Switchen van baan, wanneer weet je dat het juiste moment is aangebroken en wanneer is het goed om toch te blijven? Een verandering van baan is een persoonlijke keuzes die van verschillende factoren afhankelijk is. In dit artikel wil ik je een andere zienswijze meegeven om je te helpen een juiste keuze te maken om wel of niet te switchen van baan.
Waarom switchen van baan
Laten we dit artikel starten waarom je zou willen switchen van baan. De meest voor de hand liggende redenen om te willen veranderen van baan zijn:
- Geen uitdaging in het werk (meer) ervaren.
- Geen of in mindere mate een klik ervaren met het bedrijf en je collega’s.
- De functie ontgroeid zijn.
- Verlies van energie en gedrevenheid voor wat je doet.
- Ontevredenheid ervaren o.a. over de voorwaarden waarop je je werk uitvoert.
- Stilstand in je ontwikkeling en groei ervaren.
- Gebrek aan waardering en erkenning voor jouw talenten en kwaliteiten.
- Onvoldoende vervult zijn, een gevoel van ertoe doen en voldoening ontbreekt.
Alle bovengenoemde punten zijn momenten waarop de schoen kan gaan wrikken en je ervaart dat je wel zou willen switchen van baan. Ik wil je een ander perspectief geven. Deze signalen kunnen zomaar ook iets anders van jou vragen op dit moment.
Een ander perspectief als je overweegt te switchen van baan
De eerste gedachte bij bovenstaande signalen is dat veranderen van baan een goede keuze voor je zou kunnen zijn. Toch wil ik je in dit artikel een ander perspectief meegeven. Vaak tref ik ambitieuze, gedreven en talentvolle leidinggevende, experts of professionals aan die een aantal keer besloten om te switchen van baan en vervolgens binnen enkele maanden opnieuw tegen dezelfde zaken aanliepen.
“Hoe kan dat toch?” is dan de vraag die ik regelmatig krijg. Het antwoord ligt vaak bij de mate waarin je (persoonlijk) leiderschap neemt. De uitdagingen die je treft in je werk kun je zien als een bevestiging dat het tijd is om door te gaan naar een andere functie. En kunnen net zo goed belichten op welk vlak je nu leiderschapskwaliteiten in jezelf te ontwikkelen hebt. Zodat deze issues in een volgende baan niet opnieuw de kop op steken.
Switchen van baan betekent dat je een nieuw begin wilt maken in een andere functie of bij een andere werkgever. Het is ook een uitgelezen moment om te reflecteren of de uitdagingen waar je nu in het werk tegenaan loopt van jou vragen om leiderschap te nemen en jezelf te versterken en te ontwikkelen.
Welke kwaliteiten heb jij te ontwikkelen voor je besluit te veranderen van baan?
In hoeverre lukt het jou al om:
Je talenten en kwaliteiten te verwoorden, te uitten en te presenteren, waardoor je erkent en gezien wordt. Als keer op keer de uitdaging voor je ontbreekt zou het zomaar kunnen zijn dat je deze niet goed zichtbaar voor anderen weet te maken en ze jou niet de rol toebedelen waar je nu juist sterk op bent. Solliciteren op een functie met de juiste taken, verantwoordelijkheden en vaardigheden is niet voldoende. Je moet ze ook kunnen claimen.
Feedback te geven, verbindingen en relaties op te bouwen en samenwerking te stimuleren. Als je elke keer weer vastloopt of tegen dezelfde uitdagingen aanloopt in je werk, met je collega’s, met je team of met je leidinggevende, dan is het interessant om eens te onderzoeken welk aandeel je hier zelf in hebt en hoe je dit patroon kunt doorbreken.
Helder en duidelijk te zijn over je grenzen, voorwaarden en kaders waarbinnen je optimaal functioneert. Van baan switchen heeft geen enkele zin als je vervolgens weer over jezelf heen laat lopen en je niet instaat bent om hierin leiderschap te tonen.
Zelfverzekerd positie in te nemen binnen je team of organisatie en jouw zienswijze, mening, creatieve ideeën of visie over te brengen. Zeggen 'ik krijg geen ruime voor mijn creatieve ideeën' vraagt introspectie. Wat is de werkelijke reden dat je deze ruimte niet krijgt. Veranderen van baan is eigenlijk discutabel als je eigenlijk jezelf nog kleinhoudt, inhoudt of geen nee durft te zeggen. Switchen van baan is dan een uitweg om niet de ontwikkeling en groei aan te gaan die jou een sterkere professional maakt.
Voor je daadwerkelijk de keuze maakt om te switchen van baan is het relevant om jezelf af te vragen of de uitdagingen die je nu ervaart van jouw vragen dat je eerst jezelf versterkt op het gebied van (persoonlijk) leiderschap.
Wens om te veranderen van baan uit de praktijk
Soms zijn beide zaken aan de orde, daarom wil ik een verhaal uit de praktijk met je delen. Een vrouw vroeg een ‘carrièrestap’ gesprek bij mij aan. Ze had een marketing functie bij een prestigieus bedrijf. Hier werkte ze nog niet heel lang en haar intentie was geweest om er voor langere tijd te gaan werken. Ze overwoog echter opnieuw te switchen van baan nu ze wederom vastliep.
Ze merkte op dat ze niet al haar talenten en kwaliteiten zoals haar creatieve skills in kon zetten. De ene keer werd ze onderschat in haar kunnen, de andere keer overschat. Ze liep tegen problemen aan met haar leidinggevende en collega’s. En ze verloor energie doordat ze een andere zienswijze had dan haar management ten aanzien van de marketing activiteiten. Ze had al meerdere keren een stap gemaakt en herhaaldelijk kwam ze tot de conclusie dit is het niet voor mij.
Wat wil ik nu echt en hoe kan ik switchen van baan
Haar vraag was ‘wat wil ik nu echt en hoe kan ik switchen van baan’. In het gesprek en de opvolgende coaching gesprekken gaf ik haar een ander perspectief. Ik liet haar zien waar zij zichzelf eerst had te versterken op het gebied van persoonlijk leiderschap. Sterker communiceren van haar toegevoegde waarde, zelfvertrouwen opbouwen in haar eigen kunnen, goede relaties en verbindingen maken met collega’s en het management team en duidelijkheid geven op haar grenzen en kaders.
Toch kwamen we ook tot de conclusie dat het bedrijf waar ze nu werkt niet klopt voor haar. Er ontbreken een aantal fundamentele elementen en voorwaarden in de functie en bij het bedrijf, waardoor switchen van baan alsnog een goede keuzes is voor haar. Nu ze volledig begrip heeft van de situatie kan ze een bewuste keuze maken voor een functie en een nieuwe werkgever. En is ze ook toegerust om bij een volgende werkgever zichzelf sterk te profileren en zelfverzekerd en daadkrachtig aan de slag te gaan.
Switchen van baan? Of toch blijven
Dit artikel heb ik geschreven met de intentie om je te laten zien dat switchen van baan niet een eenzijdig verhaal is. Het is geen afvink-lijstje dat onderstreept dat je wel of niet sprong moet nemen. Mogelijk vraagt deze kwestie van jou om niet alleen te kijken naar een passende baan en werkgever. Maar ook waar heb ik mijzelf te ontwikkelen op het gebied van (persoonlijk) leiderschap. Switchen van baan, om vervolgens in dezelfde situatie te komen is eigenlijk geen optie. Nietwaar? Daarom kijk ik in mijn coaching altijd naar alle invalshoeken die noodzakelijk zijn om de juiste keuze te maken die past bij jou en jouw situatie.
Overweeg je te switchen van baan? Maar weet je niet de knoop door te hakken of vermoed je dat je ook mag werken aan jezelf. Ik geef je graag een nieuw perspectief op jouw vraagstuk in een ‘carrièrestap’ gesprek. Een kennismakingsgesprek waarin ik je help om de volgende stap in je carrière te nemen en je direct inzicht geef op welk vlak je jezelf nog kan ontwikkelen om dit succesvol te doen.