De vakantieperiode is ideaal om vanuit rust na te denken over je toekomst. Het is ook gemakkelijk om vervolgens al je goede ingevingen en ideeën weer weg te wuiven. Ik geef je in deze blog 3 vragen die je helpen om meer zicht te krijgen op hoe je meer vrijheid, plezier en voldoening in je werk krijgt.

 

Mijmeren aan het strand

We zitten midden in de zomervakantie en velen van jullie zijn op vakantie of gaan binnenkort op vakantie. Het is een periode waar je als vanzelf verlangt naar meer vrijheid en plezier. Ons verlangen wordt door de geplande vakantie al snel gestild, want vakantie vieren gaat grotendeels over vrijheid en plezier. Maar mijn ervaring is dat een vakantie je vaak ook aan het denken zet. Vanuit rust komen er vragen op als ‘waarom doe ik wat ik doe? en hoe zou ik na mijn vakantie meer vrijheid, plezier en voldoening in mijn leven en werk kunnen brengen?’ Tijdens die momenten op het strand waar je uitkijkt over de zee mijmer je over hoe vrijheid er voor jou uitziet. Je voelt je geïnspireerd, je hebt een gave ingeving en bedenkt je hoe tof het zou zijn als je hier na de vakantie eens mee aan de slag gaat.

 

Als/dan gedachten nemen het over

Niet snel na het mijmeren over je leuke ideeën, ga je er al weer wat beter over nadenken. Je gedachten nemen het over en binnen enkele seconden heb je al je ideeën al weer weggewuifd. Je vervalt in als/dan gedachten, zoals:

  • Als ik terug ben van vakantie, dan vind ik mijn werk vast wel weer leuk.
  • Als de hectische dagen op het werk over zijn, dan kan ik er wel weer energie uithalen.
  • Als ik nog wat meer ervaring opdoe, dan krijg ik vanzelf wel een mooie kans op mijn pad.
  • Als ik nog meer lees over het ondernemerschap, dan durf ik wel een stap te nemen.

Sta eens stil bij welke als/dan gedachten bij jou zijn opgekomen. Door deze als/dan gedachten parkeer je het idee van meer vrijheid, plezier en voldoening in je werk naar een later moment. Eigenlijk zeg je tegen jezelf dat het niet mogelijk is.

 

Geen bewuste keuze

Het verlangen naar meer vrijheid, plezier en voldoening in het werk is één van de belangrijkste argumenten om bij mij aan te kloppen. Vaak zijn we in het huidige werk gerold en hebben we niet heel bewust gekozen om dat werk te gaan doen. Je bent misschien gaan doen wat de rest van de familie ook al deed of je hebt je misschien laten beïnvloeden door vriendinnen omdat die ook een bepaalde opleiding gingen doen. Misschien is het zelfs wel een overlevingsstrategie geweest. Regelmatig spreek ik vrouwen die hun baan verloren door een reorganisatie en op de eerste de beste geschikte baan solliciteerde en bij geluk werden aangenomen. Na een tijd merk je dat het werk waar je bij toeval bent ingerold niet echt lijkt te passen. Dat komt omdat je er niet bewust voor gekozen hebt en er niet in bent gestapt omdat de baan bijdraagt aan wat voor jou belangrijk is en waar jij een verschil wilt maken.

 

Iets bereiken is anders dan er voldoening uithalen

Soms krijg ik de vraag ‘moet je altijd voldoening uit je werk halen?’. Deze vraag vertelt mij twee dingen. A) je hebt nog nooit voldoening uit je werk gehaald. B) je bent sceptisch of het überhaupt voor je mogelijk is. Ik durf te zeggen, dat als je hebt ervaren hoe het is, dat je nooit meer anders zou willen. Het verschil zit in iets bereiken of er voldoening uit halen. De meeste mensen zijn net als ik opgegroeid met het idee dat we dingen kunnen bereiken in ons leven als we er onze inzet voor tonen. We streven met gemak doelen na. Maar iets bereiken of doelen behalen is iets anders dan er voldoening uit halen. Iets bereiken is vaak kortstondig en geeft je een rush van tevredenheid. Maar vaak gaat dit gevoel snel weer voorbij en willen we snel weer iets anders bereiken. Op deze manier kan je eindeloos dingen nastreven zonder er echt voldoening uit te halen.

 

Waarom doe ik wat ik doe?

Dit is ook de reden dat het telkens hogerop komen op de carrièreladder, je niet altijd de voldoening geeft die je wilt. Het stelt je tevreden, maar je verlangt naar meer. En dat meer willen uit zich dan in het verlangen naar meer voldoening. Voldoening halen uit je werk gaat over een bijdrage leveren met jouw talenten en gedrevenheid, om anderen daarmee te helpen. Je bent van toegevoegde waarde voor iets dat je oprecht belangrijk vindt en waarin je in je hart voelt dat je er een verschil in wilt maken. Het punt is vaak dat je niet goed weet waar je nu precies naar verlangt en wat voor jou voldoening betekent. Het vraagt dus om tot de kern te komen bij jezelf en vragen te beantwoorden als waarom doe ik de dingen die ik doe en wat is belangrijk voor mij?

 

3 vragen om meer zicht te krijgen op wat jou voldoening geeft

Nu wil ik je 3 vragen geven die je gemakkelijk aan het strand of aan de rand van het zwembad kunt beantwoorden voor jezelf. Deze vragen geven je meer zicht op wat je echt belangrijk vindt. En zijn uiteindelijk veel nuttiger dan de als/dan gedachten.

  1. What pisses you off? Waar wordt je boos van of erger je je aan?
  2. Waar raak je enthousiast van? Waar ga je helemaal op AAN?
  3. Voor wie heb je bewondering?

Schrijf de antwoorden op deze vragen eens op in een boekje en schrijf er telkens weer een antwoord bij. Na verloop van tijd zal je een rode draad ontdekken en zien wat jou aan het hart gaat en wat je belangrijk vindt.

 

Wil jij ook meer vrijheid, plezier en voldoening uit je werk halen? Alleen weet je niet goed wat je nu echt zou willen en houden negatieve gedachten je tegen om in beweging te komen? Op zaterdag 27 juli organiseer ik van 09:00 tot 13:00 uur mijn workshop ‘Weten wat je echt wilt’. Ik help je in deze workshop om met vol vertrouwen een stap te nemen in je carrière. Je krijgt meer inzicht in je verlangens en ik help je daadwerkelijk in beweging te komen. Kelly kwam in juni naar mijn workshop. Het gaf haar direct het vertrouwen om in beweging te komen. Ze besloot niet langer te wachten en werkelijk voor het ondernemerschap te gaan. Lees hieronder haar ervaring.

 

ervaring, review, testimonial

Je investering in de workshop ‘Weten wat je echt wilt‘ is 39,- incl btw en inclusief koffie/thee en iets lekkers. De workshop vindt plaats in de te gekke bibliotheek van Schiedam. Na de workshop ga je met vernieuwde energie naar huis en heb je inzichten verzameld in wat je nu eigenlijk echt wilt.

Meer informatie en aanmelden, klik hier. Je bent hartstikke welkom!