Wat je aandacht geeft groeit

IMG

In mijn blog ‘Mijn Great Myndz’ vertelde ik jullie over mijn interesse voor het brein. Met name hoe creativiteit werkt in het brein vind ik een interessant onderwerp. Om hier wat meer over te weten te komen ging ik naar de proeverij ‘Neuroleiderschap’ van Guido de Valk. Mooie les die ochtend was ‘wat je aandacht geeft groeit’. In deze blog mijn persoonlijke ervaringen en tips voor meer persoonlijke effectiviteit.

Complexiteit van het brein

Ons brein is het meest complexe orgaan van ons lichaam en nog altijd hebben we de grenzen en mogelijkheden van ons brein nog niet volledig ontdekt. Dit vind ik bijzonder fascinerend en hoogstwaarschijnlijk gaan we de grenzen van ons brein nooit ontdekken. 85% van ons brein is dan ook onbewust. Het brein is plastisch, dit betekent in feite dat het brein zich kan ontwikkelen. Dit is goed nieuws. Door nieuw gedrag consequent te oefenen kun je nieuwe verbindingen in de hersenen maken, waardoor het nieuwe gedrag als het ware telkens belangrijker wordt en het oude minder belangrijk. Oefenen, oefenen, oefenen dus.

Leren van mijn eigen aanpak

Ik wil graag een persoonlijk verhaal met jullie delen. Vrij vroeg in mijn loopbaan mocht ik leidinggeven aan een groep hele leuke meiden. Als team waren we allemaal hele harde werkers, we verzetten veel werk en als afdeling waren we goed georganiseerd. Menig afdeling keek tegen ons op, want hier liep alles op rolletjes. Vanuit het leidinggevende concept was ik vooral directief en gefocust op controle houden. Zorgen dat alles goed gecoördineerd was. Daar was ik goed in, dus een natuurlijke manier om het leiderschap op te pakken. Ik had verder geen ervaring met leiderschap en ik zag dat andere leidinggevende op deze manier ook succesvol waren. Het leidinggeven vanuit controle werd na een tijdje niet meer geaccepteerd in het team. En zelf haalde ik telkens minder voldoening uit het leidinggeven. Het team ontwikkelden zich en kreeg andere behoeften. Want controle houden en het werk in goede banen leiden was voor het team a piece of cake. Door mijn focus op controle nam hun gevoel voor verantwoordelijkheid af en belangrijker nog het werkplezier nam af. Tijd voor een volgende stap.

Wat je aandacht geeft groeit

In die tijd kreeg ik een leidinggevende die veel aandacht had voor samen creëren, verbinden, creativiteit en vanuit vertrouwen werkte. Een totale mindswitsch die mij enorm veel nieuwe inzichten bracht. Ik verlegde mijn leiderschapsstijl naar vertrouwen geven, inspireren en empoweren van het team. We deden enorm veel leuke sessies met elkaar, verantwoordelijkheden waren duidelijk, inspiratie vloeide, we verlegden onze grenzen als team, er was ruimte voor nieuwe initiatieven en bovenal het werkplezier kwam terug. Uit ervaring weet ik dat werken vanuit vertrouwen en inspiratie werkt. Kortom, wat je aandacht geeft groeit, vanuit deze gedachte kan je veel bereiken. Wil je meer creativiteit, inspireer elkaar. Wil je werken vanuit vertrouwen, praat en luister naar elkaar en geef elkaar feedback. Ik ben nog altijd bijzonder trots op het team en wat we met elkaar hebben bereikt door aandacht te geven aan de behoeften en dit te laten groeien. Inmiddels ben ik in mijn rol gegroeid en is ‘controle’ een goede oude vriend en werk ik vooral vanuit het perspectief samen doen en elkaar inspireren om resultaten te bereiken.

Uiteraard ging de geschetste situatie met vallen en opstaan. Toch waren er een aantal belangrijk waarden die we consequent aandacht gaven. In het kort waren dit:

  • Duidelijk doelen en kaders
  • Werken vanuit vertrouwen
    Leren van elkaar, fouten maken mag, geen controle vanuit wantrouwen
  • Aandacht voor ontwikkeling
    Ontwikkelen van mens en team, aandacht voor elkaar en creativiteit en initiatief stimuleren

Gaat jouw aandacht naar de juiste dingen? Kan je zaken meer aandacht geven om jezelf of anderen te laten groeien?

Optimaal gebruik maken van je brein

Tot slot geef ik jullie een paar tips om optimaal gebruik te maken van je brein. Oefen er consequent mee en je bereikt een positief effect op je persoonlijke effectiviteit.

#1 Hersenen leeg houden

De hele dag rondlopen met allerlei gedachten kost energie. Ik merk zelf dat als ik te veel probeer op te slaan ik minder ruimte heb voor creatieve gedachten. Daarom ben ik al een tijd geleden gestart met het maken van mindmaps. Al mijn gedachten, ideeën, gevoelens en acties schrijf ik op in een mindmap. Je stopt geen energie in het herinneren van allerlei zaken.

#2 Multitasken liever niet

We willen graag van alles tegelijk doen om zo sneller en efficiënter te werken. Maar het brein werkt niet op deze manier. In feite is het brein continue aan het schakelen. Dit werkt eigenlijk zeer inefficiënt. Concentreer je op 1 taak en je krijgt veel meer gedaan.

#3 Intensieve taken eerst

20% van je energie gaat naar je hersenen. Als je weinig energie hebt, kan je intensieve en complexe taken vaak niet meer goed uitvoeren. Begin daarom de dag met creatieve dingen en ga later pas aan de slag met zaken die minder energie en denkkracht kosten.

#4 Take a nap

Ja we mogen dutjes doen! De powernap duurt tussen de 10 en 20 minuten. Het verhoogt de productiviteit, creativiteit en alertheid. Ik las laatst over de ‘sleutelmethode’. Het idee is simpel, je gaat liggen en houdt een bos sleutels in je hand. Op het moment dat je geen controle meer hebt valt de bos sleutels uit je hand en schrik je wakker. Je hebt dan precies voldoende geslapen. Daarbij las ik dat in het moment van onderbewust zijn naar bewust zijn je tot de meest creatieve ideeën kan komen. Dubbel plezier, uitgerust en nieuwe ideeën.

Heb jij ervaringen met ‘wat je aandacht geeft groeit’? Ik ben heel benieuwd wat het jou heeft gebracht.

Scroll naar boven