Waarom een vakantie niet gaat helpen om weer voldoening uit je werk te halen

waarom vakantie niet helpt.

Gisteren vertrok ik naar het prachtige Bali voor een welverdiende vakantie. Op dit prachtige eiland veranderde een aantal jaar geleden veel voor mij. Nu mag ik weer terug naar dit eiland en ga ik met een heel ander gevoel. In deze blog lees je de lessen die ik op Bali leerde en vertel ik waarom een vakantie niet helpt om weer voldoening uit je werk te halen.

Waarom een vakantie niet helpt

Ik weet nog goed dat ik al maanden uitkeek naar mijn reis naar Bali. Niet alleen omdat het een prachtige reis zou worden, maar ook omdat ik echt aan alles voelde dat ik deze reis nodig had om weer op te laden. Stiekem had ik de hoop dat ik door deze vakantie weer voldoende rust in mijn kop zou krijgen om daarna wel weer met volle energie aan de slag te kunnen. Ik had het behoorlijk fout.

Zorgvuldig de symptomen uit de weg gaan

Het werk gaf mij al maanden geen energie en voldoening meer. Telkens dacht ik ‘als ik op vakantie ga, dan gaat het wel weer over’. Ik claimde dat ik geen energie meer kreeg van het werk, omdat het gewoon een hele druk tijd was geweest, dat er veel van mij gevraagd werd en dat ik te weinig vrije tijd had genomen. Ik ging daarmee zorgvuldig de werkelijke symptomen uit de weg. Er waren op dat moment al wel dringende signalen dat het niet goed met mij ging. Het was geen optie om te erkennen dat het werk gerelateerd was. Het werd een soort overlevingsstrategie en zo kon ik de werkelijke problemen nog wat langer voor mij uitschuiven.

Ik voelde mij doodongelukkig!

En zo vertrok ik naar Bali met allemaal mooie plannen en vol goede moed. Maar achter de mooie plaatjes die ik schoot, voelde ik mij eigenlijk diepongelukkig. Ik kon helemaal niet genieten van de schoonheid van het land, ik kon het werk niet loslaten, laat staan dat ik mij kon ontspannen en rust kon vinden. De gedachten en gevoelens over het geen voldoening meer uit mijn werk halen staken juist meer en meer de kop op. Ik begon allerlei lijstjes met voor- en nadelen te maken en tekende mindmaps met dromen en plannen. Niet dat ik het lef had om daar ook maar iets mee te doen, maar het speelde zich voortdurend in mij af.

Kriebels krijgen van de gedachte dat de vakantie ook weer voorbij gaat

Herken jij het dat je al maanden uitkijkt naar je vakantie? Maar moet je eigenlijk bekennen dat je al een tijd rondloopt met het idee dat je iets anders wilt? En krijg je stiekem zelfs de kriebels van het idee dat je weer terug naar het werk moet als de vakantie weer over is?

Mijn grootste turning point in mijn leven

In mijn vakantie werd ik heel pijnlijk geconfronteerd met de werkelijkheid. Mijn dierbare tante Tineke overleed op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer. Ik kan oprecht zeggen dat haar overlijden mijn grootste turning point in mijn leven is. Alles wat al vele maanden onzeker was of waarover ik twijfelde was na het overlijden van Tineke opeens glas helder. Het gaf mij in één klap inzicht in wat mij te doen stond. Het is het overlijden van Tineke dat mij resoluut deed besluiten om het roer om te gooien. Terugkeren naar mijn goed betaalde baan was gewoonweg geen optie meer.

Vakantie was groot geschenk

En zo ging een prachtige vakantie letterlijk aan mij voorbij. Ik weet nog goed dat ik in de eerste weken na mijn vakantie ook niet positief kon praten over Bali. Het was allemaal wat tegengevallen. Inmiddels zie ik deze vakantie als het mooiste geschenk van mijn leven en kan ik ook zien welke leuke momenten ik daar heb beleefd. Ik kijk er dan ook naar uit om het eiland met andere ogen te bekijken.

Herken het krachtige signaal

Inmiddels kan ik zeggen, uitkijken naar een vakantie is prachtig, maar als je denkt dat je na een vakantie wel weer voldoening uit je werk gaat halen, dan heb je het mis. Het gevoel dat je geen voldoening uit je werkt haalt, dat je meer in je mars hebt, dat je ambities hebt die je waar wilt maken gaan niet weg na een nachtje slapen of een paar dagen rust. Het is een krachtig signaal dat er iets moet veranderen. Want is het een optie om van vakantie naar vakantie te leven of de dagen af te tellen tot het weer weekeind is? Ik zeg niet dat regelmatig vakantie nemen slecht voor je is, ik moedig het juist aan. Maar als je daartussen geen plezier meer in je werk hebt en de dagen eindeloos lijken dan is het tijd om werk te maken van je ambities!

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven