Je hebt al een tijd een brandend vuur in je en je weet dat er meer uit jezelf te halen is. Je weet ook wel wat je wilt, maar je vraagt je af hoe je deze carrière stap op de meest veilige manier kan doen. Risico nemen doe je liever niet, want je hebt gewoon rekeningen te betalen en dat is belangrijk voor je.

De veilige route bleek een ketting te zijn

Echt, ik snap dat heel goed! Je wilt zorgvuldig zijn, de juiste keuzes maken en niet in de problemen komen. Ik voel met je mee, want ook ik vind een stabiele financiële situatie belangrijk. Dit hield mij dan ook een lange tijd op mijn plek. Ik zag geen mogelijkheden om iets anders te gaan doen, want ik had een riant salaris en hoe moest dat dan? Ik kon alleen maar in noodscenario’s denken, waarbij ik alles kwijt zou raken. Ik vertelde mijzelf dat een veilige route doorlopen het beste zou zijn. En zo geschiede. Maar de veilige route bleek geen route te zijn, het bleek een ketting te zijn die ik zelf nauwkeurig had omgedaan en waarvan de sleutel leek weg te zijn.

Hopeloos de verkeerde kant op

Nu ga ik je niet vertellen dat financiële zorgen nergens op slaan en dat je gewoon jouw dromen moet najagen. Financiële zorgen hebben is echt ruk! Maar je voelt natuurlijk wel aankomen dat ik je een liefdevolle schop onder je kont wil geven met deze blog. Wat ik veel zie gebeuren is dat vrouwen veel energie steken in het vinden van de meest veilige route naar de carrière die je ambieert. Of je nu veiligheid zoekt in financiën of een andere reden hebt om een veilige route te willen bewandelen. In alle gevallen geldt dat het nastreven van veiligheid je hopeloos de verkeerde kant opstuurt. Het brengt je maar op één weg en dat is zover mogelijk van waar je hart echt ligt.

Besef je dat risico’s twee kanten opgaan

Natuurlijk wil ik jou nu vertellen op welke manier je veilige carrière keuzes kan maken. Helaas moet ik je vertellen dat er geen volledig geplaveid pad bestaat, ook bestaat er geen volledige risicoloze carrière. Welke stap je ook neemt je zult bereid moeten zijn om een bepaald risico te nemen. Besef je dat dit altijd twee kanten opgaat, natuurlijk neem je risico’s als je nieuwe stappen neemt in je carrière. Maar er kleven ook grote risico’s aan het blijven hangen in je huidige situatie. Je vaste baan kan opeens op het spel komen te staan door een reorganisatie, waardoor je ontslagen wordt. Ook dan heb je geen vastigheid meer. Nog veel erger, wat nu als je overspannen raakt of een burn-out treft omdat je de dingen blijft doen die eigenlijk niet bij je passen? Is het echt het risico waard om jezelf te verliezen?

Geen garanties, maar wat kan je dan wel doen?

Het is denk ik wel duidelijk dat je nooit levenslange garanties krijgt. Dan kan je maar beter een carrière kiezen die echt bij je past. Niet waar? De titel van deze blog is een beetje misleidend, want eigenlijk kan ik jou geen tips geven hoe je veilige carrière keuzes kan maken. Wat ik wel kan doen is jou tips geven die je helpen in het proces om carrière keuzes te maken.

Tip 1 – Wees voorzichtig met tips aannemen van anderen (ook van mij)

Met mensen praten, informatie verzamelen en een beeld krijgen van de droombaan die je voor ogen hebt is heel nuttig. Toch adviseer ik je om er altijd met een kritische blik naar te luisteren. Er zijn enorm veel testjes op internet te doen en blogs te lezen die je vertellen hoe je een carrière stap moet maken ofwel die je vertellen wat jouw droombaan zogenaamd is. In feite is het antwoord altijd alleen in jezelf te vinden. Dus voel altijd bij jezelf of iets voor je werkt of niet. Zie het als nuttige instrumenten of informatie maar laat het niet jouw toekomst bepalen. Alleen jij bepaalt de weg.

Tip 2 – Laat je niet misleiden door zo moet het gaan

Ik hoor regelmatig van mensen dat zij ervan overtuigd zijn dat ze alleen maar één pad kunnen bewandelen, want dat is waar je ervaring in hebt of je diploma’s in hebt gehaald. Het gaat niet alleen om je vaardigheden, maar nog veel meer over waar je verlangens liggen. Ik geloof er heel erg in dat als je hier meer met een open blik naar kijkt dat je gaat ontdekken hoe je jouw talenten, opgedane kennis en ervaring ook kunt inzetten in de baan die je voor ogen hebt. Zie het als een rugzak die je overal mee naar toe neemt. Dit is niet in één keer weg omdat je uit een bepaalde functie of branche stapt.

Tip 3 – Draai niet door in het maken van je keuze

Echt, je kunt enorm lang vasthouden aan veiligheid en wikken en wegen of de keuze die je wilt maken wel de juiste is. Dit proces kan je helemaal gek maken en het antwoord kan je nooit vooraf weten. Loop jij vast bij het maken van een beslissing? Dan is in beweging komen echt de eerste stap. Probeer elke keer te kijken welke eerste kleine stap je kunt nemen in de richting die je wilt. Ga ervan uit dat alles wat je kiest je altijd weer iets nieuws leert en daarom is het altijd een waardevolle ervaring.

Ben jij van plan om binnenkort je eigen bedrijf te starten maar twijfel je of je daar wel voldoende inkomsten mee kunt genereren? Heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Download mijn gratis e-book!

Scroll naar boven