De afgelopen maanden heb ik mij op momenten onzeker en bang gevoeld. Het starten van een eigen onderneming vraagt enorm veel moed en doorzettingsvermogen. Soms nemen de angsten het van mij over en is de innerlijke criticus sterk aanwezig. Maar ik kies ervoor om niet vanuit mijn angstige beperkingen te leven.

Angst beperkt je leven

Continu vanuit angst leven beperkt je. Je innerlijke criticus kan je continu vertellen wie of wat je moet zijn. Het geeft je een gevoel van onveiligheid en van nature zijn we gewend om te vechten of te vluchten van situaties die onveilig zijn. Door te blijven piekeren, blaas je telkens weer nieuw leven in het angstige gevoel en ontwikkel je uiteindelijk stress en/of paniek. Op deze manier beland je in een negatief spiraal.

Negatieve gedachten zullen er altijd zijn

Voor mij is het belangrijk geweest om bewust te kiezen om mij niet te laten beïnvloeden door deze negatieve gedachten en angsten. Lukt mij dat altijd? Nee, want negatieve gedachten zullen er altijd zijn, net zoals er altijd positieve gedachten zullen zijn. Het begint met het accepteren dat de gedachten zijn en dat het oké is om deze te hebben. De gedachten die ik heb zijn niet de waarheid. Door ertegen te vechten worden mijn negatieve gedachten alleen maar groter en krijgen zij meer grip op mijn leven. Door er meer onderzoekend naar te kijken creëer ik meer afstand en leer ik dat ik er niet zomaar naar hoef te luisteren. Ik ervaar hierdoor meer keuzevrijheid.

Wees liefdevol voor jezelf

Het mooie is dat we naast een kritische stem ook een liefdevolle stem in ons hebben. Een stem die ons troost brengt, motiveert, vriendelijk is en een begripvolle toon heeft. De laatste maanden ben ik deze bewuster gaan inzetten. Door liefdevoller tegen mijzelf te spreken merk ik dat ik een tegen beweging maak. Ik erken dan dat de negatieve gedachten er zijn, maar maak ze tegelijkertijd minder belangrijk door mijn innerlijke liefdevolle stem in te zetten. De negatieve gedachten stromen niet meer zo snel.

Wees bang, doe het toch!

Door goed voor jezelf te zorgen, lichamelijk en metaal zal je ervaren dat het makkelijker wordt om de juiste, maar vooral ook bewuste, keuzes te maken. Dus ook de keuze om je dromen na te jagen en er echt voor te gaan. Je bent goed zoals je bent en je hebt talenten die van waarde zijn. Natuurlijk zijn er angsten en je innerlijke criticus is soms een ‘big yurk’, maar deze zijn er ook als je het niet doet. Dus leef je dromen en angsten tegelijkertijd.

Scroll naar boven