Slimmer consistent klanten aantrekken, zonder continue aanwezigheid

x jouw focus voor een stap richting het ondernemerschap

Afgelopen week gaf ik een online masterclass aan mijn Business Starter groep over zichtbaarheid. Ik haal altijd mega veel inspiratie uit zulke sessies, omdat ik dan precies te horen krijg waar mijn klant tegenaan loopt.

Dat is direct al een dikke tip; praat met je klant en je hebt zo een aantal onderwerpen voor gerichte content, voor een blog, podcast of social media post.

En als mijn klant er tegenaan loopt, dan weet ik dat dit ook bij jou speelt.

Een veelgehoorde misvatting over je online zichtbaarheid als ondernemer is dat je continu aanwezig zou moeten zijn. Mijn klanten zijn begonnen met ondernemen omdat ze op zoek zijn naar vrijheid. En niet om de hele week het gevoel te hebben dat je aanwezig moet zijn en om klanten moet leuren. Nietwaar?

Ik gun het jou om op een ontspannen manier zichtbaar te zijn en omzet te genereren.

Er zijn een aantal dingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan om mijn zichtbaarheid en omzet te vergroten, zonder continu aanwezig te moeten zijn. En deze ga ik met je delen.

Van continu naar consistent zichtbaar zijn

We kunnen er niet onderuit om zichtbaar te zijn voor onze ideale klanten. Alleen er bestaat een verschil tussen continu en consistent. Mensen hebben het namelijk nodig om jou meerdere keren op hun netvlies te krijgen om uiteindelijk tot een koopbesluit te komen.

Door zichtbaar te zijn kunnen mensen toetsen of zij een klik met jou hebben en of jij een oplossing hebt voor hun probleem. Dit vraagt dat mensen soms 2 tot 50 keer met jou in aanraking moeten komen. Je zichtbaarheid zorgt er in feite voor dat mensen zich verbonden en veilig voelen om bij jou iets te kopen.

Door consistent aanwezig te zijn, geef je het signaal af dat je gecommitteerd bent aan jouw missie en dat ze erop kunnen vertrouwen dat je er voor hen bent. Ook als ze straks klant van jou zijn.

Je leest al even mijn mails en inmiddels weet je dat ik elke week een waardevolle mail stuur. Ik ben er niet continu, maar ik ben er wel consistent voor jou.

Bepaal jouw grenzen en kaders

Het gevoel continu aanwezig te moeten zijn in je bedrijf is in feite een overtuiging. Veel ondernemers zijn opgevoed met de gedachte dat je bedrijf alleen kan slagen als je hard werkt. En als je deze overtuiging de ruimte geeft binnen je bedrijf, dan zal je binnen de kortste keren 60 uur in je bedrijf werken. En dat is niet de reden waarom je bent gaan ondernemen.

Grotendeels gaat het ondernemerschap dan ook over leiderschap nemen en bepalen op welke manier jij het ondernemerschap wil laten slagen. Wat zijn jouw kaders en grenzen waarbinnen je het wilt doen?

Nee, je hoeft niet elke minuut van je dag je mails of berichtjes op sociale media te lezen.
Nee, je hoeft niet in de avonduren of in het weekend klanten te helpen.
Nee, je hoeft niet 5+ dagen in de week aan te staan.
Nee, je hoeft niet je notificaties allemaal aan te hebben staan.

Kijk dus heel goed wat voor jou wel en niet werkt. Ik vind het heerlijk om vroeg op te staan en dan creatieve dingen te doen als het schrijven van deze mail. Maar als jouw creatieve brein pas ’s avonds aangaat en dat helemaal goed voelt, doe dan vooral dat!

Ik vind het altijd heel sterk als mensen ook in hun online zichtbaarheid laten zien wat hun grenzen en kaders zijn en op welke manier zij het ondernemerschap aangaan. Hiermee laat je authenticiteit zien. Dus zie online zichtbaarheid ook als een kans om heel duidelijk te maken wat mensen van je kunnen verwachten. Dit is direct weer een reden om met jou een klik te voelen.

Hergebruik je content

Heel vaak krijg ik de vraag: ‘hoe zorg je ervoor dat je elke keer weer een thema hebt om te delen?’. Ergens merk ik dat ondernemers bang zijn dat de ideeën op raken en dat je dus continu een ideeënfabriek moet zijn voor steeds weer nieuwe content.

Ten eerste, ik ben nooit bang dat ik niet weet wat ik moet delen. Ik haal overal inspiratie uit en met name haal ik inspiratie uit mijn klanten en volgers. Al die ideeën noteer ik in mijn notities, dus ik heb altijd een lijstje met dingen waar ik iets mee kan.

Maar ergens in het eerste jaar van mijn ondernemerschap kwam ik erachter dat het nog vele malen simpeler kan. Ik ontdekte toen de ‘hergebruik je content’ strategie:

Je schrijft 1 goede mail voor je mailinglijst.
Je neemt met deze content een podcast op.
Je splitst je mail op in een aantal goede post voor je social media.
Deze post gebruik je weer om een aantal stories te maken op Instagram.
Je verzamelt een aantal mails en je maakt een e-book.
Je maakt van je e-book weer een toffe masterclass.

Zo simpel is het! Je hoeft in feite maar 1 keer per week content uit te werken om daar nog een hele tijd plezier van te hebben. Dus probeer niet elke keer weer iets nieuws te verzinnen. Je klant heeft het zelfs nodig om meerdere keren iets te horen tot het kwartje valt.

Maak je niet alleen afhankelijk van online zichtbaarheid

Een bedrijf bouwen waar je consistent klanten mee aantrekt vraagt, dat je ook slimme systemen bouwt om leads en klanten te genereren. En dit doe je niet alleen door online zichtbaar te zijn op social media.

Als je alleen zichtbaar bent op social media, dan ben je heel erg afhankelijk van de mate waarin je aanwezig bent of klanten aantrekt. Dus als jij consistent klanten wilt aantrekken, kan je eigenlijk niet een week of meer online afwezig zijn. Dat kost je gewoon klanten.

Daarom raad ik ook altijd een weggever (bv. een e-book) met een salesfunnel aan. Een salesfunnel is een communicatieproces waar je jouw doelgroep doorheen leidt. Het is eigenlijk een volledige geautomatiseerde klantreis die zorgvuldig uitgestippeld is. Op deze manier kan je dus klanten aantrekken terwijl jij slaapt of een leuke dag hebt met je familie.

Mijn salesfunnel genereert voor 80% mijn omzet. Ik hoef dus helemaal niet continu aanwezig te zijn. Ik heb slimme systemen die voor mij werken. Dit is namelijk ook de enige vorm van marketing waar ik ook echt invloed op heb.

Als ik een story of post plaats op Instagram heb ik totaal geen idee bij hoeveel mensen dit ook daadwerkelijk aankomt. Het algoritme bepaald. Het platform heeft dagelijks enorm veel content te verwerken, waardoor soms maar 10% van jouw volgers daadwerkelijk jouw post of story zien. Je bereik met het versturen van een mail is gewoon vele malen groter.

Daarbij kan het best veel stress geven om al je klanten via social media te willen scoren. Iedereen heeft weleens een dag geen zin in Instagram. Ik kan nu met een gerust hart gewoon even niet online zijn, omdat ik weet dat mijn automatische funnel gewoon doorloopt.

Voel jij dat het tijd wordt om echt de leider van je bedrijf te worden en ook slimme systemen te bouwen om consistent de leukste klanten aan te trekken, en de vrijheid te creëren waar je zo naar verlangt?

Regelmatig selecteer ik 2 vrouwen voor een gratis groei sessie van 30 minuten. Je kunt je hiervoor aanmelden door het formulier in te vullen. Tijdens het gesprek geef ik je direct 2 tips om slimmer te werken om je bedrijf te laten groeien.

Scroll naar boven