Slechte banen bestaan niet, alleen banen die niet bij je passen

AfterlightImage

Ik ben ervan overtuigd dat we altijd zeggenschap hebben over onze carrière. Helaas zijn we vaker zelf het probleem dan het werk of de werkgever waarvoor je werkt. Ik leer je hoe je van een energievretende klager, weer de regie terugneemt in je carrière door gebruik te maken van je keuzevrijheid.

Ben jij ook een klager?

Het is misschien wel een beetje Nederlands om lekker te klagen. We herkennen het allemaal wel, dat je zo’n dag hebt waar je heerlijk over van alles klaagt. Klagen over het werk is daar zeker één van. Herken jij dit ook bij jezelf? Dat al een tijd niets goed voor je is. Je collega’s werken niet mee, je leidinggevende zit je op de huid, jij moet telkens weer die rotklussen oplossen en je salaris valt ook nog eens tegen. Zucht, vermoeiend hé! Klagen is een echte energievreter en geeft een negatieve houding. En die negatieve houding is voor niemand leuk, niet waar?

Ik was zelf het probleem

Voor mij was dit ook een tijd mijn dagelijkse routine. Elke dag weer ergerde ik mij aan van alles. Ik trok alles in twijfel, ik irriteerde mij snel aan mensen en ik was continu achterdochtig over plannen. Maar eigenlijk lag het allemaal niet aan mijn werk of werkgever, het lag vooral aan mijzelf. Ik haalde geen plezier meer uit mijn werk en ik projecteerde dat op allerlei andere dingen om maar niet te zien dat ik zelf het probleem was. Tja, dat is geen leuke constatering, maar wel een constatering die mij heel veel gebracht heeft.

Is het probleem je baan of ben je het zelf?

Het feit dat ik kon inzien dat het probleem bij mijzelf lag gaf veel inzicht en perspectief. Want als ik het probleem was, kon ik er ook zelf verandering in brengen. Toen ik mij dat realiseerde besloot ik volledig verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen geluk en toekomst. Je bent misschien nu geneigd om het probleem bij je werkgever of werk neer te leggen, maar stel jezelf eens de vraag of dit echt terecht is? Ben je (stiekem) misschien zelf het probleem? Moet je niet gewoon constateren dat je veel te lang in een baan bent blijven hangen dat je geen energie meer geeft, waar je geen leuker mens van wordt en waar je niet het beste uit jezelf haalt?

Neem de regie weer terug

Voor mij was het een grote opluchting om zelf weer de teugels in handen te hebben. Het gaf mij weer energie, ik zag weer mogelijkheden en ik kon weer openstaan voor meer dan mijn eigen mening. Ik werd weer een leuk mens voor mijzelf en voor anderen. Hoe zou het voor je zijn om ook weer energie uit je werk te halen? Echt het begint door de keuze te maken dat je het morgen anders gaat doen. Om de regie te nemen en zelf aan het stuur te gaan staan van jouw carrière.

Aan jou de keuze

In deze tijd hebben we steeds meer keuzevrijheid. Dat is een geschenk die we nog veel te weinig gebruiken. Te vaak zie ik dat we de keuze, hoe we ons leven of werk willen inrichten, bij een ander leggen. Alsof we er zelf geen invloed op hebben of kiezen om slachtoffer te zijn van onze eigen situatie. Gebruik die vrijheid en kracht om zelf te kiezen wie je wilt zijn, om richting te bepalen in je carrière en invloed te hebben op jouw toekomst. Misschien is het idee zelf de keuze te hebben eng voor je. Je kunt je namelijk niet meer verschuilen achter excuses, omdat je echt kiest voor jezelf en daar verantwoordelijkheid voor neemt. Maar is het idee je leven te bepalen door een ander niet veel enger?

Scroll naar boven