Signalen dat je goed voor jezelf mag zorgen

Er komt een drukke periode aan voor ons met alle feestdagen. Je agenda is vol. Op werk moet er van alles afgerond worden voor het einde van het jaar en ook privé heb je veel verplichtingen rondom de feestdagen. Een momentje rust is dan zeldzaam. Je lichaam laat je vaak wel weten dat je tijd voor jezelf moet nemen, maar vaak luister je niet naar deze signalen.

Signalen negeren

Er was een tijd dat ik voorbijging aan de signalen van mijn lichaam. Ik sliep slecht, was gehaast, raakte snel geïrriteerd en had geregeld rugklachten. In eerste instantie was ik mij nog onbewust van het verlies van energie en de lichamelijke klachten. Ik negeerde de signalen van mijn lichaam stelselmatig. Hierdoor werd het telkens erger, totdat ik volledig cynisch was over van alles en het zich uitte in negatieve gedachten.

Bewust worden van je signalen

Op een gegeven moment viel het mij op dat ik steeds dezelfde klachten had. Daar ging ik mee aan de slag en ik ontdekte hier patronen in. Hierdoor werd ik mij steeds bewuster van de waarschuwingen die mijn lichaam mij gaf en die ik steeds negeerde. In die tijd ben ik begonnen met yoga. Door de oefeningen leerde ik echt luisteren en handelen naar wat mijn lichaam aangeeft. Ik weet nu welke signalen vragen om aandacht. Als ik nu bijvoorbeeld een nacht slecht slaap omdat ik lig te piekeren, weet ik dat ik mij teveel zorgen maak over iets. Dit signaal neem ik serieus en de dag erna ben ik extra lief voor mijzelf, ik moet dan niet zoveel van mijzelf.

Luister naar je lichaam

Mijn belangrijkste tip is, luister naar je lichaam. Er gebeurt van alles, maar je wuift het weg of gaat weer over je grenzen heen.  Je lichaam is je belangrijkste meter om te voelen hoe het met je gaat. Door stil te staan en niet langer gevoelens weg te stoppen, kun je jouw lichaam veel meer inzetten om goede keuzes voor jezelf te maken.

Welke waarschuwingen geeft jouw lichaam? En van welke signalen weet je eigenlijk stiekem wel dat je ze niet moet negeren? Heb je vaak hoofdpijn of een nerveus gevoel in je maag?  Alleen als je naar de signalen luistert, kun je ze gaan herkennen en leren wat ze betekenen. Voor iedereen is dat weer anders. Breng eens in kaart welke activiteiten je doordeweeks en in het weekend energie geven en/of ontnemen? Welke lichamelijke ervaringen of stemming heb je bij deze activiteiten? Als je hier zicht op hebt kun je bewuster keuzes maken en vaker goed voor jezelf zorgen.

Zoek het in de kleine dingen

Het zijn vaak kleine dingen die je kunt doen om je welbevinden op een dag te vergroten. Voor mij is dat fijne muziek luisteren, wandelen, een lekker ontbijt maken of de dag afsluiten met yoga. Bouw in je dagelijkse routine, momenten in om goed voor jezelf te zorgen. Je zult merken dat je grote waarde gaat hechten aan deze kleine momentjes op een dag.

Pas als je goed voor jezelf zorgt kun je ook goed voor anderen zijn. En dat is toch een fijne gedachte voor deze feestelijke maand!

Scroll naar boven