Stop met vergelijken, blijf baas over je eigen pad

MYNDZ COM

Vergelijk jij jezelf vaak met anderen? Jezelf vergelijken met anderen levert vrijwel nooit een positief beeld van jezelf op. Het kan zelfs leiden tot minder zelfvertrouwen of een ontevreden gevoel. In mijn blog deze week hoe je baas blijft over je eigen pad.

Stiekem een beetje jaloers

Met een lieve vriendin sprak ik over het vergelijken van jezelf met anderen. Ze gaf lieflijk toe dat ze zich met mij vergelijkt en stiekem een beetje jaloers is. Positief jaloers noemde ze het, want ze vindt het vooral heel gaaf waar ik mee bezig ben en ik krijg dan ook veel steun van haar. Nu ik op een kruispunt sta, valt het mij op dat ik mijzelf ook telkens vaker vergelijk met anderen. Je ziet andere bloggers en ondernemers te gekke dingen doen en stiekem bekruipt je het gevoel van ontzag en een klein beetje jaloezie.

Het gras is groener aan de overkant

Het lijkt bij anderen altijd beter te zijn. Met de nadruk op ‘lijkt’. Want iedereen heeft zijn uitdagingen, problemen en onzekerheden. Je kent de ander waarmee je je vergelijkt vaak niet goed, waardoor je vergelijking vaak heel eenzijdig is. En zelfs als je iemand heel goed kent bekijk je zaken alleen maar vanuit één perspectief of met een gekleurde bril. Zo vertelde ik mijn vriendin dat de beslissing die ik nam ook consequenties kent zoals het verlies van bijvoorbeeld vriendschappen. Het gras is dus niet altijd groener aan de overkant.

Vergelijken maakt ongelukkig

Jezelf continue vergelijken met anderen maakt ongelukkig, ontevreden en verminderd je zelfvertrouwen. De mooie spullen van de buren, hoe gelukkig je vriendin lijkt te zijn of hoe succesvol je collega is. Het is maar relatief. Niemand is perfect! Jezelf alleen maar vergelijken op de positieve punten van een ander maakt je ongelukkig. Denk eens na over de keerzijde van al die mooie spullen en successen. En denk vooral eens na over wat je al wel hebt en wat je allemaal hebt bereikt? Wees tevreden met wat je hebt, het geeft je rust en accepteer dat er altijd verschillen tussen jou en een ander zullen zijn. Want jij bent uniek!

In mijn blog ‘durf jezelf te zijn’ schreef ik, dat geluk in je leven te vinden is door betekenis te geven aan je leven. Het draait niet om wat de ander heeft, maar om erkenning, zelfontplooiing en een doel hebben in het leven.

Leef in het hier en nu

Door meer in het hier en nu te leven ervaar je dat alles wat een ander heeft niet meer zo relevant is. Iedereen heeft andere standaarden en vindt andere zaken belangrijk in het leven. Geniet van de kleine dingen in het leven en concentreer je niet continue op hoe het zou moeten zijn.

Baas over je eigen pad

Mijn advies aan jou (en aan mijzelf), bewandel vooral je eigen pad. Jij bent uniek, je hebt je eigen uitdagingen, je eigen visie en doelen in het leven of je carrière. Focus op wat voor jou belangrijk is en maak je eigen beslissingen. En ja je gaat fouten maken, maar iedereen maakt fouten. Van je fouten leer je en het gaat je alleen maar verrijken. En de successen ga je vieren, zoveel mogelijk hoe groot of klein ze ook zijn. Be a boss!

Vergelijk jij jezelf ook met anderen? Wat zijn jouw ervaringen? Laat ze aan mij weten via een comment of via Social Media (@ondernemerscoach_myndz).

Scroll naar boven