Te druk zijn om je ambities te realiseren, verleg je focus naar ertoe doen

blogmyndz

Ben jij ook altijd te druk? Zelfs zo druk dat je jouw ambities maar niet realiseert. Stop met jezelf slachtoffer te maken van tijd. Besteed je tijd liever door werkelijk van betekenis te zijn.

Hoe gaat het? Ja, druk!

Het is bijna het standaard antwoord dat ik krijg als ik iemand vraag, hé hoe gaat het? Ja goed, druk! Het lijkt wel of we met z’n alle besloten hebben dat ‘druk’ zijn de norm is. En dat je jouw succes kan afmeten aan hoe druk je wel of niet bent. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als HR-manager een team leidde. Het team was continu te druk. Bij elke vraag die ik stelde, kreeg ik het antwoord ‘pff ja het is wel druk hoor’. Het team werd er volledig door opgeslokt. Je begrijpt dat het continu benadrukken van ‘druk’ zijn niet bepaald behulpzaam was voor het bepalen van de doelstellingen. Er was totaal geen ruimte om te bewegen en de stemming was ook niet opperbest. De oplossing bleek heel eenvoudig. Ik besloot hun focus te verleggen naar ertoe doen en we stopte met ‘druk zijn’ als standaard antwoord. Het maakte werkelijk een bijzonder groot verschil.

Druk zijn als excuus

Nu kom ik ‘druk zijn’ opnieuw tegen in een andere vorm. Te druk om je ambities te realiseren. Het excuus waar je agenda bepaalt of je wel of niet je dromen realiseert. ‘Ik heb het nu al zo druk, geen idee wanneer ik aandacht kan besteden aan mijn ontwikkeling of het uitwerken van mijn ideeën’. Een andere die ik vaak hoor is het ‘te druk’ in het hoofd zijn met alle overtuigingen en belemmeringen die mogelijk op je pad komen bij het realiseren van je ambities. Het hoofd loopt over en er is letterlijk geen zuurstof en ruimte om ook nog eens bezig te zijn met de plannen waar het eigenlijk allemaal om draait. Deze excuses gaan vrijwel altijd gepaard met allerlei dingen die buiten jou zelf staan. ‘Ik heb een veeleisende baan en ik moet eerst meer financiële ruimte hebben’.

Vrijbrief om je ambitie niet te realiseren

Door ‘te druk’ als excuus te gebruiken geef je de controle volledig uit handen. Je vertelt jezelf dat je eigenlijk geen keuze hebt. En daarmee geef je jezelf een vrijbrief om je ambities maar niet te realiseren. Om nog niet met jezelf aan de slag te gaan. Een vrij comfortabele positie, want je hoeft er nog niet werk van te maken. Een schijnveiligheid waaraan je jezelf vasthoudt. Je houdt jezelf op veilige afstand van waar je in je hart het liefst wilt zijn. Ondertussen doe je jezelf, maar ook anderen behoorlijk te kort.

Te druk met dingen die er niet toe doen

Mensen die zeggen ‘te druk’ te zijn, zijn vaak bezig met de verkeerde dingen. Ze besteden hun tijd en aandacht aan dingen die er voor hun eigenlijk helemaal niet toe doen. Je besteed je tijd aan zaken waar je eigenlijk van af wilt. Of je bent zo overweldigd van het idee je ambities te realiseren, dat je totaal bevriest. Echt, je verspilt je energie! Uiteindelijk beïnvloed je jouw geluksgevoel positief door juist wel de dingen te doen, waar je in je hart van weet dat het belangrijk voor je is. Waarvan je weet dat het ertoe doet. Omdat je met jouw talenten en gedrevenheid werkelijk het verschil kan maken voor anderen. Wat nu als je daar eens gefocust aan zou werken, zou je dan ooit nog te druk zijn? Of je succes afmeten aan hoe druk je het hebt? Nee natuurlijk niet, de impact die je maakt bepaald dan jouw gevoel van geluk.

Het stuur in eigen handen nemen

Eerlijk ik voel mij nooit ‘te druk’. Sinds ik voor mijzelf glashelder heb wat mijn missie is en hoe ik mijn talenten en gedrevenheid wil inzetten voor anderen voel ik enorme focus. Weten wat je wilt en wie je bent geeft je namelijk zoveel richting. Alles wat niet bijdraagt aan mijn missie valt af. Het geeft mij het gevoel volledig het stuur in eigen handen te hebben en keuzes te kunnen maken die goed voor mij zijn. En dat levert in de praktijk veel op. Ik heb letterlijk ‘tijd’ over. Tijd om aan dingen te besteden die ik leuk vind, aan mijn ontwikkeling te werken of zelfs nieuwe projecten te starten om nog veel meer vrouwen te helpen hun ambities te realiseren. Door gerichte focus te hebben, is de kwaliteit van waar ik mijn tijd aan besteed gewoon enorm verbeterd. Het draait er dus om hoe jij je tijd besteed om van betekenis te zijn voor anderen.

Het is werkelijk het mooiste cadeau wat je iemand kan geven, jouw tijd. Spendeer jouw tijd aan de dingen waarmee jij het verschil maakt bij anderen. Geef mensen jouw volledige aandacht en focus. Wees van waarde door jouw talenten en gedrevenheid optimaal in te zetten. Ik weet zeker dat je je dan nooit meer ‘te druk’ voelt.

Scroll naar boven