Veel ideeën maar ik kom niet in actie

Veel ideeën maar ik kom niet in actie

In de eerste fase van het opstarten van mijn bedrijf merkte ik dat ik veel ideeën had over wat ik wilde, maar ik kwam telkens niet verder dan weer een mindmap maken. Ik heb in die periode ontelbaar veel ideeën opgeschreven. Ik weet nu dat er een belangrijke redenen schuilde achter het niet in actie komen.

Onbewust er niet in geloven

De belangrijkste reden toen der tijd om niet tot actie over te gaan was dat ik onbewust nog niet helemaal geloofde in mijn eigen kunnen. Ik was onzeker en voelde nog niet het vertrouwen in mijzelf dat ik dit waar kon maken. Hierdoor hield ik mijzelf tegen om de ideeën die ik opschreef ook werkelijk tot uitvoering te brengen. Het gevoel waardevol te zijn moest eerst nog veel meer in mij groeien. Twijfelen aan jezelf, jezelf klein houden en het gevoel niet voldoende te zijn is een belangrijke reden waarom we vaak niet in actie komen. En dan blijft het bij creëren van ideeën. Ik kwam er al snel achter dat als ik er werkelijk iets van wilde maken, ik moest investeren in mijn zelfvertrouwen.

In ideeën blijven is veilig

Door het continu genereren van nieuwe ideeën had ik een soort veiligheidsmechanisme voor mijzelf ingebouwd. Ik was lekker druk bezig en hield mijzelf voor dat ik echt wel in beweging was en stappen vooruit maakte. Maar ondertussen was het creëren van de ideeën wel lekker veilig. Als je in je hoofd blijft neem je weinig risico, je zou kunnen zeggen hoog en droog. Ik kwam erachter dat dit mijn nieuwe comfortzone was die ik voor mijzelf had gecreëerd. Ik had dan wel een belangrijke stap uit mijn comfortzone gemaakt (uit loondienst gaan), maar omdat te compenseren had ik direct iets gecreëerd wat mij veilig hield (nadenken over mijn bedrijf). Misschien had ik dat ook even nodig om de eerste stap te verwerken. Maar ik merkte ook dat het mij frustreerde dat er verder weinig uit mijn handen kwam.

Progressie voor perfectie

Het veranderde toen ik inzag dat ik alles wel deed, maar toch echt enge acties moest gaan doen. Ik deed alle acties wel die ‘veilig’ voelde, maar ding de actie die spannend voelde liever uit de weg. Maar toch kwam het erop aan dat ik acties buiten mijn comfortzone moest gaan doen om daadwerkelijk mijn ambities waar te gaan maken. Iemand leerde mij de quote ‘Progressie voor perfectie’. Deze quote heb ik eindeloos herhaald voor mijzelf en het heeft werkelijk veel verschil voor mij gemaakt. Ik voelde opeens niet meer de druk dat alles eerst perfect moest zijn voor ik het aan de buitenwereld kon tonen. Ik ging voor ‘voor nu goed genoeg’ en paste het eventueel later aan als dat nodig was.

Bewust kiezen om in beweging te komen

Creativiteit en creëren is nodig als je stappen wilt maken in je carrière, maar als je er vervolgens geen actie opneemt dan gebeurt er helemaal niets. Dan kun je nog zulke mooie plannen hebben, maar niemand die het ziet of hoort. Dat is natuurlijk doodzonde, zeker als je dan na maanden moet zeggen; ‘Het is niet gelukt, ik ga wel weer doen wat ik deed’. Is dat echt dan nog een optie voor je? Voor mij was dat duidelijk geen optie meer en ik koos bewust om in beweging te komen. Ik wil je een aantal kleine tips geven die een groot verschil maken.

#1 Schrijf je onzekerheid en angsten op

Kom tot de kern van wat je nu nog tegenhoudt en waarom je jezelf onbewust in veiligheid houdt. Begin je dag met 5 à 10 minuten schrijven in een boekje. Vaak is je innerlijke criticus het heftigst aanwezig als je beweegt naar iets waar je in je hart naar verlangt. Het wil je graag veilig houden. Stel jezelf dan eens de vraag ‘is het echt de waarheid dat…..?’. Mijn innerlijke criticus was bang voor financiële nood, maar in mijn comfortzone blijven zou mij 100% in financiële nood storten. Dus koos ik ervoor daar geen richting meer uit te halen.

#2 Breek je plannen op in kleine acties

Ik heb al regelmatig geschreven over bewust experimenteren, maar wil het hier toch opnieuw benoemen. Het heeft namelijk zo’n groot verschil gemaakt. Door je plannen en doelen op te breken in kleine behapbare stappen, zie je er niet als een berg tegenop en kan je het meer als uitdaging bekijken. Zo heb ik mijn angst om video’s te maken en live te spreken voor een groep overwonnen door gewoon consequent 15 seconden video’s te maken op Instagram. Ik ging mij telkens comfortabeler voelen en mijn grenzen verleggen. Lees hier de stappen om bewust te experimenteren.

#3 Aftellen en doen

Herken je dit ook? Dat je denkt ik wil iets en na een aantal seconden/minuten gaat je brein allemaal redenen verzinnen waarom je het vooral niet moet doen. Grappig brein weetje, je brein heeft zo ongeveer 5 seconden nodig om aan de noodrem te trekken en jou te overtuigen. Dus wil je in actie komen en krijg je een impuls van iets wat je graag wilt? Tel dan af van 5, 4, 3, 2, 1 en ga het dan ook doen. Zo voorkom je dat je continu blijft hangen in gedachten en argumenten. Vertrouw op dat instinctieve gevoel iets te willen doen. Je zult merken dat het je een heel goed gevoel geeft.

Wil je ontdekken wat je echt wilt en vooral ook in actie komen?

Hartstikke goed, voelen dat je in actie wilt komen is de eerste stap. Ik heb een audio visualisatie ’The Home Experience’ voor je gemaakt. Deze visualisatie helpt je te voelen en ontdekken wat je nu écht wilt, geeft inzicht in wat je nu nog tegenhoudt en geeft je de kracht om nieuwe mogelijkheden te zien. Je kunt The Home Experience hier downloaden. De investering (4,95) is een donatie. Wil jij liever direct persoonlijk met mij aan de slag? Neem dan een kijkje op de pagina van The One Day Experience. 

Scroll naar boven