Deze week had ik voor het eerst het gevoel geen onderwerp voor mijn blog te hebben. Toch brak er geen paniek uit en had ik er vertrouwen in dat er inspiratie voor een blog zou komen. Het bracht mij op het idee om mij in het onderwerp vertrouwen te verdiepen.

Praktische benadering

Vertrouwen, de Van Dale zegt erover; met zekerheid hopen. Je rekent of vertrouwt erop dat het goed komt. Er zijn meerdere perspectieven als je aan vertrouwen denkt. Vertrouwen in jezelf, in een ander en/of in je omgeving. Als ik de betekenis lees dan vind ik het vooral een hele praktische beschrijving. Vertrouwen zit hem bij mij meer in het voelen.

Vertrouwen voelen

Het voelen van vertrouwen is lastig te beschrijven. Wanneer voel je vertrouwen? Ik denk aan woorden als veiligheid, betrouwbaarheid, zekerheid, vriendelijkheid, betrokken en verbonden zijn. Als ik vertrouwen voel dan ben ik in mijn element, dan kan ik de hele wereld aan en zie ik alles vanuit een positief perspectief. Vertrouwen is voor mij ook wel vrijheid of bevrijd voelen.

Helaas voel ik mij niet altijd zo. Er zijn regelmatig momenten waarop ik geen vertrouwen voel of misschien moet ik zeggen onzeker voel of niet veilig voel. Als ik erover nadenk, best heel vaak. De afgelopen weken heb ik veel momenten gehad waarop ik mij niet vertrouwd voelde. Voor mij is dat met name als ik mij in een nieuwe omgeving begeef of als ik mij niet verbonden voel met anderen. Dan word ik stil, ingetogen en bekijk ik alles een beetje met een afstand. Of erger ik trek mijn muur volledig op en zie dan nog maar is binnen te komen.

Vertrouwen bouwen

In mijn werk heb ik ervaren dat vertrouwen een belangrijk element is bij samenwerking, communicatie en het behalen van resultaten. Er is in grote mate behoeften aan een veilige werkomgeving. Werknemers voelen zich onveilig als zij zich aangetast voelen in hun autonomie, bij (financiële) onzekerheden, maar ook als er sprake is van intimidatie of pesten. In de ontwikkeling van leiderschap zie ik telkens meer de nadruk op het creëren van verbinding en vertrouwen.

Vertrouwen creëren op de werkvloer heeft tijd en aandacht nodig. Er is geen quick fix mogelijk. Dit leidt hoogstwaarschijnlijk alleen maar tot meer wantrouwen. Geef werknemers autonomie, zorg voor verbinding, inspireer elkaar, wees transparant en eerlijk, kom afspraken na, toon respect, reflecteer en werk aan een goede communicatie. Het zal vertrouwen creëren, maar ook de creativiteit en resultaten ten goede komen. Maar het allerbelangrijkste, beste manager, vertrouw jij je mensen?

Laat vertrouwen in jezelf groeien

Een paar uur na het schrijven van deze blog kreeg ik bij de yogales een inspiratiekaartje waarop stond, ‘Echte veiligheid is alleen in jezelf te vinden. Het groeit door trouw te zijn aan jezelf’. Laat vertrouwen in jezelf groeien.

Uiteindelijk schreef ik een paar blogs achterelkaar, wat heerlijk om vertrouwen te hebben.

Scroll naar boven