De laatste week van het jaar is aangebroken en dat maakt dat we weer nieuwe lijstjes gaan maken voor het nieuwe jaar. Lijstjes met verlangens, intenties, maar vaak ook dingen die we graag willen hebben of doen. Misschien koop je zelfs wel een staatslot voor de oudejaarstrekking. Want stel je voor! In één klap rijk het nieuwe jaar in. Zou dat je echt gelukkig maken?

Ik wil rijk worden!

Laatst had ik een ambitie sessie waarin ik een vrouw tips mocht geven om haar ambities waar te maken. Ze zei in het gesprek ‘Ja want ik wil goed geld verdienen, rijk worden’. Het gebeurt mij niet heel vaak dat een vrouw zo duidelijk uitspreekt dat ze geld wilt verdienen. En goed ook! Daarom sprak de uitspraak mij ook zo aan. Waarom? Waarom wil ze goed geld verdienen? Ze vertelde mij dat zij een belangrijke missie had. Geld verdienen draait voor haar niet om euro’s op de bank, maar om alle mooie plannen die zij had om anderen te helpen. Rijk zijn betekende voor haar de vrijheid hebben om zoveel mogelijk mensen te helpen met haar missie. Waanzinnig, dit is precies waar het omdraait!

Geld kan je zorgvuldig op je plek houden

Veel te vaak zeggen vrouwen dat het niet draait om goed geld verdienen. Nee het draait om genoeg geld verdienen om de basis lasten te betalen en ook nog iets leuks te doen. Dit zijn ook vaak de vrouwen die te lang in werk blijven hangen wat eigenlijk al een tijd niet meer past voor ze. Ze zijn namelijk bang dat ze niet meer voldoende inkomsten hebben als ze wel verandering brengen in hun situatie. Het houdt ze zorgvuldig op hun plek. Ik kan mij de gedachte ‘ik moet wel voldoende geld hebben’ goed voorstellen. Te weinig geld hebben om in je basisbehoeften te voorzien is volkomen ruk. We moeten namelijk allemaal brood op de plank hebben. Maar ik vind wel echt dat je jezelf te kort doet als je jezelf zorgvuldig gevangen houdt in een baan omdat er mogelijk/misschien in de toekomst te weinig is. Dat is geen rijkdom! Dat is pure armoede.

Waarom rijk worden niet gelukkig maakt

Geld maakt niet gelukkig, zo luidt het gezegde. Uit onderzoek is al lang en breed geconcludeerd dat je mensen niet kunt motiveren met geld. Hooguit op een zeer korte termijn. In mijn blog ‘Zinvol werk doen!’ schreef ik dat van betekenis zijn in je werk, ergens aan bij dragen en van toegevoegde waarde zijn vele malen belangrijker is. In dat geval zou het spreekwoord moeten luiden ‘Zinvol werk doen, maakt gelukkig’.

Rijkdom vanuit het winnaars perspectief

Rijk worden gaat dus niet direct om flinke cash op de bankrekening, dat mag duidelijk zijn. Rijkdom gaat vooral om hoe kan jij jouw talenten en gedrevenheid zo inzetten dat je er anderen mee kunt helpen en er dus zingeving uithaalt. Wat nu als jij op deze manier rijkdom mag ervaren? Hoeveel zou dat voor jou betekenen?  Voor wie zou je er dan zijn? Ik vind het een belangrijk verschil om vanuit deze motivatie te streven naar rijkdom. Als je je continu focust op wat je mogelijk allemaal kunt verliezen, dan zijn er echt alleen maar verliezers. Wat nu als jij je focust op wat je allemaal kan bereiken? Dan zijn er toch alleen maar winnaars?

Is geld juist iets dat bij jou voor twijfel zorgt? Vraag je je bijvoorbeeld af of je wel voldoende inkomsten kunt generen als je een eigen bedrijf hebt?

Ik geloof dat iedereen het kan! Laat mij je helpen om vol vertrouwen een stap te nemen richting het ondernemerschap. Download hier mijn gratis e-book met daarin 5 cruciale stappen om een goed lopend bedrijf op te zetten.

Scroll naar boven