Tips voor een pakkend businessplan

Schermafbeelding om

Het schrijven van mijn businessplan was geen gemakkelijk klus. Om eerlijk te zijn vond ik het gewoonweg frustrerend. Om die reden deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips om je businessplan aan te laten sluiten bij jouw plannen.

Ik ben gestart met ondernemen via het UWV en om die reden begon ik het plan te schrijven volgens het voorgeschreven format. Dit bleek voor mij niet succesvol te zijn. Ik kreeg wel van alles op papier, maar ik kreeg telkens meer het gevoel dat het plan verder van mij af kwam te staan. Het format paste gewoonweg niet bij mijn plannen. Hierdoor raakte ik verstrikt en was ik de fun van het starten van mijn bedrijf wel een beetje kwijtgeraakt. Dat liet ik mij natuurlijk niet gebeuren. Waar kwam mijn frustratie vandaan?

Maak het visueel

Voor mij is het visueel maken van mijn plannen erg belangrijk geweest. Door je plannen visueel te maken zet je meer kracht bij de woorden. In het ontwerpproces gebruikte ik al allerlei methoden om mijn plannen visueel te maken. In het businessplan moest ik het opeens omzetten naar geschreven teksten. De juiste woorden zoeken voor wat ik wilde zeggen. Dit was voor mij precies het pijnpunt. Ik kon gewoonweg niet altijd de juiste woorden vinden voor mijn ideeën. Als ik de teksten terug las kon ik mijn oorspronkelijke plannen er niet in terug vinden. Op het moment dat ik dit door had, kon ik het ombuigen. Nu heb ik mijn plannen visueel gemaakt en ondersteund met korte teksten om het te verduidelijken.

Keep it short and simpel

Hoe meer tekst, hoe wolliger en onbegrijpelijker je plannen worden. Helaas trapte ik er ook in en schreef ik heel veel tekst. Lange zinnen zijn al snel niet meer te begrijpen en door veel tekst te gebruiken val je snel in herhaling. Kijk kritisch naar je tekst. Wat raakt nu echt de kern en waar is het overbodig? Door te schrappen vind je telkens meer de juiste woorden voor wat je echt bedoelt.

Creëer een beleving

Er zijn voldoende blogposts op internet te vinden die je vertellen hoe je een businessplan schrijft en wat er allemaal in moet komen te staan. Lees deze vooral even door als je hier specifiek op zoek naar bent. Ik ben een beetje eigenwijs want ik hou niet zo van die standaard opsomming van hoofdstukken. Je hebt een tof idee en jouw plan is daar een afspiegeling van. Geef je plan de beleving mee die je ook met jouw toekomstige business wilt bereiken.

Je hoeft het niet alleen te doen

Ja daar zat ik dan het allemaal alleen te doen. Vraag hulp! Laat je plan lezen door familie en vrienden. Ik kreeg uiteindelijk waardevolle feedback en het gaf mij weer nieuwe inzichten. Hierdoor besloot ik uiteindelijk ook om het plan anders op te stellen en kreeg ik weer energie om ermee aan de slag te gaan. Één van de tips die ik kreeg, laat dingen soms ook gewoon ontstaan. Het creatieve proces blijft hierdoor in beweging.  Zie het plan niet als in beton gegoten. Gaandeweg leer je, stel je het bij en verbeter je jouw plannen.

Waren mijn tips nuttig? Laat het mij weten via een comment of via social media @ondernemerscoach_myndz. Veel succes met schrijven van je businessplan, you can do it!

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven