Start voordat je je er klaar voor voelt, neem een sprong om in beweging te komen!

Start voordat je er klaar voor voelt neem een sprong om in beweging te komen

Sta jij aan de zijlijn te wachten tot iemand je komt vragen de wedstrijd in te komen? Ik leer je hoe je in beweging komt, door te starten voordat je je er klaar voor voelt.

Krachtige manier om jezelf in beweging te zetten

Het is werkelijk het meest krachtige wat je kunt doen. Starten voordat je je er klaar voor voelt. Ik heb vrouwen de meeste impact bij zichzelf zien maken door dit te doen. In mijn werk merk ik dat dit namelijk een mega belangrijke stap is. Vrouwen hebben de neiging om heel erg lang aan de zijlijn te blijven staan. Ze vragen zich af of ze nu wel of niet een stap in hun carrière zullen nemen, bereiden zich eindeloos voor op het maken van een stap en twijfelen aan hun eigen kunnen. Gewoon ergens starten, is een enorm krachtige manier om jezelf in beweging te zetten. Het maakt in veel gevallen een groot verschil.

Kansen gaan aan je voorbij

Probleem is vaak dat als we aan de zijlijn blijven staan, er nooit een goed moment komt om in actie te komen. Toen ik als klein meisje meedeed aan touwtje springen op het schoolplein, was ik altijd degene die te lang twijfelde om in het veld te springen. Ik treuzelde tot ik het ideale moment zag. Maar eigenlijk kwam het nooit en sprong ik altijd op het verkeerde moment. De meiden die er vol in gingen en zonder twijfel, pakte altijd het juiste moment. En zo is het in feite ook in het nemen van stappen in je carrière. Je staat maar een beetje te twijfelen om het juiste moment te pakken, maar ondertussen gaan er allemaal kansen aan je voorbij.

Een eyeopener, hou jij jezelf in de wenszone?

Het is voor velen een eyeopener om te beseffen dat als je naar informatie blijft zoeken, nog meer voorbereidingen blijft treffen en onderzoek blijft doen naar de beste kansen om een stap te nemen, je er werkelijk nooit komt. Je houdt jezelf in de wenszone. Het opzuigen van informatie geeft je misschien kortstondig het gevoel er telkens meer klaar voor te zijn, maar helpt je op geen enkele manier ook in beweging te komen. Dat je er met veel voorbereiding wel komt wordt erg overschat. Je kunt blijven wachten tot de omstandigheden het toelaten of tot iemand je toestemming geeft, maar dan gaat er werkelijk niets voor jou veranderen. De vraag is dus, hou jij jezelf in de wenszone?

Ik geef je 3 tips die jou helpen om te starten voordat je je er echt klaar voor voelt. Zodat jij in beweging komt en jouw ambities werkelijk gaat realiseren.

#1 Gebruik je nieuwsgierigheid

Je hebt vaak nog allerlei vragen of onduidelijkheden voor je gaat beginnen. Wat helpt is om je te laten leiden door je nieuwsgierigheid en enthousiasme. Begin gewoon, bij het begin en neem vanuit je nieuwsgierigheid en enthousiasme telkens een stap. Ik zeg altijd beginnen = winnen. Gebruik je nieuwsgierigheid en enthousiasme als je voeding. Door jezelf toe te staan om dingen uit te proberen en elke keer een kleine stap te nemen zet je jezelf in beweging. Zo zorg je ervoor dat je niet eerst al je vragen beantwoord moet hebben, maar beantwoord je de vragen onderweg. Daarbij leer je ook nog eens enorm veel over jezelf in een korte tijd. Een mooi voorbeeld hiervan is mijn traject met Marije. Mede door dit traject voel ik heel sterk dat het enorm veel kracht en vertrouwen geeft als je start voordat je je er echt klaar voor voelt. En dan gebeuren er hele mooie dingen! Lees haar verhaal hier.

#2 Gerichte stappen brengen je waar je wilt zijn

We laten onszelf snel uit het veld slaan als het een keer niet gaat zoals verwacht of dat het de eerste keer niet direct lukt. De hoop is dan direct verloren omdat je alles laat afhangen van één moment. Eén sollicitatie doen die niet goed uitpakt, of één keer je fotografiekunsten op social media delen zonder enige positieve reactie. Het is mijn ervaring dat je pas werkelijk het verschil maakt door verschillende stappen achter elkaar te nemen. Het ondernemen van één activiteit brengt je niet direct groots succes. Maar het ondernemen van meerdere gerichte stappen brengt je wel waar je wilt zijn. Het vraagt dus veel meer om een plan en aanpak die je werkelijk brengt waar je wilt zijn.

#3 Neem een sprong

Het is mijn ervaring dat een sprong nemen in je ontwikkeling je direct in beweging zet. Ik doe dat regelmatig door bewust te experimenteren. Geef jezelf een uitdagend doel die past bij je verlangens en ambities, zet bewust een eerste stap en leer van wat je doet.

Hoe doe je dat?

  • Kies een gerichte actie die je binnen nu en twee weken kunt afronden.
  • Kies een actie die naar buiten gericht is.
    Dus geen voorbereidende activiteiten, maar een activiteit waarmee je direct jouw talenten en gedrevenheid laat zien aan de buitenwereld. Bijvoorbeeld, je wilt al een lange tijd jouw fotografiekunsten tonen. Je durft dit niet omdat je bang bent wat anderen er misschien van vinden. Een gerichte stap kan dan zijn om binnen nu en twee weken een collage van 3 foto’s te tonen via jouw social media.
  • Richt jouw actie altijd op het publiek dat je wilt raken.
    Belangrijk bij het aangaan van een experiment is dat het altijd gericht moet zijn aan het publiek die jij ook het liefst wilt bereiken met jouw talenten. Dus niet je familie of vrienden.
  • Zorg dat je intentie is om te leren.
    Een experiment ga je altijd aan om ervan te leren. Bedenk vooraf welke vraag het moet beantwoorden of welke feedback je wilt krijgen. Voor een fotograaf kan het leermoment zijn, hoe wordt mijn fotografie werk ontvangen bij het publiek dat ik ermee wil aanspreken.
Scroll naar boven