Vol vertrouwen starten met ondernemen Het kan ook in deze tijd!

x jouw focus voor een stap richting het ondernemerschap

‘She with the most confidence always wins’

Vol vertrouwen ondernemen, het is werkelijk het belangrijkste wat je te doen hebt als je start met ondernemen. Maar ondertussen weet ik dat je hoofd overloopt van onzekerheid en twijfel. Juist nu in tijden van corona merk je dat de onzekerheid extra aanwezig is.

Vol zelfvertrouwen ondernemen

Als je wilt ondernemen, dan is zelfvertrouwen voelen het belangrijkste wat je te doen hebt. Als je dit weet te managen en hier grip op hebt, dan gaat alles zoveel makkelijker. Heel veel startende ondernemers denken dat het schrijven van een ondernemersplan, zichtbaar zijn op social media of een flitsende website het belangrijkste is. Maar dit alles komt op de tweede plaats als je een succesvol bedrijf wilt opzetten. Vertrouwen voelen in jezelf, in jouw krachten en weten dat je werkelijk van waarde bent, is het meest krachtige middel. Met name op de momenten dat het allemaal even veel is en je je overweldigd voelt door alles wat er op je afkomt. Want, als jij al niet het vertrouwen voelt in wie je bent, wat je kunt en in wat jij te bieden hebt, waarom zou een ander dat dan wel geloven en iets van jou kopen?

Overweldigd door het gevoel niet waardevol te zijn

Het gevoel niet voldoende te zijn, is ook aan mij niet voorbijgegaan. Net na het starten van mijn bedrijf was ik een tijd overweldigd door het gevoel niet waardevol te zijn. In mijn carrière als HR-manager heb ik deze gevoelens niet veel gehad. De voornaamste reden hiervoor was dat ik continu bevestigd werd in mijn succes. Ik kreeg vrijwel altijd goede feedback en maakte ook makkelijk promoties. In het ondernemerschap stond ik er opeens helemaal alleen voor en moest ik de bevestiging vooral uit mijzelf halen. Ik had dan ook veel negatieve gedachten en stemmetjes die telkens naar mij schreeuwde; ‘wat denk je wel niet, dat iemand op jou zit te wachten, je bent helemaal niet waardevol’. Het gevoel niet waardevol te zijn, nam hierdoor meer en meer grip op mij. Ik wist al snel dat als ik een succesvol bedrijf wilde opzetten, ik vooral moest investeren in mijn zelfvertrouwen.

Je vertrouwen versterken kun je leren

Mijn ervaring is dat je het fundament van vertrouwen in jezelf met gemak kunt versterken. Het is net als een spier die je traint. Er zijn dan ook simpele dingen die je kunt doen om deze spier elke dag een stukje sterker te maken. Het vraagt alleen aandacht. Het werkt net als een sixpack willen hebben. Die heb je ook niet met 1x naar de sportschool gaan en er heel hard aan denken dat je het graag wilt. Het vraagt aandacht en wat tijd. Maar als je bereid bent om deze commitment aan te gaan en te investeren in je zelfvertrouwen, dan gebeuren er prachtige dingen. Dat is ook de reden dat ik altijd veel aandacht besteed aan het bouwen van vertrouwen in jezelf in mijn programma’s. Want vanuit dit stevige fundament van vertrouwen durf je beslissingen te nemen, zichtbaar te zijn en je missie te delen. Dat is hoe je impact maakt als ondernemer, maar vooral ook zo snel mogelijk een goede omzet draait.

3 tips om vol zelfvertrouwen te ondernemen

Een verschil maken in je zelfvertrouwen vraagt dus aandacht, maar kan je al met simpele dingen verstevigen. Ik geef je 3 tips waar je nu al mee aan de slag kunt om vol zelfvertrouwen te ondernemen.

1. Kijk je angst in de ogen

Een belangrijke eerste stap is om je angsten echt in de ogen te kijken. Het ondernemerschap confronteert je direct met hetgeen je spannend vindt en waar je angst bij voelt. Zeker ook nu legt corona versneld je angsten en onzekerheid bloot. Erkennen dat je angsten hebt, is de eerste stap. Wat denk je nu eigenlijk echt over jezelf? Welke angsten en onzekerheden houden je tegen? Welke woorden gebruik je om tegen jezelf te praten? Schrijf dit voor jezelf op en wees hierin bloedeerlijk.

2. Neem verantwoordelijkheid

Dit wil je misschien niet graag horen, maar alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw zelfvertrouwen. Je hebt er 100% invloed op en je bent 100% verantwoordelijk! Elke dag heb je de keuze of jij angst en onzekerheid jouw richting laat bepalen of dat je de regie neemt en vertrouwen in jezelf laat groeien. Schrijf de verantwoordelijkheid en commitment die je neemt op.

3. Geef jezelf dagelijkse reminders dat je waardevol bent

De video van Marisa Peer ‘I am not enough’ heeft voor mij 2 jaar geleden een groot verschil gemaakt. Marisa pleit dat je jezelf elke dag reminders moet geven dat je voldoende bent. Plak post-its op je spiegel, schrijf het in je agenda, maak een achtergrondscherm voor je telefoon. Herinner jezelf eraan dat je het waard bent. In het begin voelt het onwennig, maar na een aantal weken ga je de boodschap tot in je kern voelen. Ik maak nog altijd dagelijks gebruik van deze techniek.

Zelfvertrouwen boost!

Ik krijg regelmatig vraagstukken van mijn volgers die te maken hebben met het onderdeel (zelf)vertrouwen. Een vraag die daarmee samenhangt is: ‘Als ik voor mezelf begin, gaat het me dan wel voldoende inkomsten genereren?’

Ik geloof dat iedereen een bedrijf kan starten en daar voldoende inkomsten mee kan genereren. Laat mij je helpen om vol vertrouwen een stap te nemen richting het ondernemerschap.

Scroll naar boven