5 tips om krachtige carrière doelen te stellen

tips om krachtige carrière doelen te stellen

We willen het allemaal: het jaar goed starten met krachtige en haalbare doelen. Zodat we direct gefocust aan de slag kunnen en onze dromen en goede voornemens waar kunnen maken. Carrière doelen stellen, 5 tips deel ik met je in deze blog.

Carrière doelen stellen, jouw brandstof

Het hebben van de juiste doelen geeft je enorm veel kracht en richting. Het helpt je om jouw missie te realiseren en om in beweging te komen en blijven. Het is belangrijk om regelmatig te toetsen waar je staat en te bepalen of je nog op koers bent. Dit zorgt niet alleen voor veel voorwaartse energie, maar ook voor een duwtje in de rug als het even moeilijk is. Je doelen helpen je eraan te herinneren waarom je het doet en waarom het zo belangrijk voor je is. Doelen mogen een beetje spannend zijn, maar tegelijkertijd moeten ze ook realistisch en haalbaar zijn. Het mag dus een klein beetje buikpijn geven, maar moet ook je brandstof zijn om er echt voor te gaan.

Wil jij ook doelen die je brandstof zijn om dit jaar te knallen? 5 tips voor carrière doelen stellen:

#1 Waar wil je over een jaar staan?

Doelen zijn pas effectief als je weet wat jouw missie is en op welke manier jij je wilt inzetten voor een ander. Jouw missie vertelt jou wie je wilt zijn en hoe je jouw talenten en gedrevenheid wilt inzetten, zodat je werkelijk van toegevoegde waarde bent. Neem jouw missie dan ook altijd als uitgangspunt voor het stellen van je doelen. Zo zorg je ervoor dat je doelen je brengen waar je werkelijk wilt zijn.

#2 Het is pas echt als je het opschrijft en uitspreekt

Kom tot ongeveer 5 uitdagende doelen voor het jaar. Dit is jouw stip op jouw horizon. Door je doelen werkelijk op te schrijven en zelfs uit te spreken, maak je het echt voor jezelf. Je neemt verantwoordelijkheid en laat zien dat je het meent. Je doelen mogen groots zijn, vaak kan je namelijk meer dan jezelf denkt. Zorg ervoor dat ze je niet verlammen. Het moet je energie geven, dus voel goed aan of je doelen je een verwachtingsvol gevoel geven. Is dit niet het geval, stel ze dan bij tot ze je wel daadkracht geven.

#3 Er is niet één weg, geef jezelf de ruimte

De reden dat doelen niet altijd gehaald worden is dat we ons geheel vastzetten in de gedachte dat er maar één weg is. Hierdoor raken we van koers af als het allemaal net even anders loopt. Geef jezelf de ruimte om je pad eventueel bij te stellen als iets zich aandient. Door jezelf deze vrijheid te gunnen, hoeft het allemaal niet perfect te verlopen en sta je veel meer open voor andere routes om jouw doelen te behalen. Houd je ogen op het doel gericht en wees flexibel in de weg die je daarnaartoe bewandelt.

#4 Kleine stappen, meer resultaat

Mijn belangrijkste succes afgelopen jaar was het opdelen van grote doelen in behapbare kleine stappen. Hiermee heb ik werkelijk een groot verschil gemaakt en zelfs meer bereikt dan ik ooit had verwacht. Door je doelen in kleinere stappen op te breken voel je je veel vrijer om ze ook daadwerkelijk te nemen. Ze schrikken je niet af en geven toch veel focus. De stappen die ik nam en ook behaalde gaven veel vertrouwen om vervolgens ook een nieuwe stap te nemen en zo mijn grotere doel daadwerkelijk te behalen.

#5 Wie kan jou helpen? Omgeef je met mensen die je positief stimuleren

Omgeef je met mensen die je energie geven, inspireren en motiveren om met jouw doelen aan de slag te gaan. Niets is fijner om een groep vrouwen om je heen te hebben waar je ambitieus mag zijn, waar je gesupport wordt om je carrière ambities waar te maken en waar je gewoon jezelf mag zijn als je even vastloopt. Echt, we hebben het nodig om ons te omgeven met mensen die elkaar positief versterken. Ik denk sterk vanuit de gedachte, ‘Let’s lift each other up’. Wie gaat jou dit jaar een boost geven om je doelen te behalen?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven