Van de zijlijn de wedstrijd in, hoe je in actie komt bij het maken van carrière stappen

blogmyndz

Inmiddels weten jullie dat ik een enorm grote sportfan ben en dat ik het liefst mensen support in het bereiken van hun carrière ambities. Het is daarom niet gek dat ik regelmatig sport gebruik om uit te leggen wat ik zie gebeuren in het behalen van je carrière doelen. Dus daar gaan we, ben je er klaar voor?

Warmlopen, goed voorbereid aan de start

Het maken van carrière stappen kan hartstikke spannend zijn en om die reden bereiden we ons graag goed voor op de wedstrijd. We duiken het internet op en voeden ons het liefst een hele avond met alle informatie die we kunnen vinden over onze droombaan en onderzoeken zorgvuldig hoe we dan een carrière stap kunnen maken. Aan het eind van de avond heb je zo ongeveer een kladblok vol staan met allemaal tips en tricks die je de aankomende tijd zeker gaat oppakken om die eerste stap te zetten. Je voelt het, je bent er helemaal klaar voor.

Of toch niet!

Een paar dagen later kom je je kladblok tegen met acties en eigenlijk heb je nog niets gedaan. Misschien toch nog wat meer informatie ophalen bij mensen die al eerder een stap hebben gemaakt en oh ja dat event bezoeken waar allemaal inspirerende vrouwen komen, want die zijn zo te gek. Hartstikke mooi om jezelf zo te inspireren en informatie op te halen over je toekomstige droombaan, het is natuurlijk hartstikke waardevol. Maar vraag jezelf eens af, heb je echt nog informatie nodig of hou je jezelf stiekem voor de gek?

Op de bank beland

Ik durf te zeggen dat iedereen die worstelt met het wel of niet maken van stappen in haar carrière zich kan herkennen in het overvloedig op zoek gaan naar informatie die helpt om de stap echt te maken of te ontdekken wat je nu echt wilt. Het risico van deze aanpak is dat je jezelf zorgvuldig op de bank van de dug-out parkeert. Ik noem het ook wel ‘de wenszone’. Je zet jezelf aan de zijlijn van de wedstrijd met de wens dat er ooit iemand is die je vraagt om mee te doen met de wedstrijd. Dit is een vrij comfortabele positie, want stiekem hoef je nog niet met jezelf aan de slag. Je blijft op een veilige afstand van waar het echt gebeurt, de wedstrijd!

Is deze informatie wel echt nuttig?

Van informatie slurpen kun je nooit genoeg krijgen, er is altijd wel ergens meer informatie te halen, mensen te spreken of events te bezoeken die weer iets nieuws vertellen voor je. Is deze informatie wel echt nuttig voor je? De informatie die je krijgt gaat meestal over de ander en niet over jou. Het is gekleurd, want mensen laten nu eenmaal graag een mooie kant van zichzelf zien en het gaat nooit voldoende de diepte in om jouw vragen goed te beantwoorden.

De wedstrijd in

Het draait echt maar om één ding, als je met jezelf aan de slag wilt, heb je het maar op één plek te halen en dat is (tromgeroffel) bij jezelf! Alleen jij kan bij jezelf de antwoorden vinden. En dat vraagt om echt bij jezelf tot de kern te komen en vragen te gaan beantwoorden over wie ben ik en wat wil ik nu echt. Dan pas betreed je echt de wedstrijd. Je kan blijven toekijken en zien hoe andere de wedstrijd uitspelen, maar als jij ook meer uit jezelf wilt halen zal je de dug-out uit moeten komen om de wedstrijd te gaan spelen. Anders blijf je in de wenszone en vervelend genoeg gaat er dan niets veranderen. Het gaat dan gewoon niet voor je gebeuren. En uiteindelijk willen we allemaal actie toch? In de wenszone blijven gaat je uiteindelijk enorm frustreren. Het draait er dus om dat je in beweging gaat komen en gaat focussen op jezelf en daar ook de antwoorden gaat ophalen.

Elke vrouw verdient een supporter

Echt ik ben een groot supporter van ambitieuze vrouwen en ik vind het werkelijk fantastisch als ik vrouwen kan supporten hun doelen te behalen. Net als bij een sporter, de emotie op het gezicht als iemand over de finish komt is echt waanzinnig gaaf. Daarom gun ik iedereen zo’n supporter. Of dat nu een fijne vriendin is of een coach die jou helpt om je ambities waar te maken, vind iemand die jouw cheerleader kan zijn. Het geeft zoveel meer richting en helpt je om die spannende stap te nemen de wedstrijd in.

Scroll naar boven