Waarom het beste bedrijfsidee vaak niet het ei van Columbus is

MARIELLAVINK

Onlangs sprak ik een aantal vrouwen voor een gratis groeisessie. Ik vind dit persoonlijk ontzettend leuk om te doen, omdat een gesprek van 45 minuten vaak al zo’n groot verschil maakt. Grappig genoeg haal ik hier vaak ook thema’s uit waar vrouwen die een stap richting het ondernemerschap willen maken, mee rondlopen. Wat ik dan natuurlijk weer gebruik om een nieuwe blog voor jullie te schrijven. ☺

Ik wil niet de zoveelste zijn

Mijn groeigesprekken stonden een aantal keer in het teken van ‘het beste bedrijfsidee’ vinden. De vrouwen die ik sprak konden maar niet de stap nemen, omdat ze ervan overtuigd waren dat ze eerst het meest innoverende, news breaking bedrijfsidee à la Steve Jobs moesten bedenken. Ze wilden het wiel uitvinden en dat werkte enorm verlammend. Ze hadden het idee dat ze zonder goed en vernieuwend bedrijfsidee eigenlijk niet konden starten. Ze wilden niet de zoveelste zijn in de rij coaches, marketingspecialisten, social media experts of freelancers. Want daar zijn er inmiddels al zoveel van. ‘Ik wil echt anders zijn en een goed idee neerzetten’. Ontzettend nobel om een prachtig idee in de wereld te willen zetten, maar helaas zijn we niet allemaal innovators, visionairs of veranderaars.

Het ei van Columbus

Ken je het programma ‘Het beste idee van Nederland’ nog? Ik vond dat altijd hilarisch om te kijken. De één na de ander dacht het ei van Columbus en het beste idee te hebben. Maar veel vaker had de jury toch echt een andere mening. Het idee bestond al, het was niet echt een oplossing voor een probleem, het was een parodie op iets wat al bestond of het werkte gewoon niet echt. Met grote teleurstelling ging een kudde mensen weer naar huis om vervolgens heel waarschijnlijk weer na te denken over het beste idee van Nederland. Het waren maar een handjevol mensen die iets verzonnen waar je mond van openviel en waarvan je dacht ‘waarom bedenk ik niet zoiets simpels’. En zelfs daarvan is er maar een enkeling geweest die succes bereikte en iets vernieuwends op de markt heeft gebracht.

Het beste bedrijfsidee

We kunnen wel concluderen dat je een behoorlijke lange adem moet hebben om werkelijk een bedrijfsidee te bedenken waar je de wereld mee op zijn kop zet. Dat betekent echter niet dat je bedrijf niet meedoet als dat niet zo is. Ik geloof dat een goed bedrijfsidee ontstaat vanuit de volgende situaties:

1. Je hebt een frustratie

Je bedrijfsidee ontstaat uit iets waar jij je mateloos aan kunt irriteren of waarvan je zou willen dat het anders kon. Je vraagt je af waarom het toch nog altijd zo is dat x probleem niet anders kan of dat mensen nog altijd x doormaken.

2. Je hebt een ervaring

Je hebt iets meegemaakt in jouw leven of dat van iemand die je dierbaar is en je wilt graag jouw ervaring en expertise op anderen overdragen. Je wilt mensen helpen die nog op het punt staan waar jij al doorheen bent gegaan om een significant verschil te maken voor zichzelf.

3. Je hebt een missie

Je voelt een belangrijke drang om ergens het verschil in te maken. Je hebt een missie waarmee je impact en verschil wilt maken voor de wereld. Je wilt de wereld een stukje mooier en leuker maken. Je wens is een betere toekomst te realiseren.

4. Je bent expert en brengt deze naar een nieuwe tafel

Je weet jouw ervaring en expertise op een bepaald vlak over te brengen op een totaal ander terrein en in een andere context, waardoor je in staat bent om nieuwe inzichten, denkwijzen en perspectieven te geven. Jij kunt anderen wijzen op blinde vlekken, gewoontes doorbreken, iets blootleggen en nieuwe oplossingen aanreiken.

Van toegevoegde waarde zijn

Waar ik het regelmatig verkeerd zie gaan is dat we onvoldoende kennis hebben over onszelf en ons focussen op de traditionele functietitels die we vanuit het bedrijfsleven kennen. Je hebt een aantal jaar een beroep uitgeoefend en logischerwijs denk je dat dat ook is waar je in gaat ondernemen. Persoonlijk zie ik dat anders. Ik vind het belangrijk dat je in je bedrijf iets doet waar je allereerst voldoening uit haalt, maar anderzijds ook je volledige potentieel benut. Als één van de twee of zelfs beide ontbreekt, dan zal het bedrijf niet succesvol zijn. Ofwel, je kapt er snel mee omdat het je niet voldoende uitdaagt. Een succesvol ondernemer word je als je een verbinding maakt tussen wie je bent, wat je drijft en wat je als de beste kunt, zodat je werkelijk van toegevoegde waarde bent voor anderen. Dan maak je impact en verschil en trek je moeiteloos klanten aan.

Loop jij al een tijd rond met ideeën voor je bedrijf en lukt het je maar niet om er de vinger op te leggen wat het nu precies moet zijn? Staar je jezelf blind op ‘het beste’ idee vinden of kun je niet verder kijken dan je huidige werkervaring? Laat mij je dan uit deze vicieuze cirkel trekken. Neem vol vertrouwen een stap richting het ondernemerschap.

Download mijn gratis e-book met daarin 5 cruciale stappen om een goed lopend bedrijf op te zetten. 

Scroll naar boven