Op mijn ontdekkingsreis van vast dienstverband naar … een volgende stap, ben ik vooral mijzelf aan het inspireren, lees ik veel, bezoek ik meetings, ontmoet ik nieuwe mensen en denk ik na over mijn volgende stap. Eén van mijn gedachten is om te gaan ondernemen. Ondernemen trekt aan mij als een magneet, maar ik vind het ook nog een behoorlijk stap.

Get together

Naomi Vlietman van Zakenmeisje.nl organiseert regelmatig het Zakenvriendinnen event, waar girlbosses bij elkaar komen om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Om geïnspireerd te raken door andere vrouwen die zijn gaan ondernemen bezocht ik het event. Zakenmeisje.nl is een online platform voor vrouwelijke ondernemers. Op het platform lees je inspirerende verhalen van ondernemers en interessante artikelen om het beste uit je onderneming te halen. Ik was voor het eerst aanwezig bij een dergelijk event. Ik vond het bijzonder leuk om de verhalen van al deze meiden te horen op hun weg naar ondernemerschap. Sommige volgde ik al via Social Media en dan is het super leuk om even contact te maken en te horen wat iedereen bezig houdt.

Waarom ik vooral niet moet gaan ondernemen

Het event zette mij behoorlijk aan het denken. Het was heel leuk om te horen hoe deze meiden zijn gestart, welke afwegingen zij hebben gemaakt, wat goed gaat, wat uitdagingen zijn, maar vooral hoe tof het kan zijn om als eigen ondernemer aan de slag te gaan. Super leuk al deze verhalen, maar toch vind ik ondernemen nog een behoorlijke stap en wel hierom:

 • Financiële (on)zekerheid
  Na 10 jaar vast dienstverband en een goed salaris te hebben ontvangen ben je toch aan die omstandigheden gewend geraakt. Het is best fijn dat je gewoon weet dat je elke maand je vaste lasten kan betalen en nog iets leuks kan doen ook. Daarbij komen er allemaal praktische vragen bij mij op hoe moet het dan met belasting, verzekeringen en pensioen?
 • Angst te mislukken
  Wat als je idee niet aanslaat of het gewoonweg niet lukt om voldoende opdrachten te scoren? Zelf kom ik uit een ondernemende familie. Het is heel mooi en inspirerend om te zien hoe familieleden met heel veel passie aan een initiatief beginnen. Helaas heb ik ook de keerzijde van ondernemen gezien. Het is niet altijd fun and games en dat het gewoonweg kan mislukken is een reële optie.
 • Behoeften aan collega’s/sparringpartner
  Als ondernemer sta je er toch min of meer alleen voor. Ik hecht veel waarde aan mensen om mij heen, die mij inspireren, waar ik mee kan sparren, waar je gewoonweg even je onzekerheden bij kwijt kan en om bevestiging kan vragen. Daarbij geloof ik erin dat als je samen verbindt en elkaar inspireert je ook verder komt dan je misschien ooit had gedacht.
 • Vaag idee
  Als ik ondernemers hoor praten hebben ze vaak allemaal een heel duidelijk verhaal over hun concept. Ik heb gewoonweg alleen nog maar een vaag idee, een idee waar misschien veel potentie in zit, maar hoe kom je van vaag naar het beste idee ever?

Al deze onzekerheden en overwegingen mogen er ook zijn, want als ik de verhalen hoor dan is iedereen wel door een dergelijk proces gegaan om tot het besluit te komen.

Ondernemen is tof

Er zijn natuurlijk ook heel veel toffe, leuke en inspirerende argumenten te noemen om vooral wel te gaan ondernemen:

 • Vrijheid
  Niet meer gebonden aan regels, werkwijzen, vaste pauzes en allerlei andere patronen. Als ondernemer kan ik mij volledig losmaken van de ‘geoliede machine’. Je bent eigen baas, dus alle vrijheid om het in te richten zoals ik dat wil.
 • Een bijdrage leveren
  Ik kan mij volledig gaan richten op al mijn idealen en kan echt een bijdrage leveren aan de dingen die ik belangrijk vind.
 • Werken op de leukste plekken
  Geen vaste werkplek, totaal geen probleem er zijn zoveel leuke koffietentjes en flexibele werkplekken waar ik rustig kan werken. Bijkomend voordeel, goede koffie/thee, ik ontmoet nieuwe mensen en een leuke werkplek werkt altijd inspirerend.
 • Ruimte voor creativiteit
  Al een tijd heb ik behoeften aan meer creativiteit. In mijn eigen onderneming is er alle ruimte voor creativiteit en te experimenteren met nieuwe dingen. Alle ideeën kunnen een kans krijgen.

Door de bomen het bos niet meer zien

Inmiddels heb ik al verschillende blogs gelezen, meiden gesproken en mijn voor- en nadelen lijstjes eindeloos afgelopen. Dus daarom heb ik jullie hulp nodig? Alle tips, ideeën, inspiratie en verhalen zijn welkom. Wat heeft jou geholpen om tot een besluit te komen? Was het je instinct? Moest je gewoon je dromen volgen of heb je andere ervaringen die je hielpen in dit proces? Want zoals ik al zei; samen komen je verder dan je ooit voor mogelijk hield. Ik kijk uit naar jullie berichtjes! De leukste, grappigste en beste tips verzamel ik voor een nieuwe blog.

Scroll naar boven