Uniekheid omarmen, hoe maak je van jezelf een sterk merk

Uniekheid omarmen hoe maak je van jezelf een sterk merk

Te vaak cijferen we onze unieke persoon weg, omdat we bang zijn wat anderen van ons denken of omdat we liever niet willen opvallen. Toch helpt deze tactiek je niet als je jouw ambities wilt realiseren. Want wie wil nu werken met een gele banaan?

Mijn hart breekt

De tranen springen in mijn ogen als een prachtige dame tegen mij zegt, ‘Mariëlla, ik lach al jaren niet meer voluit, ik krijg telkens weer te horen dat ik te hard lach’. Bijna verbaasd vraag ik mij af of ik het nu wel echt goed gehoord heb. Ze was bloedserieus. Elke keer weer als een vrouw tegen mij zegt een deel van zichzelf te hebben afgestoten, breekt mijn hart. Dit is dan ook vaak de reden waarom werk niet meer als passend wordt ervaren. Je kunt niet meer je volledige potentieel erin kwijt en helemaal jezelf zijn. Zeker op het moment dat je aanvoelt dat je aan het groeien bent en je eigenlijk het plafond hebt bereikt. Je wilt meer van jezelf laten zien, je talenten en gedrevenheid inzetten en echt het verschil maken.

Zorgvuldig een muur optrekken

Ik herken het gevoel, niet volledig mijzelf te kunnen zijn. Toen ik een stuk jonger was, had ik altijd het gevoel er niet bij te horen. Ik was niet populair genoeg voor de (zogenaamd) toffe mensen op school, ik was niet suf genoeg voor de nerds. Ik was het midden van alles en dus hoorde ik nergens echt bij. Diep in mijn hart kon het mij niets schelen. Ik wilde gewoon het liefst met iedereen zijn. Ik zag toen al in iedereen het beste. Helaas werkt dat op die leeftijd niet zo. Je wilt ergens bij horen, ertoe doen. Hoewel het mij nooit heeft verleid om dingen te doen die ik niet wilde, heeft het wel degelijk invloed gehad op wat ik wel van mijzelf liet zien. Ik liet mensen eigenlijk precies genoeg zien, zodat ik gewoon niet opviel. Ik bouwde zorgvuldig een muur om mij heen.

Wat zullen anderen er van denken

We hebben nu eenmaal een belangrijke behoefte om ergens bij te horen. Om ergens deelgenoot van te zijn. Het is één van de pijlers van geluk. Hoewel dit goed kan uitpakken, kan het ook uitwerken in het gevoel jezelf te moeten aanpassen om ergens bij te horen.  Mijn ervaring is dat hoe meer je jezelf aanpast om erbij te horen, hoe meer het gevoel groeit er werkelijk niet bij te horen. Je stompt jezelf af en bent nog maar een schim van wie je werkelijk wilt zijn. Je cijfert jezelf weg en komt steeds meer van jezelf af te staan. Ook in werksituaties zie ik dit terug. Tijdens een vergadering niet met een goed idee komen dat je enthousiast maakt, omdat je ideeën altijd worden afgeschoten. Een collega die jou telkens de mond snoert en waar je niets tegen durft te zeggen. Je ambities niet uitspreken omdat je je afvraagt wat je omgeving daar van gaat denken.

Anders zijn

Inmiddels weet ik dat je er pas echt bij hoort als je alles van jezelf kunt inzetten. En dus je authentieke, stralende zelf kan zijn. Ik spoor iedereen dan ook aan zichzelf te zijn, ook als dit anders is dan de rest. Mensen maken namelijk de meeste impact op anderen als ze compleet zichzelf zijn. En dus niet dertien in een dozijn. Je wilt anders zijn door volledig jezelf te zijn. Zeker als je carrière stappen wilt maken of misschien zelfs wel je ondernemersdroom wilt waarmaken. Dan wil je jouw unieke zelf omarmen en deze zoveel mogelijk zichtbaar maken. Zodat mensen precies weten waarin jij de allerbeste bent en waarin jij je onderscheidt van de rest. Mijn businesscoach noemde dit gekscherend ‘blauwe bananen en gele bananen’. Gele bananen zijn neutraal, veilig, weinig uniek, doorsnee en onopvallend. Blauwe bananen zijn 100% uniek, onderscheidend en vallen op.

Het merk IK!

Iedereen is uniek en een supersterk merk. Als je jouw ambities wilt realiseren dan wil je dit merk ten eerste heel goed kennen en ten tweede heel goed zichtbaar maken voor anderen. Je wilt jouw talenten en gedrevenheid zodanig inzetten dat je er voor anderen kunt zijn. Op die manier ben je van toegevoegde waarde en ervaar je ook de meeste voldoening. Door het merk IK neer te zetten kun je jouw carrière dan ook de richting opsturen die je graag wilt. Hiervoor heb je wel wat zelfkennis nodig. Wat is je missie, wat zijn jouw waarden, waarin ben jij de allerbeste en waar raak jij super enthousiast van? Als je beter zicht hebt op jouw unieke kenmerken dan kun je jezelf ook positioneren bij de mensen met wie je het allerliefst samenwerkt en in de omgeving waarin jij het beste tot je recht komt.

Scroll naar boven