Vol zelfvertrouwen ondernemen, het is het belangrijkste wat je te doen hebt als je succesvol wilt ondernemen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Ik geef je een aantal eenvoudige tips waarmee jij jouw zelfvertrouwen spier traint.

Vol zelfvertrouwen ondernemen

Als je onderneemt, dan is zelfvertrouwen voelen het belangrijkste wat je te doen hebt. Als je dit weet te managen en hier grip op hebt dan gaat alles zoveel makkelijker. Heel veel ondernemers denken dat het schrijven van een ondernemersplan, zichtbaar zijn op social media of een flitsende website het belangrijkste is. Maar dit alles komt op de tweede plaats als je een succesvol bedrijf wilt opzetten. Vertrouwen voelen in jezelf, in jouw krachten en voelen dat je werkelijk van waarde bent is het meeste krachtige middel. Met name op de momenten dat het allemaal even veel is en je je overweldigd voelt door alles wat er op je afkomt. Want als jij al niet het vertrouwen voelt in wie je bent, wat je kunt en in wat jij te bieden hebt, waarom zou een ander het dan wel geloven en iets van jou kopen?

Overweldigd door het gevoel niet waardevol te zijn

Het gevoel niet voldoende te zijn is ook aan mij niet voorbijgegaan. Net na het starten van mijn bedrijf was ik een tijd overweldigd door het gevoel niet waardevol te zijn. In mijn carrière als HR-manager had ik deze gevoelens niet veel gehad. De voornaamste reden hiervoor was dat ik continu bevestigd werd in mijn succes. Ik kreeg vrijwel altijd goede feedback en maakte ook makkelijk promoties. In het ondernemerschap stond ik er opeens helemaal alleen voor en moest ik de bevestiging vooral uit mijzelf halen. Ik had dan ook veel negatieve gedachten en stemmetjes die telkens naar mij schreeuwde ‘wat denk je wel niet, dat iemand op jou zit te wachten, je bent helemaal niet waardevol’. Het gevoel niet waardevol te zijn kreeg hierdoor meer en meer grip op mij. Ik wist al snel dat als ik een succesvol bedrijf wilde opzetten, ik vooral moest investeren in mijn zelfvertrouwen.

Je vertrouwen versterken kun je leren

Mijn ervaring is dat je het fundament van vertrouwen in jezelf met gemak kunt versterken. Het is net als een spier die je traint. Er zijn dan ook simpele dingen die je kunt doen om deze spier elke dag een stukje sterker te maken. Het vraagt alleen aandacht. Het werkt net als een sixpack krijgen. Die heb je ook niet met 1x naar de sportschool gaan en er heel hard aandenken dat je het graag wilt. Het vraagt aandacht en wat tijd. Maar als je bereid bent om deze commitment aan te gaan en te investeren in je zelfvertrouwen, dan gebeuren er prachtige dingen. Dat is ook de reden dat ik in mijn programma’s veel aandacht besteedt aan het bouwen van vertrouwen in jezelf. Want vanuit dit stevige fundament van vertrouwen durf je beslissingen te nemen, zichtbaar te zijn en je missie te delen.

Vol zelfvertrouwen ondernemen, 3 tips

Een verschil maken in je zelfvertrouwen vraagt dus aandacht maar kan je al met simpele dingen verstevigen. Ik geef je 3 tips waar je nu al mee aan de slag kunt om vol zelfvertrouwen te ondernemen.

Kijk je angst in de ogen

Een belangrijke eerste stap is om je angsten echt in de ogen te kijken. Het ondernemerschap confronteert je direct met hetgeen je spannend vindt en waar je angst bij voelt. Erkennen dat je angsten hebt is de eerste stap. Wat denk je nu eigenlijk echt over jezelf? Welke woorden gebruik je? Schrijf dit voor jezelf op en wees hierin bloedeerlijk.

Neem verantwoordelijkheid

Dit wil je misschien niet graag horen, maar alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw zelfvertrouwen. Je hebt er 100% invloed op en je bent 100% verantwoordelijk! Elke dag heb je de keuze of jij angst en onzekerheid jouw richting laat bepalen of dat je de regie neemt en vertrouwen in jezelf laat groeien. Schrijf je verantwoordelijkheid en commitment die je neemt op.

Geef jezelf dagelijkse reminders dat je waardevol bent

De video van Marisa Peer ‘I am not enough’ heeft voor mij 2 jaar geleden een groot verschil gemaakt. Marisa pleit dat je jezelf elke dag reminders moet geven dat je voldoende bent. Plak post’its op je spiegel, schrijf het in je agenda, maak een achtergrondscherm voor je telefoon. Herinner jezelf eraan dat je het waard bent. In het begin voelt het onwennig, maar na een aantal weken ga je de boodschap tot in je kern voelen. Ik maak nog altijd dagelijks gebruik van deze techniek.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven