Werkgeluk ervaren? Geef jezelf uitzicht en neem de regie over je eigen geluk

AfterlightImage

Werkgeluk het is een hot topic en zeker deze week, in de week van het werkgeluk. We hebben telkens meer behoefte om zingevend werk te doen, maar hoe neem je daarin zelf de regie? Ik geef je een simpele tip die je nieuw uitzicht geeft.

Meer aandacht voor zingeving

Telkens meer is er aandacht voor geluk op het werk. In mijn blog van vorige week gaf ik al aan dat er een interessante ontwikkeling is waar mensen steeds meer aandacht hebben voor zingeving in het leven en werk. De nadruk ligt minder op materialistische behoeften en verschuift naar een bijdrage willen leveren aan de samenleving. Jouw talenten inzetten voor een groter doel dan jezelf. Door deze verschuiving van behoeften ontstaan er vaak ook ongelijke gevoelens over het huidige werk en werk wat wel voldoening geeft.

Settelen voor minder

We brengen veel tijd door op ons werk, dus kunnen we maar beter dingen doen waar we echt blij van worden. En toch is dat niet altijd het geval. Elke keer weer ontmoet ik vrouwen die al een lange tijd geen voldoening meer uit het werk halen. Ze voelen al een lange tijd dat ze meer uit zichzelf willen halen en meer belang hechten aan werk wat echt voldoening geeft. Maar toch bewegen ze niet. Ze komen niet in actie en spreken zichzelf soms streng toe ‘niet zeuren, gewoon aan het werk jij’. Herken jij dit ook bij jezelf? Dat je de behoefte hebt om meer uit het werk te halen, maar eigenlijk al een tijd schikt voor minder. Blijven hangen in een situatie die niet meer voor je werkt en geen voldoening meer geeft, zorgt ervoor dat je telkens meer van jezelf verwijdert raakt. En dan is een burn-out misschien wel jouw voorland.

Neem jij jezelf serieus?

De route naar meer werkgeluk vraagt om jezelf serieus te nemen en tot de kern te komen bij jezelf. Wat is nu echt belangrijk voor je? Het vereist dat je antwoord krijgt op de vragen ‘wat wil ik nu echt?’ of ‘wat geeft mij nu echt voldoening?’ En wees nu eens heel eerlijk naar jezelf. Hoeveel tijd, aandacht en energie stop jij erin om deze vragen te beantwoorden?

Geef jezelf uitzicht

Het is belangrijk om jezelf een nieuw uitzicht te geven. Want niemand gaat aan de slag met zichzelf als zij niet weet waarvoor zij het eigenlijk allemaal doet. Niet waar? Als onduidelijk is waarvoor je het eigenlijk doet, dan voel je niet de noodzaak om er tijd, aandacht en energie in te stoppen. En als je meer voldoening wilt halen uit je werk, dan is dat wel nodig. Zonder stip op de horizon, ben je in feite stuurloos en kom je niet in beweging. Je blijft maar een beetje ronddobberen. Het uitzicht is jouw brandstof om in beweging te komen en te blijven, ook als het even moeilijk is. Je geeft jezelf een hele goede reden om elke dag weer voor jezelf te kiezen, in beweging te komen en te kiezen voor werkgeluk. Wat je dus gaat doen is een dikke vette waarom voor jezelf neerzetten die je motiveert, helpt als je het even moeilijk hebt, focus en richting geeft.

Uitzicht motiveert!

Ik wil je even mee terugnemen naar augustus. Maarten van der Weijden zwom 163 kilometer (!) en haalde maar liefst 3,5 miljoen euro op voor onderzoek naar kanker. Je kunt wel zeggen dat dit een zeer bijzondere en ook uitzonderlijke prestatie was. Het vraagt een flinke dosis discipline om alle trainingsuren te maken en zich voor te bereiden op deze helse tocht. En we weten inmiddels allemaal dat het behoorlijk afzien was. Je begrijpt dat als Maarten niet een duidelijk uitzicht voor zichzelf had gecreëerd, hij al die moeite niet had genomen. Dan was hij nog niet eens voorbij de eerste dorpen gekomen en had hij het al veel sneller opgegeven. Want waarom zou je zoveel van jezelf vragen als je geen goede reden hebt? Een groot waarom die duidelijk maakt voor je waarom je die helse toch überhaupt aangaat. Het mag duidelijk zijn waarom Maarten uiteindelijk zover is gekomen. Het uitzicht was niet alleen een prachtige cheque voor onderzoek naar kanker, maar ook veel aandacht voor een onderwerp wat hem echt aan het hart gaat. En dat laatste is waar het eigenlijk allemaal omdraait. Het gaat hem aan zijn hart en dus stopt hij er zoveel tijd, aandacht en energie in als nodig is.

Zonder uitzicht geen werkgeluk

Zonder uitzicht, zonder koers, zonder richting ben je inactief, besluiteloos, voel je weinig motivatie en heb je weinig energie voor iets. Je ervaart geen werkgeluk en geluk ervaren lijkt dan ook niet voor je te zijn weggelegd. Het is dus belangrijk dat je zelf koers gaat bepalen op basis van een groot waarom. Je komt in beweging, je voelt energie en je krijgt zin om ermee aan de slag te gaan. Daarbij kan het uitzicht je ook helpen om de eventuele beren die je op jouw weg ziet in perspectief te zien. Je ziet misschien wel risico’s of je hebt de gedachte “ben ik wel voldoende?”, maar door te weten waarvoor je deze risico’s aangaat zal je deze als minder belemmerend ervaren.

Scroll naar boven