Vergroot je impact en haal voldoening uit wat je doet

Compleet mens zijn door verschil en impact te maken

Vergroot je impact en haal voldoening uit wat je doet. Klinkt leuk, maar heb jij ook vaak een onbestemd gevoel, alsof dat wat je doet nergens echt aan bijdraagt? En merk je de laatste tijd dat dit steeds belangrijker voor je wordt. Ik leg je uit hoe je een completer mens wordt door impact en verschil te maken.

Wat wil ik nou nog meer?

We hebben allemaal de behoefte om ons compleet te voelen. Dat alles lekker gaat, dat je goed in je vel zit, dat het thuis op rolletjes loopt en dat je het gevoel hebt dat je van toegevoegde waarde bent. In mijn geval tref ik vaak vrouwen die juist niet het gevoel hebben dat het compleet is. Die aan alles voelen dat er iets mist en niet goed kunnen duiden waar dat nou aan ligt. Want op het eerste oog hebben ze alles prima voor elkaar. Een goede baan, leuke woning, fijne relatie. Wat wil je nou nog meer? En dat is het probleem, ze willen meer. Ze voelen aan alles dat ze meer in hun mars hebben, maar kunnen ook niet goed de vinger leggen op waar het nu precies misgaat. Daardoor blijven ze vaak langer rondlopen met hun gevoel iets anders te willen.

Een compleet mens zijn

Het boek dat voor mij van grote invloed is geweest in het proces van een compleet mens te worden, is het boek ‘De 8ste eigenschap’ van Stephen R. Covey. Dit boek las ik alweer een paar jaar terug, maar is voor mij nog altijd een belangrijke basis om naar terug te gaan. Covey legt uit dat we 4 basisbehoeften hebben, ook wel leven, leren, liefhebben en iets nalaten. Wat hij vertaalt naar de elementen lichaam (leven), hoofd (leren), hart (liefhebben) en ziel (iets nalaten). Volgens de theorie van Covey ben je een compleet mens als je jezelf op al deze vlakken ontwikkelt. Dus je hoofd vraagt om groei, creatief en zinvol werk. De ziel vraagt om ergens aan bij te dragen wat ertoe doet. Je hart vraagt om gedrevenheid en om vriendelijk behandeld te worden en het lichaam vraagt om een eerlijke behandeling, bijvoorbeeld door goed betaald te worden.

Je behoefte om ertoe te doen groeit

Het gaat mis als je op één of meerdere vlakken merkt dat je jezelf niet voldoende ontwikkelt. Mijn ervaring is dat het vaak een combinatie is van meerdere elementen. Het werk is niet meer uitdagend genoeg, waardoor je niet meer groeit. Je voelt geen erkenning of waardering omdat je niet voldoende betaald krijgt of je hebt het gevoel dat wat je doet niet bijdraagt aan iets wat zinvol is. En vooral dat laatste is iets wat ik steeds meer zie onder mijn generatie vrouwen. En dat is ook niet zo gek. Als je begin 20 bent, dan ben je vooral naar buiten georiënteerd. Je haalt dan voldoening uit het behalen van je diploma of de toffe feedback die je krijgt tijdens één van je eerste banen. Maar naar mate je meer richting de 30 gaat merk je dat je je telkens meer naar binnen gaat oriënteren. Dat je je afvraagt waarom doe ik nu eigenlijk wat ik doe? Wat geeft mijn leven betekenis?

Elementen aan elkaar verbinden in het ondernemerschap

Dat is naar mijn idee ook één van de redenen waarom steeds meer vrouwen zich aangetrokken voelen tot het ondernemerschap. Omdat ze in loondienst niet voldoende vrijheid voelen om al deze elementen een plek te geven. Met name de behoefte om ergens aan bij te dragen wat zinvol is, je talenten en gedrevenheid echt inzetten om impact en verschil te maken voor anderen of de wereld ontbreekt. In het ondernemerschap kan je hier veel meer zelf een invulling aangeven. Ik geloof dat als je een verbinding maakt tussen wie je bent, waarom jij doet wat je doet, wat je drijft en wat je heel goed kunt dat je dan gaat vliegen en dus ook een succesvol ondernemer kan zijn. Want dat is waar het ondernemerschap voor mij overgaat, dat ik een compleet mens kan zijn en vervolgens nog veel meer vrouwen kan helpen om een compleet mens te zijn.

Vergroot je impact en maak verschil

Inmiddels ben ik 2,5 jaar ondernemer en heb ik een succesvol bedrijf weten op te zetten, omdat ik onderneem vanuit wat mij voldoening geeft en waarmee ik impact en verschil maak. Dit heeft een groot verschil in mijn leven gemaakt en maakt mij in vele opzichten een leuker en completer mens. Ik besloot na mijn uitdiensttreding dat ik alleen nog maar dingen zou gaan doen waarbij ik echt van betekenis voor anderen zou zijn. Waarmee ik impact en verschil kon maken. Want dat is waar je werkelijk voldoening uithaalt. Ik wil dat ook jij dit kunt ervaren. Ik wil je laten zien dat je volledig jezelf mag zijn en dat je jouw talenten, ervaringen, krachten mag inzetten om het verschil te maken.

Het vraagt ook om moedig te zijn

Zo bewust kiezen om een compleet mens te zijn en alles van jezelf in te zetten is niet altijd gemakkelijk. Het vraagt namelijk dat je moedig bent. Dat je je niet langer klein maakt, aanpast en doet wat anderen van je verwachten. Het vraagt om dapper te zijn, je eigen pad te bewandelen, uit je comfortzone te komen en voor jouw geluk te kiezen. Ik heb inmiddels veel vrouwen mogen helpen om hun eigen pad richting het ondernemerschap te bewandelen. En dus weet ik dat jij dit ook kan! Misschien voel jij ook dat het ondernemerschap naar je lonkt, maar weet je niet goed waar je moet beginnen. Misschien voel je je ook wel onzeker, vraag je jezelf af of je het wel waard bent. Ik zie het zo, je hebt eerst jezelf beter te leren kennen en begrijpen, zodat je daarna vol vertrouwen naar buiten kunt treden. En daar kan ik je bij helpen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven