Week van het werkgeluk: Interview met interieur designer Femke

DSC

‘Toen ik besloot volledig voor het ondernemerschap te gaan stelde ik mijzelf direct een ambitieus doel. Ik schreef mij in voor de Dutch Design Week en werd geselecteerd voor de beurs. Dat gaf enorm veel focus.’

Femke is interieur designer en werkt onder haar eigen label NORD. Ze ontwerpt totaal omgevingen voor zowel bedrijven als particulieren, ontwikkelt prachtige eigen designmeubelen en geeft je interieuradvies op maat. Haar ontwerpen en designs kenmerken zich door een minimalistisch en eenvoudige stijl met grafische lijnen. Ze zoekt telkens de grens op tussen stoere, pure materialen en zachte, subtiele accenten. Ze werkt voornamelijk met staal en hout afgewerkt met textiel en veel groen. Voor Femke is less mooi!

Ik interviewde mijn lieve vriendin Femke, ze gaf mij veel inzicht in belangrijke pijlers van het ervaren van werkgeluk.

Ik had niet het gevoel van toegevoegde waarde te zijn

Werkgeluk is voor mij genoegen halen uit het werk dat je doet en echt energie krijgen van je job. Dit is voor mij niet altijd zo geweest. Een tijd was ik niet gelukkig in mijn werk. Ik kreeg een nieuw gecreëerde functie binnen een bedrijf wat al jaren in eenzelfde cyclus werkte. Voor deze nieuwe functie was nog weinig vastgelegd. Daartegenover lag in de organisatie al heel erg veel vast. Ik kreeg de opdracht om een vrije rol in te vullen, maar ondertussen werd ik telkens op mijn vingers getikt als ik het niet zo deed zoals het al jaren ging. De functie bleek een samenstelling van taken die door andere werknemers afgestaan moesten worden. Dit was behoorlijk moeilijk voor ze. Ze wilden continu de controle blijven houden. Ik had het gevoel niet van toegevoegde waarde te zijn en niet gehoord te worden. Elke keer weer werd ik gestopt in mijn initiatieven. Ik werd er behoorlijk moedeloos van en het vergde enorm veel energie. Ik reed telkens weer kapot naar huis. Op een gegeven moment ga je denken dat het aan jou ligt. Tot ik met iemand mijn verhaal deelde en ik erachter kwam dat ik niet gek was.

Geef mij de ruimte om zelf beslissingen te nemen

Na een tijd dag in dag uit uitgeput thuis te komen, veel huilbuien te hebben gehad en met grote tegenzin naar het werk te gaan, besloot ik dat het anders moest. Ik kwam erachter dat ik een belangrijke mate van autonomie in mijn werk nodig heb. Ik heb ruimte nodig om zelf beslissingen te nemen en tot mijn resultaten te komen. Deze ruimte kreeg ik nauwelijks binnen mijn vorige baan. Gelukkig had ik naast mijn werk al een tijd een hobby wat mij enorm gelukkig maakte. Ik was eigenlijk zelfs al ondernemer en kon dus vrij gemakkelijk een overstap maken. Ik ontwierp meubelen en werd door vrienden uit het creatieve vak gestimuleerd om hier meer mee te doen. Eigenlijk is ontwerpen altijd al mijn hobby geweest. De weg lag daardoor open om er mijn werk van te maken.

Ambitieus doel hielp mij het concreet te maken

Toen ik besloot volledig voor het ondernemerschap te gaan stelde ik mijzelf direct een ambitieus doel wat mij erg veel focus gaf en het concreet maakte. Het was een stok achter de deur om er echt voor te gaan. Ik schreef mij in voor de Dutch Design Week en werd geselecteerd voor de beurs. Ik geloof echt dat als je ergens vol voorgaat dat het dan ook altijd naar je terugkomt. Nu mag ik elke dag opstaan met een glimlach.

Mijn werkgeluk is voor een ander woongeluk

Ik vind het belangrijk dat ik mensen kan inspireren en verassen met wat ik doe. Dat vind ik echt het allermooiste aspect van mijn werk. Ik haal veel geluk uit fonkelende ogen van iemand die een design van mij ziet en zich echt begrepen voelt of zegt ‘ja daar had ik nu echt niet aan gedacht’. Het laat mij zien dat ik echt iets kan toevoegen met mijn ontwerpen. Werkgeluk is voor mij in belangrijk mate van toegevoegde waarde zijn. Eigenlijk is mijn job het creëren van meer woongeluk. Mensen willen dat ik iets in hun leefomgeving ‘beter’ maak of iets bedenk wat ze zelf niet kunnen. Ik zet hun dromen om naar de praktijk. Als dit lukt dan ervaar ik veel voldoening. Werkgeluk kan ook zitten in kleine dingen. Ik kan mijzelf bijvoorbeeld verwennen met een lekkere kop thee, zoek een inspirerende omgeving op of haal energie uit een leuke ontmoeting. Ik vind het vooral belangrijk om met energie te denken aan de dag en daar echt naar uit te kijken. Dan ga ik happy de deur uit.

Combineer je talent met je gedrevenheid

Ik vind het soms stom als mensen zeggen, ‘ja je moet doen wat je leuk vindt’. Ik vind dat het wel echt een combinatie is van je talenten inzetten waarin jij je kunt onderscheiden en ergens gedrevenheid voor voelen. Dat is de ideale combinatie. Als je voelt dat je ergens goed in bent, dan ga je knallen, waardoor je je werk beter uitvoert, waardoor je gelukkig bent. Ik zie het als een soort domino-effect. Voor mij is dat dus met mijn talenten, ergens aan bijdragen en er voldoening uit halen. Misschien heb jij nog niet gevonden wat je echt wilt doen, zoek dan naar iets waarin jij je onderscheidt, goed in bent en gedrevenheid bij voelt.

Mensen inspireren is mijn doel

Het is mijn doel in het leven om altijd te inspireren of inspiratie ergens te brengen. Of ik dit nu doe met mijn ontwerpen of door iets te zeggen. Ik wil dat mensen mij als inspirerend zien. Mijn werkgeluk gaat in eerste instantie om mezelf (doen wat ik leuk vind gecombineerd met mijn talent) en gaat daarna pas over geld verdienen en succesvol zijn. Uiteraard is het belangrijk om de rekeningen te kunnen betalen, dat is zeker zo. Maar ik streef er niet naar om de laatste nieuwe telefoon te hebben en 3 keer per jaar op reis te gaan. Ik denk dat we nu meer in een tijd gaan leven waar zorgen voor jezelf voorop staat en waar zinvol werk doen belangrijk wordt.

Iedereen verdient het om gelukkig naar zijn werk te gaan

Wil je in je huidige job meer werkgeluk ervaren kijk dan eens naar de omgeving waarin je werkt. Je werkplek heeft invloed op het ervaren van geluk. Probeer je werkplek aangenamer te maken voor jezelf. Ruim het netjes op, zet een plantje neer of leg een mooi boekje neer waar je blij van wordt. Ook kan je eens een lekkere lunch meenemen van huis. Heb je een offday? Zeg het gewoon, iedereen kan zich het indenken en je collega’s zullen je begrijpen. Voor mensen die al een lange tijd rondlopen met het gevoel ‘is dit het nou?’, besef dat het werk niet alles is. Als je er echt ongelukkig van wordt, is het niet erg om uit te kijken naar iets dat je wel gelukkig maakt. Het werk maakt een groot deel van je leven uit, en iedereen verdient het om de dag gelukkig door te komen. Praat met iemand, deel het en blijf er niet zelf mee zitten. Laten we eerlijk zijn het leven gaat er toch een stuk zonniger uitzien als we allemaal werkgeluk ervaren.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven