Werkgeluk: Inzichten na 4 interviews met ambitieuze vrouwen

werkgeluk

Afgelopen weken heb ik met enorm veel plezier gewerkt aan de interviews over werkgeluk. Ik mocht stuk voor stuk prachtige vrouwen interviewen die mij enorm hebben geraakt. Niet alleen hebben zij echt gekozen om hun hart te volgen en werk te doen waar ze blij van worden, ook lieten zij mij inzien wat de belangrijke elementen van werkgeluk zijn. Lieve Jennie, Femke, Vera en Susanne, bedankt voor jullie input en deze wijze lessen.

Ik zet mijn werkgeluk inzichten voor je op een rij:

Richting vinden en een doel hebben geeft focus en laat je vliegen

Een belangrijk element van werkgeluk is richting vinden. Het is belangrijk dat je koers bepaald. Hierdoor kom je in beweging, voel je energie en krijg je zin om ermee aan de slag te gaan. Zonder richting ben je inactief, besluiteloos, voel je weinig motivatie en heb je weinig energie voor iets. In de interviews met Vera en Femke kwam duidelijk naar voren dat het hebben van richting veel focus gaf. Vera zei ‘toen ik wist wat ik wilde en mijn richting had gevonden en besloot er ook echt voor te gaan, ging ik vliegen!’. Ik vond het mooi dat Femke zichzelf direct een ambitieus doel stelde. Daarmee maakte ze het voor zichzelf concreet en had ze een stok achter de deur.

De beschikking hebben om zelf beslissingen te nemen geeft een gevoel van vrijheid

Autonomie hebben is een pijler die je de vrijheid geeft om zelf te kunnen bepalen en handelen. Uit meerdere onderzoeken is al gebleken dat het vergroten van jouw autonomie direct bijdraagt aan je werkgeluk. Het betekent dat jij op je eigen manier bepaald hoe jij resultaten in je werk gaat behalen. Voor Jennie en Femke is dit een belangrijk element van hun werkgeluk. Jennie neemt de vrijheid om zelf haar tijd te bepalen en de regie te hebben over haar werk, door bij een offday lekker met de hond te wandelen. Tegelijkertijd heeft ze visie en oog voor kwaliteit en daarom hakt ze het liefst zelf de knopen door. Femke ging belang hechten aan haar autonomie toen zij bij haar vorige werkgever nauwelijks ruimte kreeg om haar werk te doen. De continue controle maakte haar moedeloos en kostte veel energie.

Echt van waarde zijn geeft het werk betekenis

Aandacht voor zingeving in het werk en leven is er telkens meer. We willen een bijdrage leveren aan de samenleving en onze talenten ontwikkelen en niet vergooien. Werk is dan ook een belangrijke bron van zingeving in ons leven. Echt van toegevoegde waarde zijn, is voor Femke van cruciaal belang. Het geeft haar veel geluk als ze de fonkelende ogen van mensen ziet en echt iets heeft bijgedragen aan het woongeluk van een ander. Het geeft veel voldoening om de dromen van een ander om te zetten naar de praktijk. Ook Vera ontdekte bij toeval dat van waarde zijn een groot verschil kan maken. Ze kreeg door haar boetiek een sociale rol in de omgeving. Mensen komen nu zelfs langs voor een goed gesprek en zo draagt ze op haar manier bij aan de empowerment van vrouwen.

De relaties om je heen geven je een belangrijke mate van support

Ergens bij horen en verbonden voelen met mensen is niet alleen in werk, maar met name in ons leven een belangrijk aspect van geluk. Uit betekenisvolle relaties haal je begrip, erkenning en een gewaardeerd gevoel. Susanne vind de relatie met haar collega’s dan ook van groot belang. Collega’s zie je soms meer dan de mensen die je liefhebt. Je mag dan ook best een plezierige relatie hebben met collega’s. Jennie haalt de erkenning voor haar werk graag uit de eerste reactie die zij krijgt na een lancering van een project. Op deze manier voelt zij zich verbonden. Vera roept vrouwen op die rondlopen met het gevoel ‘wat wil ik nu echt’ om een coach te bellen. Ze gelooft erin dat we allemaal iemand nodig hebben om ons te empoweren. ‘Soms heb je gewoon een steuntje in de rug nodig om het beste uit jezelf te halen. Een coach kan op die punten drukken die nodig zijn om je doelen te bereiken en richting te vinden’.

Vind je talenten en gedrevenheid door te experimenteren

Experimenteren is voor mij al een tijd een krachtig middel om mijn grenzen te verleggen en mijzelf uit te dagen om spannende dingen te doen. Door te experimenteren kun je ook meer je verlangens gaan ontdekken en erachter komen wat je talenten zijn en waar je gedrevenheid bij voelt. Zowel Jennie en Susanne geven dit als tip voor vrouwen die nu nog niet goed weten wat ze willen. Susanne zegt, ‘blijf niet in je gedachten hangen, probeer dingen uit en ga het gewoon doen. Je leert er altijd weer van’.  Jennie geeft aan dat we in deze tijd zoveel opties hebben, probeer daarom zoveel mogelijk uit wat je leuk lijkt. ‘Als er iets voorbijkomt waar je je goed bij voelt, ga er dan gewoon voor en lukt het niet dan is dat ook geen ramp. Je mag best falen’.

Werkgeluk zit soms gewoon in kleine dingen

Eigenlijk zijn alle vrouwen die ik interviewde het er over eens dat werkgeluk ook gewoon in kleine dingen verstopt zit. Maak het jezelf comfortabel! Neem een lekkere kop thee, richt je bureau fijn in, maak een praatje met iemand, wandel met de hond of geef iemand eens een mooi compliment.

Ik wil dit overzicht van werkgeluk inzichten afsluiten met de quote van Jennie ‘If you’re not happy, make a change’. Ik geloof oprecht dat het hier omdraait. Dat als je aan alles voelt dat het anders moet voor je, dat je dan de moed hebt om er verandering in te brengen. Want zoals Femke het zo mooi zei ‘iedereen verdient het om gelukkig te zijn, het leven ziet er stuk zonniger uit als we allemaal werkgeluk ervaren’.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven