Stop met luisteren naar carrièreadviezen van je omgeving, vertrouw op jezelf!

blogmyndz

Vraag jij regelmatig advies aan je partner, collega’s of vriendinnen over je carrière en helpt het je niet om vervolgens keuzes te maken en een beslissing te nemen? Ik leer je dat je mag stoppen met goed bedoelde carrièreadviezen aan te nemen van je omgeving en dat je echt op jezelf mag vertrouwen.

Trapte ik er toch weer even in

Regelmatig betrap ik mijzelf er nog op dat ik mijn omgeving om advies vraag als ik een grote beslissing wil nemen. Onlangs nog wilde ik een grote investering doen in mijn eigen ontwikkeling en vroeg ik mijn omgeving om advies. Eigenlijk zoek ik dan naar bevestiging. Bevestiging dat ik de juiste keuze ga maken. Maar ik weet dat deze bevestiging vaak niet komt en dat ik goed bedoelt altijd te horen krijg wat ik eigenlijk helemaal niet wil horen. Weet je het wel zeker? Is het wel het geld waard? Eigenlijk weet ik al dondersgoed wat ik wil en heb ik allang een besluit genomen. Toch trap ook ik er soms nog in.

Alleen ik kan een keuze maken

Inmiddels laat ik mij op dit soort momenten niet meer van de wijs brengen en vertrouw ik steeds meer op mijn eigen gevoel. Voorheen was dit wel anders en liet ik mij door alle adviezen beïnvloeden, waardoor ik enorm kon gaan twijfelen over iets wat daarvoor voor mij al heel duidelijk was. Toch heb ik de afgelopen jaren geleerd dat alleen ik deze keuzes kan maken en echt altijd voor mijzelf moet kiezen. Uiteindelijk levert alleen deze weg het gewenste resultaat op en dat voelt altijd goed! Daarbij, als ik mij toch liet meesleuren door meningen van anderen, dan kreeg ik altijd de bevestiging dat het niet mijn pad was en moest ik later alsnog bijsturen om te doen wat ik eigenlijk al eerder had besloten.

Het maakt je meer en meer onzeker

Herken jij dit ook? Dat je goed bedoelt adviezen van collega’s, partner of vriendinnen krijgt die je onzeker maken en je eigenlijk niet helpen bij het maken van een beslissing? Denk jij misschien al een tijd aan het maken van een nieuwe stap in je carrière, maar heb je deze nog niet genomen omdat anderen tegen je zeggen ‘je hebt toch alles goed voor elkaar’ of ‘zou je dat nu wel doen?’. Vervolgens heeft het gesprek je niet geholpen om een keuze te maken. Sterker nog je staat nog verder weg van het idee dat je überhaupt in staat bent om een stap te maken en je voelt je ook nog eens schuldig want ‘ja eigenlijk heb ik het ook wel goed voor elkaar, waarom denk ik hier eigenlijk over na’.

Alleen jij kan echt weten wat goed voor je is

De clou is dat je zelf hebt gevraagd om advies en natuurlijk willen jouw lieve vriendinnen je beschermen voor de grootste fout van je leven. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze zelf de nodige fouten gemaakt en kunnen ze allerlei argumenten benoemen waarom jij niet dezelfde fout moet maken. Dit wil niet zeggen dat jij ook in zeven sloten tegelijk loopt. Fantastisch als je zulke fijne mensen in je omgeving hebt, geef ze zeker een dikke knuffel. Maar laten we eerlijk zijn, alleen jij kan toch echt weten wat goed voor jou is? Natuurlijk weet jij dat ook wel. Vertrouw dus op dit gevoel, heeft jouw gevoel je ooit echt in de steek gelaten? En kom nu niet met al die foute vriendjes die je hebt opgeduikeld, waarschijnlijk wist je zelfs daar al wel van dat het tijdelijk zou zijn.

Oké wat kan je doen!

Natuurlijk is het nemen van een beslissing spannend en daarom is het soms prettig om er eens met iemand over te praten. Ik wil je een aantal tips geven die je helpen om dichtbij jezelf te blijven. Allereerst neem altijd jouw visie en dromen als uitgangspunt. Je weet heel goed wat jouw droom en visie is en daarom weet je ook wat het beste voor jou is. Ga hier altijd weer naar terug als je twijfelt. Krijg je in een gesprek een advies, bedenk dan altijd wat je er wel en niet van wilt meenemen. Je bent niet verplicht om adviezen van anderen over te nemen en jij bepaalt wat je ermee doet. Weet dat antwoorden nooit buiten jezelf te vinden zijn, iedereen is anders en alleen jij hebt het antwoord. En als laatst kan je jezelf de vraag stellen, waarom twijfel ik aan mijn eigen besluit? Ben ik bang om te falen of wil ik iemand pleasen? Op deze manier leg je het onderzoek en besluit veel meer bij jezelf en zal je sneller weten wat je nodig hebt.

Scroll naar boven