Self love, hoe ik zorg voor meer zelfliefde in mijn leven

Zelfliefde

Zelfliefde en goed voor mijzelf zorgen heeft het afgelopen jaar een belangrijke rol in mijn leven gekregen. Door de zelfliefde challenge van Mindful Bali werd ik mij daar weer bewust van. Ik vertel je hoe ik zelfliefde structureel in mijn leven een plaats geef.

Door op een dosis adrenaline

Afgelopen weken waren vrij hectisch met de voorbereidingen van de première van Miracles of Music in het Concertgebouw Amsterdam. Ik ben bijzonder trots op het resultaat dat we met elkaar hebben neergezet! Nu het allemaal weer even in rustiger vaarwater is gekomen, merk ik dat ik de laatste weken veel gevraagd heb van mijn lichaam. Ook nam ik minder tijd voor dingen waar ik ontspanning uit haal. Dit uit zich direct in lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld verkoudheid. Ik dreigde zelfs net voor de première ziek te worden. Met een flinke dosis adrenaline is het uiteindelijk helemaal goed gekomen.

Ken je valkuil(en)

Na zo’n periode realiseer ik mij weer hoe belangrijk zelfliefde voor mij is en dat dit echt een belangrijke waarde in mijn leven is geworden. Dit wil niet zeggen dat ik het altijd perfect kan toepassen. Ik ben ook maar een mens en mijn valkuil is dat ik vanuit een dosis enthousiasme soms te veel van mijzelf geef. Dit is niet erg zolang ik er maar alert op ben en mijzelf een dosis zelfliefde terug geef op het moment dat het nodig is. Inzicht hebben in je eigen valkuilen en signalen van je lichaam is een belangrijke eerste stap. Door af en toe bewust stil te staan en niet langer gevoelens weg te stoppen, kan ik mijn lichaam veel meer inzetten als graadmeter. Ik herken het nu veel sneller en kan op tijd ingrijpen en keuzes maken die goed voor mij zijn.

Bewustwording

Mijn bewustzijn van het belang van zelfliefde kwam pas na een periode van flinke roofbouw op mijn lichaam en geest. Er was een periode dat ik voortdurend over mijn grenzen ging tot ik gewoonweg op was. Dit uitte zich in slecht slapen, vermoeidheid, futloosheid, continu een ongedurig gevoel hebben, minder plezier in dingen en ik stelde dingen voortdurend uit. Ik heb toen heel rigoureus besloten tot hier en niet verder en ik koos voor mijzelf. Het boek Hartvol van Marlou Kleve en de mindfulness cursus die ik volgde hebben mij enorm geholpen bij het verankeren van zelfliefde in mijn leven.

Zelfliefde start bij jezelf

Het belangrijkste voor het cultiveren van zelfliefde in mijn leven kwam na de bewustwording dat ik volledig mijzelf mag zijn in alles wat ik doe. Mijzelf volledig accepteren heeft veel ruimte gegeven voor zelfliefde. Het ontdekken van mijzelf is veel omvattend geweest. Van welke gedachten of angsten houden mij tegen tot welke dromen en kwaliteiten heb ik. Ik geloof erin dat als je krachtig de verbinding zoekt met jezelf, dat je telkens vertrouwder met jezelf raakt, jouw energie gaat stromen en je vanuit jouw authentieke kern gaat leven en werken.

Tips voor meer zelfliefde in je leven

Er zijn een paar dingen waar ik in het algemeen op let:

 • Woorden als spiegel
  Ik ben mij erg bewust van de woorden die ik gebruik. Het weerspiegelt wat mij bezighoudt. Daarbij is mijn ervaring dat ik liever niet gebruik maak van woorden als ‘te druk’, ‘ik heb het druk’ of ‘wat is het druk’. Mijn ervaring is dat het verstikkend werkt en je enorm meegezogen wordt in het ‘druk’ zijn.
 • Persoonlijke ontwikkeling geef ik voorrang
  Ik geef mijn persoonlijke ontwikkeling voorrang in mijn leven. Dit doe ik bijvoorbeeld door mijzelf te inspireren door het lezen van boeken, een wandeling in de natuur te maken, maar ook door yoga en mindfulness oefeningen te doen.
 • Stilstaan bij mooie momenten en uitten van dankbaarheid
  Niet heel lang geleden ben ik begonnen met het opschrijven van dingen waarvoor ik dankbaar ben. Dit mag groot of klein zijn. Door bewust stil te staan bij deze momenten merk ik dat het mij positief beïnvloed.
 • Oprechte verbinding met anderen
  Het verbinden met anderen door (onverwacht) een praatje te maken, iemand te helpen of simpel een glimlach te geven, geeft mij altijd enorm veel energie.

Nu ben ik benieuwd hoe ga jij meer zelfliefde in jouw leven brengen?

Scroll naar boven