Leven van weekend naar weekend, denk jij regelmatig ‘was het maar weer weekend’ en is het weekend of je volgende vakantie het enige waar je nog voor leeft? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen.

Leven van weekend naar weekend 

Het is ook voor mij een lange tijd het enige geweest waarvoor ik leefde. Het weekend! Of de volgende vakantie. Vrijwel elke dag ging het wel door mij hoofd, ‘hoeveel uur moet ik nog werken deze week?’. De dagen aftellen tot het weer vrijdag middag was en ik kon zeggen ‘ja eindelijk weekend’. Je zou denken dat ik er dan ook vol van zou gaan genieten. Leuke dingen doen en je vrijheid vieren. Maar niets was minder waar, in de weekenden deed ik eigenlijk het liefst helemaal niets. Uitgeblust van een drukke werkweek plofte ik op de bank en zat ik tot vervelends toe tv te kijken. Om mij zogenaamd weer op te laden voor de volgende week, want die is weer zo vol en hectisch. Als ik één ding heb geleerd is dat op de bank ploffen je alleen maar nog moeier maakt en je helemaal niet de energie geeft die je nodig hebt.

Leven werd overleven

Ik dacht tot dan toe dat ik een fijn leven had. Ik had een goed betaalde baan, had een fijne eigen woning, lieve familie en vrienden en alles liep wel op rolletjes. Maar toch voelde het niet als het leven voluit leven. Het voelde telkens meer als het leven overleven. Zodat ik op maandag weer kon zorgen dat ik mijn best kon doen op het werk. En als ik eerlijk ben begon ik zelfs op het werk smoesjes te vertellen over hoe leuk het weekend wel niet was geweest. Herkenbaar voor je, leven van weekend naar weekend? Als ik er nu over nadenk vraag ik mij af waarom ik de signalen niet veel eerder heb herkend. Maar ik zat er middenin en kon mij niet voorstellen dat het ook op een andere manier kon. Dat de dagen tussen de weekenden ook plezier en voldoening konden geven. Ik was eigenlijk totaal ingesteld op mijn automatische piloot. Naar het werk gaan, eten, slapen, naar het werk gaan en zo verder.

Oppoetsen van mijn dagen was niet voldoende

Nu kan je op internet genoeg tips vinden hoe je je dagen leuker maakt, de sleur eruit haalt en je weekenden spannender. In mijn geval was het oppoetsen van mijn dagen niet voldoende om weer plezier te ervaren. Ik merkte dat mijn behoefte een stuk dieper lag en vooral ging over voldoening uit het leven en werk halen. Ik had namelijk niet het idee dat ik echt nuttig was. Dat ik iets deed waarmee ik het verschil voor mensen kon maken en echt van toegevoegde waarde kon zijn. Ik merkte in die tijd dat ik telkens meer belang hechtte aan mijn persoonlijke waarden en hoe deze overeenkwamen met de doelen en missie van de organisatie waarvoor ik werkte. Deze liepen dan ook telkens meer uiteen. Ik voelde mij niet energieloos omdat ik lui op de bank hing, maar omdat ik niet inzag waarvoor ik het nou eigenlijk echt deed.

Ga jij voor de quick fix?

We onderschatten hoe belangrijk het is om voldoening uit het leven en werk te halen. We gaan liever voor de quick fix van een leuk weekend of mooie vakantie, wat je uiteindelijk alleen tijdelijk een gevoel van plezier geeft. Want als het weekend of je vakantie weer over is, begint het gezeik weer van vooraf aan. Blijven hangen in een situatie die niet meer voor je werkt en geen voldoening meer geeft, zorgt ervoor dat je telkens meer van jezelf verwijdert raakt. En eerlijk hoe lang ga je dat nog volhouden? Voor mij was het niet vol te houden. Het was dan ook de belangrijkste reden om een ander carrière pad te gaan volgen. Ik wilde niet langer het leven overleven, maar voluit ervaren en beleven.

Meer aandacht voor zinvol werk

Gelukkig zie ik dat er een interessante ontwikkeling gaande is. Telkens meer is er aandacht voor zingeving in het werk en leven. Waar de nadruk eerder lag op meer materialistische behoeften verschuift dit naar een bijdrage leveren aan de wereld en je talenten ontwikkelen en niet vergooien. Werk is dan ook een belangrijke bron van zingeving in je leven. Het geeft je niet alleen iets te doen en een manier om je geld te verdienen, maar het is ook een kans om je talenten in te zetten om iets bij te dragen voor een ander. Pas na mijn uitdiensttreding ontdekte ik hoe belangrijk het is om een doel te hebben in het leven en daarmee een nuttige bijdrage te leveren aan iets wat je oprecht belangrijk vindt.

Verbinding tussen wat je doet en wie je wilt zijn

Als je je talenten en gedrevenheid niet kunt inzetten om iets bij te dragen en werkelijk van toegevoegde waarde te zijn, dan gaat het werk je op een gegeven moment tegenstaan. Je voelt al snel geen enthousiasme meer voor je werk. Het gaat er dus om dat er een verbinding is tussen het werk wat je doet en de persoon die je wilt zijn. Jouw talenten, kwaliteiten en waarden zo inzetten dat je bijdraagt aan iets wat je oprecht belangrijk vindt. Dan ervaar je je werk als betekenisvol en geeft het je ook een enorme energie boost.

Vind richting en je gaat vliegen

Om te ontdekken wat voor jou belangrijk is en het werk zinvol maakt heb je opnieuw richting te vinden. Zonder richting ben je inactief, besluiteloos, voel je weinig motivatie en heb je weinig energie. Dit is hoe ik maanden heb geleefd en wat voor mij niet meer goed genoeg was. Vorig jaar interviewde ik Vera die nu een succesvolle store runt. Vera omschreef het als volgt ‘toen ik wist wat ik wilde en mijn richting had gevonden en besloot er ook echt voor te gaan, ging ik vliegen!’ Dat is precies zoals ik het zelf ook heb ervaren. Als je ontdekt wat echt belangrijk voor je is en hier je talenten en gedrevenheid voor inzet, dan ga je vliegen.

Nu moet het anders!

Leven van weekend naar weekend. Ik kan mij goed voorstellen dat jij er ook klaar mee bent. Dat je niet langer wilt settelen voor een leven waar maar 2 van de 7 dagen echt de moeite waard zijn. En tegelijkertijd ben je zoekende naar wat je werkelijke verlangens zijn en hoe je een stap kunt nemen om meer voldoening uit je werk te halen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven