Waarom heb ik mij dit niet eerder gerealiseerd?

myndz ondernemerscoach

“Als je er voor iedereen bent, ben je er tegelijkertijd voor niemand”

Als startende ondernemer had ik een hele grote droom om voor ontzettend veel mensen impact en verschil te maken. Ik had ontdekt hoe ik mijn krachten en gedrevenheid kon inzetten en dacht; dit moet iedereen weten. Ik probeerde mijn missie dan ook met iedereen te delen, maar al snel bleek dat niet iedereen wilde luisteren.

Ik zag het als een rode lap voor een stier en werd alleen maar meer volhardend in mijn boodschap. Ik kon mij niet eens voorstellen dat niet iedereen mijn missie wilde begrijpen. Hoe strijdlustig ik ook was, het leverde mij in the end geen klanten op.

Tot mijn eerste coach tegen mij zei ‘Als je er voor iedereen bent, ben je er tegelijkertijd voor niemand’. OMG, waarom had ik mij dit niet eerder gerealiseerd. Mijn ambitie was sky high toen ik begon als ondernemer, maar ik had mij nooit gerealiseerd dat niet iedereen op mijn verhaal en hulp zat te wachten.

Je raakt niemand echt

Ik probeerde iedereen te bereiken met mijn verhaal, maar daardoor raakte ik niemand echt. Mijn verhaal, taal en producten waren op zoveel mensen toepasbaar dat niemand echt voelde dat dit voor hen bedoeld was. Ik zie dit heel vaak bij vrouwen die impact willen maken met hun krachten. Ze hebben de wil en de power om de hele wereld te verbeteren en dus willen ze dat iedereen hun boodschap moet horen.

Om een goedlopend bedrijf op te zetten is dit alleen vaak niet zo verstandig. Het levert namelijk geen klanten op. Het is om verschillende redenen interessanter om heel specifiek te kiezen wie jij het allerliefste wilt helpen.

Heel specifiek kiezen

Regelmatig krijg ik de vraag; ‘Mariëlla als ik heel specifiek kies, mis ik dan niet enorm veel klanten’. We hebben het idee dat we klanten uitsluiten en daarmee potentieel geld verliezen. Veel vaker betekent specifiek kiezen juist dat het je meer klanten oplevert.

Door veel gerichter je klant te kiezen, kun je deze persoon ook echt met jouw woorden en verhaal raken. Deze persoon voelt zich dan gehoord en heeft het idee dat je er echt voor hem/haar bent. Mensen moeten eigenlijk het gevoel hebben ‘gaat dit nou over mij? Hoe weet zij dat nou?’.

Waar het echt om gaat

De belangrijkste reden om specifiek te kiezen, gaat eigenlijk helemaal niet over strategische en tactische redenen. Als jij niet samenwerkt met de mensen waar jij oprecht heel veel energie van krijgt, dan ben je binnen enkele weken als ondernemer uitgeblust. Specifiek kiezen gaat dus in eerste instantie over de persoon vinden waar jij enorm veel voldoening uit haalt.

Je wilt oprecht dat het leven van deze persoon mooier, leuker, makkelijker of beter wordt. Je hebt misschien zelfs iets meegemaakt en geloofd er heilig in dan jij deze personen kan helpen een beter leven voor zichzelf te creëren. Als je weet voor wie je er het allerliefste wilt zijn, dan haal je hier in eerste instantie heel veel voldoening uit. Dat is waar het binnen je bedrijf werkelijk om draait.

Een krachtige boodschap

Als je weet voor wie je het echt doet, kan je vervolgens ook je boodschap krachtiger maken. Je kunt dus nog veel meer impact maken. Dit vraagt dat je heel goed weet wat de pijn en het verlangen is van jouw klant. Waar ligt je klant ’s nachts van wakker? Wat zou je klant graag voor zichzelf willen?

In feite gaat jouw marketing grotendeels om echt ergens voor te gaan staan en je visie te delen. Je wilt met een krachtige boodschap jouw klant prikkelen. Deze boodschap is zelfs zo gericht op jouw klant, dat je er anderen mee gaat wegjagen. Want je wilt dat jouw boodschap werkt als een filtersysteem. De mensen die niet bij jou, je visie en boodschap passen vallen vanzelf af.

Ik vind het bijvoorbeeld ook helemaal niet erg dat mensen mij ontvolgen op social media of zich uitschrijven voor een nieuwsbrief als ze voelen dat het niet voor ze werkt. Ik weet namelijk dat we dan geen match zijn en ik jou ook niet goed kan helpen.

Vanuit de juiste intentie

De vrouwen met wie ik werk, vinden sales en marketingactiviteiten vaak nog heel eng en hebben het gevoel dat ze zich opdringen aan iemand. Voor ik specifiek koos om een bepaalde groep vrouwen te helpen, had ik dit gevoel ook weleens. Maar nadat ik heel specifiek koos, voelde het oprecht.

Uiteindelijk onderneem je en verkoop je iets aan iemand omdat je de oprechte intentie hebt om iemand daarmee te helpen. Ik vind zelfs dat het je plicht is om je boodschap te delen en je producten te verkopen aan je ideale klant.

Als jij in staat bent om iemands leven te transformeren, dan kan je niet wegkijken en zeggen; nee ik verkoop niets want anders vinden mensen mij misschien te pusherig. Nee als je intentie zuiver is, dan is het ook zuiver en je plicht om aan deze mensen iets te verkopen.

Wil jij binnenkort je eigen bedrijf starten? Heb je 1001 ideeën, maar kun je nog niet goed kiezen bijvoorbeeld voor wie je er echt wilt zijn?

Meld je dan om kans te maken op een gratis groei sessie van 45 minuten. <kim linken aan website>

Op vrijdag 12 juni is de volgende selectiedatum. Je hebt dus nog 3 dagen om je aan te melden. Vul hieronder het vragenformulier in om direct kans te maken.

Ja, ik meld mij aan om kans te maken op een gratis groei sessie

Scroll naar boven