Onzeker voelen als leider (manager, leidinggevende, ondernemer), hoe ga je ermee om? Leider zijn is een uitdagende rol waarin je verantwoordelijk bent voor het nemen van beslissingen, het sturen van je team en het behalen van resultaten. Maar soms kunnen twijfels en onzekerheden je als leider belemmeren. Voel jij je onzeker als leider? In deze blog gaan we dieper in op het belang van het erkennen van je onzekerheden als leider, welke signalen er zijn dat je onzeker bent en hoe jij je leiderschap kunt versterken.

Signalen dat je onzeker bent

Signalen dat je onzeker bent, het uit zich op gedragsniveau en emotioneel niveau, maar het is ook zichtbaar in jouw team. Op gedragsniveau kunnen er tekenen zijn zoals overmatige controle, moeite hebben met het nemen van beslissingen, het vermijden van risico’s, moeilijk vinden om nee te zeggen, uitstelgedrag, jezelf continu aanpassen, niemand willen teleurstellen of het constant zoeken naar bevestiging van anderen.

Onzeker voelen als leider uit zich op emotioneel niveau, door gevoelens te ervaren zoals twijfel, angst om fouten te maken of het gevoel niet goed genoeg te zijn. Je zet constant vraagtekens bij je eigen capaciteiten en beslissingen. Je kunt de druk voelen om altijd perfect te zijn en het goed te doen. Deze angst kan je verlammen en je terughoudend maken in jouw werkzaamheden als leidinggevende, manager of ondernemer.

Jouw onzekerheid is vaak ook zichtbaar in je team. Of je het nu wel of niet probeert te verbergen. Jouw teamleden pikken dit toch bewust of onbewust bij je op. In jouw team zal je dan ook signalen zien als; een gebrek aan vertrouwen, verminderde motivatie van medewerkers of de verbinding, sfeer en samenwerking onderling verloopt niet soepel. Onzeker zijn als leider straalt ook door in het vertrouwen van teamleden ten opzichte van hun eigen capaciteiten. En vaak ervaren zij door jouw onzekere leiderschap minder houvast in de richting die het team opgaat.

Gevolgen van jouw onzekerheid

Jouw onzekerheid kan een aanzienlijke impact hebben op je team en de resultaten die jullie samen behalen. Gevolg van onzekerheid, kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen in jouw leiderschap, waardoor ze minder geneigd zijn om jouw richting te volgen. In een team met een onzekere leider zie je dan vaak ook:

  • Verminderde motivatie van individuele teamleden;
  • Terughoudendheid in het nemen van risico’s of het aandragen van nieuwe ideeën uit angst voor afwijzing of kritiek.
  • Gebrek aan creativiteit en innovatie om uitdagingen in het werk of team op te lossen.
  • Onrust in het team, gedoe en conflicten onderling.
  • Gebrek aan vertrouwen in de leider en het betwijfelen en bediscussiëren van de beslissingen die worden gemaakt.

Nog belangrijk de gevolgen voor je eigen welzijn en motivatie. Als je langdurig onzekerheid ervaart kan dit gevolg hebben voor je eigen werkgeluk en gezondheid. Je wilt voorkomen dat je in een neerwaartse spiraal beland, omdat gevoelens van onzekerheid je blijven belemmeren.

Het is essentieel dat jij al leider je bewust bent van je eigen onzekerheden en de effecten ervan op jouw werkgeluk, welzijn en de effectiviteit van jouw leiderschap. Het versterken van jouw leiderschap en zelfvertrouwen is een goede keuze als je nu merkt dat het je teveel beïnvloed in je (persoonlijk) functioneren.

Zo versterk jij jouw leiderschap, een aantal tips.

 

Stel je kwetsbaar op, ook jij bent een mens.

Leiderschap gaat niet alleen over het behalen van resultaten, maar ook over het begrijpen en inspireren van mensen. Een essentieel onderdeel van het menselijke aspect van leiderschap is het tonen van kwetsbaarheid. Als leider is het belangrijk om te erkennen dat ook jij een mens bent, met twijfels, onzekerheden en fouten. Het stelt je in staat om een diepere connectie te creëren met je team en een omgeving te scheppen waarin eerlijkheid en openheid normaal en geaccepteerd is.

Door je kwetsbaar op te stellen, geef je toestemming aan je teamleden om hun eigen kwetsbaarheden ook te tonen. Dit creëert een veilige ruimte waarin iedereen zich vrij voelt om eerlijk te zijn over hun uitdagingen, angsten en onzekerheden. Het opent de deur voor authentieke gesprekken en zorgt ervoor dat teamleden zich gehoord en begrepen voelen.

Wanneer je als leider kwetsbaarheid toont, bouw je vertrouwen op met je team. Het vertrouwen groeit omdat teamleden zien dat je bereid bent om jezelf bloot te geven en je eigen kwetsbaarheden te erkennen. Dit versterkt de band binnen het team en bevordert de samenwerking.

Het tonen van kwetsbaarheid als leider betekent niet dat je zwak bent. Integendeel, het getuigt van moed en veerkracht. Het is een teken van volwassenheid en zelfbewustzijn om je kwetsbaarheden te omarmen en ze te gebruiken als katalysator voor persoonlijke groei en groei van het team.

Tijd voor zelfreflectie, negeer niet langer de signalen van onzekerheid.

Zelfreflectie is een krachtig instrument om je zelfvertrouwen als leider te versterken. Het omvat echter meer dan alleen kijken naar je sterke punten en successen. Het gaat er ook om eerlijk te zijn tegen jezelf en de signalen van onzekerheid of twijfel niet te negeren. Het kan soms moeilijk zijn om je ontwikkel punten onder ogen te zien, maar het erkennen van deze gebieden van groei is essentieel voor persoonlijke ontwikkeling en het versterken van je zelfvertrouwen.

Als je signalen van onzekerheid opmerkt, zoals twijfel over beslissingen, angst om fouten te maken of twijfels aan je eigen kunnen, is het belangrijk om deze niet te negeren. In plaats daarvan is het cruciaal om ze te onderzoeken en te begrijpen waar ze vandaan komen. De verdieping met jezelf op te zoeken. Een goede en inspirerende leider zijn, begint altijd bij jezelf en de bereidheid om bewustzijn te creëren op je eigen onzekerheden.

Het identificeren en begrijpen van je onzekerheden is niet altijd een gemakkelijke opgave. Het kan dan ook fijn zijn om met een carrièrecoach/ leiderschapscoach aan de slag te gaan om hier verdieping op te krijgen en daadwerkelijk je onzekerheden te doorbreken.

Onzeker voelen als leider, focus op inspirerend leiderschap

Naast het aanpakken van jouw onzekerheid is het goed om je ook te focussen op wat wil ik wel laten zien als leider? Wie ben ik dan? Wat laat ik dan zien? Hoe wil ik mij dan voelen? Hoe werk ik dan samen met anderen? Je wilt daadkrachtig en vol zelfvertrouwen leiden op een manier die voor jou werkt.

Een zelfverzekerde leider herken je hieraan:

  • Straalt zelfverzekerdheid uit en gelooft in eigen capaciteiten en die van het team.
  • Neemt beslissingen met overtuiging en handelt met daadkracht.
  • Communiceert eerlijk en transparant.
  • Geeft (regel)ruimte en verantwoordelijkheden aan zijn team.
  • Luistert actief naar de ideeën en perspectieven van anderen en waardeert hun bijdrage.
  • Stimuleert de betrokkenheid, sfeer en samenwerking onderling.
  • Voelt zich op gemak bij het aangaan van uitdagingen, problemen of benutten van nieuwe kansen.
  • Is een geïnspireerd en gemotiveerd om het beste uit zichzelf en het team te halen.
  • Straalt een positieve energie uit die aanstekelijk en motiverend werkt.
  • Stimuleren openheid, verbinding en creëren een veilige cultuur.
  • Weet successen en groei met het team te realiseren, zodat doelen behaalt worden.

Onzeker voelen als leider is af en toe heel normaal. Het belangrijkste is echter hoe je met die onzekerheden omgaat en hoe je je zelfvertrouwen versterkt als deze langdurig aanhoudt. Door zelfreflectie, het tonen van kwetsbaarheid en het opbouwen van vertrouwen in jezelf, kun je jouw leiderschap naar een hoger niveau tillen en de prestaties van je team sterk verbeteren. Vergeet niet dat leiderschap niet alleen gaat over een leider zijn voor anderen, maar over een leider zijn voor jezelf. Met een positieve mindset en een zelfverzekerde houding kun je jouw leiderschap verstrekken en een inspirerende kracht zijn voor je team.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven