga er dan gewoon voor. Er zijn tegenwoordig ook veel mogelijkheden waarbij je niet veel geld hoeft te investeren. Het risico is dan helemaal niet groot. Soms zie ik mensen die zich door angst laten tegenhouden. Dan maken ze geen kleine investering in de vrees het niet te kunnen verkopen. Ik geloof dat er altijd nog wel vrienden of familie leden zijn die je willen helpen. Er is altijd wel een oplossing te bedenken en als het niet lukt is het ook geen ramp. Je mag best falen.

Doe waar je echt gelukkig van wordt

Ik geloof echt dat er plek is voor iedereen. Als jij jezelf bent en iets bijdraagt dan is er ook voor jou een plekje. Doe zeker alleen de dingen die je oprecht leuk vindt. Mensen zullen het zien als je werk doet waar je niet echt blij van wordt. Stel je bent een fotograaf met een passie voor kunst en je gaat voor geld toch maar bruidsfotografie doen. Dat zien mensen terug in jouw foto’s. De bevlogenheid is er dan uit. De samenleving kan je best wel pushen om een beroep te kiezen. In vriendenboekjes op de basisschool moet je al zeggen wat je later wilt worden. Dat wordt je zo verteld. Terwijl ik juist heel veel geluk haal uit kortere projecten. Het maakt niet zoveel uit wat het project is, als het op dat moment maar goed voelt en ik mijn creativiteit erin kwijt kan. Ik weet nu dat het dus niet voor mij werkt om mij te focussen op één beroep.

If you’re not happy, make a change

Een belangrijk motto van mij is ‘If you’re not happy, make a change’. Echt als er maar iets is wat in de weg zit of waar je je niet lekker bij voelt, doe er dan iets aan. Het gaat niet vanzelf weg en het waait ook niet over. Voor mij is het echt belangrijk om direct in actie te komen als ik voel dat ik iets anders moet gaan doen. Ik zie dat mensen zich soms vergelijken met anderen ofwel zich laten beïnvloeden door anderen. Ook ik deed dat in het begin van mijn blogcarrière. Je kijkt toch op naar mensen. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik het wel erg interessant vind wat anderen doen, maar ik kan er niet jaloers om worden. Ik zie het ook niet als een wedstrijd. Maak je niet druk om anderen en doe gewoon lekker je ding. Niet iedereen kan je leuk vinden en focus je vooral op de mensen die het wel leuk vinden wat je doet.

Besef wat echt belangrijk voor je is

Ik besef mij dat ik ook wel geluk heb gehad. Ik had gewoon de juiste timing en was op de juiste plek op het juiste moment. Voor alle mensen die misschien overwegen om blogger/vlogger te worden, bedenk of je echt beroemd wilt worden. Ik zie veel mensen die ambiëren om veel volgers te krijgen. Ik stond ook op een punt om echt door te breken, maar besefte mij dat dit gewoon niet bij mij past. Het lijkt misschien leuk, maar het kan ook veel stress met zich meebrengen. Voor mij is mijn vrijheid om op zaterdag door de stad te lopen zonder aangesproken te worden voor foto’s veel belangrijker. Ik weet namelijk dat je ook succesvol kunt zijn als je niet een groot bereik hebt of beroemd bent. Je kan dan ook een prachtig salaris verdienen en echt doen waar je blij van wordt.

Scroll naar boven