Wanneer weet je dat het tijd is voor een andere baan?

Wanneer weet je dat het tijd is voor een volgende stap in je carrière

Wanneer is het tijd voor een andere baan? Vorig jaar schreef ik de blog ’10 signalen dat je ander werk moet gaan doen’. Ik ontving onlangs een heel mooi bericht van een vrouw, die deze blog las en echt geraakt was. Ze zei, ‘dit beschrijft zo ongeveer het afgelopen jaar’. Hoog tijd om met jullie nog een aantal belangrijke signalen te delen, zodat jij ook weet wanneer het tijd is om je ambities te realiseren.

Wanneer is het tijd voor een andere baan?

Dagelijks spreek ik vrouwen over de signalen die zij hebben. Ze leggen niet altijd direct de relatie met het werk, daarom is bewustwording zo ontzettend belangrijk. Wanneer is het tijd voor een andere baan? Weten wat jouw signalen zijn, zodat je weet dat je een volgende stap te nemen hebt. Het bericht van deze vrouw liet mij inzien hoe belangrijk het is om met jullie deze signalen te blijven delen. Nu bijna een jaar later heb ik nog heel veel andere vrouwen gesproken en kan ik het lijstje gewoon opnieuw voor je aanvullen. In deze blog deel ik een top 5 van signalen met je die ik heb verzameld vanuit diverse gesprekken. Dit waren de signalen waarvan het merendeel van de vrouwen aangaven dat ze ervan af zouden willen, omdat het ze niet brengt waar ze willen zijn. Lees je mee?

#1 Gebrek aan uitdaging

Het meest gehoorde signaal is het gebrek aan uitdaging in het werk. Uitdaging in het kennisniveau, maar ook de mentale uitdaging om meer uit jezelf te halen. Jezelf eigenlijk uit te dagen je volledige potentieel te benutten. Wat opvalt is dat alle vrouwen aangeven dat het gebrek aan uitdaging ze lui maakt. Ze ervaren het werk als eentonig en een sleur, waardoor ze stiekem de dag aan het verdoen zijn en een luie instelling krijgen. Iets wat ze helemaal niet van zichzelf herkennen. Het is tegelijkertijd ook iets waar een groot gevoel van schaamte opzit. Want wie gaat nu zeggen dat ze eigenlijk zitten te niksen. Het wordt verdoezeld en we laten aan de buitenwereld zien dat we hartstikke druk zijn. Ik herken dit heel erg. De grap was dat ik eigenlijk ook helemaal niet op extra geestdodend werk zat te wachten.

#2 Waarde lopen uiteen

Wat ik veel zie is dat veel vrouwen zich door de jaren enorm ontwikkeld hebben. Ze krijgen een mening en een visie op dingen. Ze gaan telkens meer ontdekken wat wel en niet voor ze werkt. Er komt een duidelijke behoefte om zinvol werk te doen en om meer van toegevoegde waarde te zijn. Ook zie ik dat vrouwen naar mate ze zich verder ontwikkelen voelen dat ze het nodig hebben om te werken voor een duidelijk waarom of doel. Misschien zelfs wel een doel/waarom met een maatschappelijke gedachte. Het moet in ieder geval bijdragen aan een groter geheel of anderen helpen. Gevolg is dat persoonlijke waarden telkens verder uiteen gaan lopen met dat van het bedrijf waarvoor ze werken. Het past niet meer. Ze zoeken diepgang en willen een bijdrage aan iets leveren.

 #3 Geen bewegingsruimte ervaren

Het invullen van het werk onder eigen voorwaarden is voor veel vrouwen erg belangrijk. Ze ervaren dat hiërarchische en sturende structuren hun gevangen houden. Vrouwen verlangen naar leiderschap waarbij er meer autonomie is. Heel vaak hoor ik dan uitspraken als, ‘ik wil mijn eigen tijd kunnen bepalen’ of ‘ik wil ruimte hebben om zelf besluiten te nemen’. Autonomie gaat over de vrijheid om zelf te kunnen bepalen en handelen. Het betekent dat jij op je eigen manier bepaald hoe jij resultaten in je werk gaat behalen en je werk indeelt. De continue controle die zij vanuit bijvoorbeeld leidinggevende krijgen maakt ze moedeloos en kost veel energie. Het is ook een belangrijke pijler van het ervaren van werkgeluk en dus ook een belangrijk signaal dat werk niet meer passend is.

#4 De omgeving zuigt energie

Eén van mijn deelnemers aan een programma schreef naar mij, ‘ik ben helemaal klaar met die zuurstofarme bunker waar ik in werk’. Ik moest lachen en tegelijk dacht ik, ja ik voel je! En zoveel vrouwen met mij! De omgeving waarin je werkt en de mensen waarmee je samenwerkt zijn ontzettend belangrijk. Het geeft energie, motiveert je en inspireert. Daar gaat grotendeels je motor van branden en zet je in beweging. Ik hoor regelmatig dat vrouwen de werkplek niet inspirerend vinden en dat ze niet kunnen levelen met de collega’s op de werkvloer. Er is vaak sprake van een negatieve sfeer die een stempel drukt op de stemming. Wanneer is het tijd voor een andere baan? Als je een diep verlangen hebt om patronen eens te doorbreken en je in een totaal andere omgeving wilt bevinden.

#5 Gelijkwaardigheid ontbreekt

Vrouwen zien dat hun kwaliteiten nog altijd minder worden gewaardeerd. Ik hoor dan ook vaak dat ze behoefte hebben aan erkenning en betaald willen worden voor wat ze waard zijn. En terecht ladies! De reden ‘ik wil meer verdienen’, vind ik niet altijd een goede motivatie. Werkgeluk gaat namelijk over veel meer dan geld. Als je er nu alleen meer geld bij zou krijgen? Zou je dan wel voldoening uit je werk halen? Zo ja, start met onderhandelen over je salaris. Is het antwoord nee, precies er is veel meer aan de hand. Als het loonstrookje je enige motivatie is geworden om naar je werk te gaan dan is er echt iets mis. De behoefte aan erkenning en waardering is veel meer gelegen in het feit dat we onze talenten en gedrevenheid veel meer in het licht willen zetten. Dat we 100% vertrouwen in ons zelf hebben en dat we gaan staan voor wat we waard zijn. Je niet afhankelijk opstellen van een ander. De behoefte ligt vooral bij “geef mij de kracht om de regie te nemen”.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven