Waarom je nu nog niet moet gaan solliciteren

waarom je beter nu niet gaat solliciteren

Ben jij aan het solliciteren omdat je nu echt verandering wilt in jouw werksituatie? Maar merk je dat het solliciteren je niet oplevert wat je ervan verwacht had of beland je telkens weer in een baan dat je geen voldoening geeft? Ik leg je uit waarom je nu nog niet moet gaan solliciteren.

Ik ben er klaar mee, ik ga solliciteren

Solliciteren, het lijkt de eerste stap te zijn als je iets anders wilt. Om mij heen hoor ik het keer op keer. ‘Ik ga solliciteren Mariëlla, ik ben er helemaal klaar mee’. Ik begrijp het, je zit al een tijd in een baan waar je geen voldoening meer uithaalt en je bent op het punt gekomen dat alles beter lijkt dan de baan die je nu hebt. Solliciteren lijkt dan de snelste uitweg van deze ellende te zijn. Het is mijn ervaring dat deze sollicitaties vaak niet heel effectief zijn. Ik krijg dan ook snel berichten van vrouwen die zeggen dat ze vastlopen met solliciteren, ze worden niet uitgenodigd of vinden toch niet de baan waar ze echt blij van worden. Dit levert een hoop frustratie op, want ja als dit al niet werkt, hoe kan ik dan wel weer voldoening en plezier uit mijn carrière halen?

Solliciteren is niet de eerste stap

Heel veel vrouwen zien solliciteren als eerste stap om verandering in hun carrière te brengen. Voor mij is het echt pas de allerlaatste stap. En misschien is het zelfs wel helemaal geen stap als het ondernemerschap voor jou veel passender is. Solliciteren op deze manier is eigenlijk alleen een uitvlucht uit de huidige situatie. Een snelle quick fix om er maar vanaf te zijn. Want eigenlijk wil je geen narigheid in je leven en door snel te solliciteren hoop je dat je ergens te recht komt waar het allemaal veel beter is. Het effect is vaak dat het gras toch niet groener aan de overkant is. Voor je het weet hop je van baan naar baan en merk je dat het werk je op geen enkele manier de voldoening geeft waar je wel zo ontzettend naar verlangt. Nog niet overtuigd dat solliciteren nu eigenlijk niet de beste optie is? Laat mij je wat andere redenen geven.

Weet je eigenlijk wel wat je echt wilt?

Wanneer je solliciteert vanuit frustratie, dan ga je vaak voorbij aan het feit dat je helemaal niet goed weet wat je echt wilt. Bij vrijwel alle vrouwen die bij mij komen speelt de vraag ‘wat wil ik nu echt?’. Dit is vaak ook een vraag die niet 1, 2, 3 te beantwoorden is. Hiervoor dien je echt tot de kern te komen bij jezelf. Dus beantwoorden we de vraag maar liever niet en schuiven we het voor ons uit. Maar hoe kun je überhaupt een sollicitatie de deur uit doen als je niet eens weet wat je wilt? Wat je eigenlijk doet is met hagel schieten en hopen dat je iets raakt. Lukraak solliciteren met het idee dat er dan vast iets tofs uitkomt of je droom baan als vanzelf langskomt. Natuurlijk werkt dit niet, ik heb in mijn carrière als HR-manager duizenden sollicitaties behandeld en hier prikte ik echt direct doorheen.

Weet jij eigenlijk wel hoe je van toegevoegde waarde kan zijn?

Om voldoening uit je werk te halen is het noodzakelijk te weten hoe jij van toegevoegde waarde bent voor anderen. Werkgeluk gaat in essentie over jouw gedrevenheid en talenten inzetten om anderen daarmee te helpen. Als ik vraag ‘wat is het resultaat van werken met jou?’ dan is het antwoord vaak niet meer dan een paar vage competenties die we eigenlijk ook niet echt goed kunnen toelichten. Je hebt helemaal nog niet duidelijk waarin jij de allerbeste bent en waarom jij daarin de allerbeste bent. Hoe ga je dan uitleggen aan je toekomstige werkgever waarom jij het verschil voor hun gaat maken? En waarom nu uitgerekend jij hun gaat helpen om hun doelen te behalen of problemen op te lossen? Gevolg is dat je stotterend het gesprek doorloopt en eigenlijk niet goed kan uitleggen waarom je nu eigenlijk komt solliciteren. Ook hier prikte ik met gemak doorheen. Maar stel nou dat een werkgever er niet doorheen prikt en je aanneemt. Ik weet zeker dat je dan na een paar maanden al moet concluderen dat het werk je geen voldoening geeft. En dat laatste is misschien wel vele malen erger.

Weet jij eigenlijk wel wat je motivatie is?

Voor mij is de motivatie altijd het belangrijkste onderdeel geweest uit een sollicitatieproces. Ik las liever een motivatiebrief dan een CV. Vaak zie ik dat de motivatie om snel te gaan solliciteren dus is ontstaan uit ongemak en frustratie. Ik vind het niet oké als je je toekomstige werkgever opzadelt met jouw ongemak en frustratie. Het is ontzettend belangrijk om zuiver te zijn over de reden waarom je solliciteert. Waarom vind jij het belangrijk om aan hun missie en doelen bij te dragen? En waarin ga jij het verschil maken? Als jij alleen maar weet te vertellen dat je eigenlijk alleen maar heel graag weg wilt bij je huidige werkgever, dan begrijp je dat je niet heel ver komt. Het gaat er niet alleen om dat je zuiver bent naar je toekomstige werkgever, maar dat je ook zuiver bent naar jezelf. Want is dit oprecht de plek waar jij heel graag wilt zijn of ben je ondertussen gewoon verstoppertje aan het spelen?

Eerst naar binnen dan naar buiten

Volgens mij heb ik mijn punt wel duidelijk gemaakt. Voor mij is de weg altijd eerst naar binnen en dan pas weer naar buiten. Eerst jezelf heel goed begrijpen, tot de kern komen bij jezelf en echt weten wat je wilt. Zodat je vervolgens ook met vertrouwen naar buiten kunt treden en gericht actie kunt nemen. Inmiddels heb ik heel wat vrouwen mogen helpen in mijn programma’s en keer op keer zie ik hoeveel dit hun oplevert. Geen frustraties, onzekerheden en twijfels. Gewoonweg dondersgoed weten wat je wilt. En hoewel solliciteren een snelle oplossing lijkt, blijkt in de praktijk de weg naar vrijheid, plezier en voldoening dan nog een veel langere weg. Terwijl dit door eerst naar binnen te keren vele malen sneller kan. Dan vraag ik mij hardop af, wat is dan eigenlijk de quick fix?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven