een vast contract en nu wil je er vanaf

Een vast contract maar nu wil je er vanaf. Ben jij opgegroeid met het idee dat als je een vast contract hebt, dat je dan wel geramd zit? En kom je er nu achter dat dit vaste contract je eigenlijk niet de voldoening geeft waarop je gehoopt had? Ik leer je in deze blog wat je werkelijk voldoening geeft en op welke manier je dit vindt.

Bij elke stap de carrièreladder op raakte ik mijzelf meer kwijt

Ik weet nog goed dat het mijn grootste drijfveer was om de carrièreladder te bestijgen. Carrière maken en op een hoge managementpositie komen. Maar bij elke promotie die ik kreeg en bij elke stap die ik die ladder op klom, merkte ik dat het mij helemaal niets deed. Ik haalde er geen voldoening uit, ik werd er niet gelukkiger van, het deed werkelijk niets voor mij. Ik merkte op dat ik telkens meer vraagtekens ging stellen bij wat ik deed. ‘Is dit het nou?’ Ik behaalde al mijn doelen en mijn werkgever en collega’s waren erg tevreden over mij. Er was dus genoeg reden om gewoon hartstikke gelukkig en blij te zijn met wat ik had. Toch kwam ik telkens verder van mijzelf af te staan en raakte ik mijzelf langzaam kwijt.

Je moet wel je diploma’s halen!

Misschien herken jij het ook wel dat je al een aantal jaar hard werkt en ploetert om eindelijk dat vaste contract te krijgen of die promotie te bemachtigen en nu je dat eindelijk hebt bereikt het je helemaal geen voldoening geeft. Grotendeels zijn we opgegroeid met het idee dat we hard moeten werken, onze diploma’s moeten halen en dan het liefst een goede baan vinden gerelateerd aan je studie. Hoor jij nu ook je ouders praten? Want dat is lekker stabiel, veilig en goed geld verdienen. Dan zit je echt gebakken meid. Natuurlijk hebben je ouders het goed met je voor. Daarom vertellen zij jou wat te doen, want dat is hoe zij zelf succesvol zijn geweest. Maar tijden zijn inmiddels veranderd.

Een vast contract maar nu wil je er vanaf

Inmiddels begrijp ik heel goed dat ik niet de juiste dingen nastreefde. De carrièreladder bestijgen of dat vaste contract scoren geeft je in the end geen voldoening. Alleen kortstondig, omdat je een kruisje kan zetten bij het behalen van je doel. Maar daarna moet daar weer iets anders voor terugkomen. Uiteindelijk is het een vicieuze cirkel en haal je hier geen werkgeluk uit. En misschien is het ook wel niet helemaal van deze tijd om baangaranties voor jaren te verlangen of alleen te denken dat je carrière een ladder is die alleen omhoog te volgen is. Er zijn zoveel meer mogelijkheden in deze tijd om jouw carrière vorm te geven en je ambities waar te maken.

Maar wat dan wel?

Als je je niet meer kan inzetten om dat papiertje te behalen, omdat je dat geen voldoening geeft, wat kan je dan wel doen om meer plezier uit je werk te halen? Eerder schreef ik al verschillende blogs over werkgeluk. Er zijn namelijk een aantal cruciale punten die belangrijk zijn om weer voldoening uit je werk te halen. Ik deel er drie met je.

#1 Vind richting op basis van jouw waarom

Om koers te bepalen is het belangrijk te weten waarom jij de dingen doet die je doet. Wat vind je belangrijk, waar heb jij een mening over, hoe zie jij bepaalde dingen anders? Wat is jouw missie? Als je dit helder hebt, weet je waarvoor je het allemaal doet. Het werkt als een kompas en geeft enorm veel focus. Wat je tot nu toe deed is jezelf gebakken lucht verkopen. Je streefde iets na wat totaal geen waarde voor jou had. Het had misschien zelfs wel meer waarde voor een ander, je ouders! We willen namelijk allemaal ergens aan bijdragen en een verschil maken. Voor mij is dat bij dragen aan het werkgeluk van vrouwen, want wat mij betreft gaat geen enkele vrouw met tegenzin naar haar werk. Dus waar maak jij je boos om en hoe ga jij daarin een verschil maken?

#2 Van toegevoegde waarde zijn

Voldoening haal je merendeels uit een bijdrage leveren aan de doelen van een ander. Wat je tot nu toe deed was je persoonlijke doel ‘papiertje halen’ als uitgangspunt nemen. Maar in werkelijkheid haal je voldoening uit wat je doet om een ander te helpen. Je talenten en gedrevenheid zo inzetten om behulpzaam te zijn voor een ander of de wereld een stukje mooier te maken. Dat maakt wat je doet zinvol. Wat je te doen hebt is je perspectief veranderen. Hoe kan jij van waarde zijn voor een ander? Welke talenten heb jij die voor een ander heel waardevol zijn? Je zult zien dat als je een ander helpt met jouw talenten, je hier enorm veel voor terug krijgt en  er voldoening uit haalt.

#3 Creëer de vrijheid die jij nodig hebt

Wat we eigenlijk allemaal willen is een bepaalde mate van vrijheid ervaren. Vaak gaat het dan om vrijheid in je tijd, vrijheid om jezelf te zijn, financiële vrijheid ofwel de ruimte die je hebt om zelf beslissingen te nemen. Ook wel autonomie genoemd. In hoeverre je vrijheid ervaart bepaald je geluksgevoel. Niemand wil zich ingekaderd voelen. Wat we willen is zelf onze ruimte in kunnen nemen en besluiten kunnen nemen. Het kan zijn dat je op dit moment te veel wordt ingekaderd op je werk. Of dat het ‘papiertje’ je nu het gevoel geeft vast te zitten. Er is dus geen ruimte meer om natuurlijk te bewegen ofwel jouw mening en ideeën te delen. Dit gaat uiteindelijk schuren. Wat je dus wilt is meer ruimte creëren. Mijn tip is om na te gaan welke mate van vrijheid je nodig hebt, wat is je behoefte? Bekijk dan of deze ruimte in overleg met je werkgever te vinden is of dat het gewoon tijd is om een nieuwe stap te nemen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven