Realiseer je ambitie! Het maken van een keuze in onze carrière vinden we vaak knap lastig. We twijfelen of we wel de juiste keuze maken. Jouw ambitie realiseren draait grotendeels om het maken van een keuze. Ik leg je uit hoe je het recht van keuze gebruikt.

Je hebt de keuze om richting te bepalen

We hebben het geluk dat wij zijn geboren met het geschenk dat we keuzevrijheid hebben. Zeker in deze tijd is vrijwel alles mogelijk. Tegelijkertijd vinden we het maken van een keuze vaak knap lastig. We stellen het uit, draaien eromheen en twijfelen. Jij hebt de keuze om vandaag te beslissen wie je morgen wilt zijn. Je kan zelf richting bepalen, je leven en werk vormgeven zoals jij het wilt en je toekomst veranderen. De wetenschap dat je keuzevrijheid hebt, kan ook bedreigend zijn. Zodra je het recht van keuze namelijk gebruikt, neem je volledig verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw geluk. En die gedachte kan soms best eng zijn.

Verlammen in het recht van keuze

Deze blog lees je omdat je al een tijd voelt dat het anders voor je moet. Je haalt geen plezier meer uit je werk en je wilt jouw situatie graag veranderen. Je hebt dus een keuze te maken, nietwaar? Niet weten welke keuze je wilt maken, kan je verlammen en maakt dat je eindeloos gaat wikken en wegen. Je keuze te lang uit stellen en dus je werkgeluk vooruitschuiven, zorgt ervoor dat je langzaam verder van jezelf af komt te staan. Hierdoor ga je telkens minder mogelijkheden zien en daarmee ook telkens minder zien dat je nog altijd het recht van keuze hebt. Je verdwijnt in een spiraal van onzekerheid en twijfels.

Tineke besloot haar leven betekenis te geven

Mijn tante Tineke overleed op haar 51ste    aan de gevolgen van Alzheimer. Als iemand het recht van keuze begreep dan was zij het wel. Toen Tineke op haar 43stede diagnose kreeg maakte zij een hele belangrijke keuze voor zichzelf. Ze besloot dat ze haar leven zin wilde geven en anderen die hetzelfde lot troffen wilde helpen. Tineke zamelde geld in voor onderzoek en deed er werkelijk alles aan om aandacht te krijgen in de media voor Alzheimer op jonge leeftijd. Natuurlijk had ze op elk moment kunnen kiezen om in zelfmedelijden weg te kwijnen en zichzelf slachtoffer te maken van haar situatie. We hadden het haar niet eens kwalijk genomen. Toch koos zij heel bewust om haar eigen leven richting te geven en haar toekomst in eigen handen te nemen.

Kiezen vanuit je missie

Tineke maakte zich oprecht ergens druk om in de wereld. Er is nog altijd geen medicijn dat mensen met dementie beter maakt. Het was haar missie om daar verandering in te brengen of zoals zij zelf zei ‘voor mij zal het medicijn vast en zeker te laat komen, maar voor een generatie na mij niet, daar wil ik aan bijdragen’. Je missie in het leven is een prachtige manier om te kiezen. Het spoort je aan om jouw gedrevenheid en talenten zo in te zetten dat je er anderen mee kan helpen of de wereld misschien zelfs een beetje mooier maakt.

Willekeurig kiezen is geen goed idee

Hoewel het fantastisch is dat we zoveel te kiezen hebben, is het maken van een willekeurige keuze eigenlijk geen goed idee. Een simpel voorbeeld. Ik sta regelmatig voor het schap van de granola en muesli bij de supermarkt. Er is enorm veel keuze tegenwoordig en vaak voel ik mij overweldigd en weet ik gewoon niet wat te kiezen. Ik kan dus gewoon zomaar iets pakken en denken het zal wel goed zijn. Hoogstwaarschijnlijk kom ik dan teleurgesteld thuis, want het smaakt niet en zit ook nog bomvol calorieën. Mijn hongerige buik heeft dan de keuze voor mij gemaakt. Ik weet dat ik eigenlijk graag knapperige granola wil, het liefst laag in suikers, een variatie in noten en zaden en misschien een stukje gedroogd fruit of wat krenten. Het maken van een keuze is opeens veel eenvoudiger. Ik kan namelijk een aantal verpakkingen links laten liggen, want mijn voorkeuren maken dat ik een goede keuze voor mijzelf kan maken. Ik weet wat ik wil en dus kies ik bewust.

Kiezen = weten wat je wilt

Het is dus niet meer dan logisch dat je eerst moet weten wat je wilt, voor je een keuze gaat maken. Je hebt jezelf dus zicht te geven op wie ben ik, wat vind ik belangrijk en hoe wil ik mijn talenten en gedrevenheid inzetten om anderen te helpen. Het vraagt dus dat je tot de kern komt bij jezelf en op basis van jouw waarden een keuze maakt. Net als bij het maken van een keuze voor granola moet je weten wat je voorkeuren zijn. Focus je daarbij vooral op wat je wel wilt en formuleer zo volledig en positief mogelijk wat je wilt.

Wat kan je allemaal winnen?

Wat we vaak doen is onze keuzes afwegen op basis van wat er te verliezen is. Je kiest liever niet, want als je het besluit neemt dan verlies je jouw auto van de zaak, flexibele werktijden of een vast contract. Je kijkt vanuit een doemscenario naar de keuze. Interessant is om eens jouw perspectief te veranderen naar wat je allemaal kan verkrijgen. In plaats van kijken naar de noodlottigheid van de situatie kan je ook bedenken dat je misschien een grotere persoonlijke ontwikkeling door kan maken of zelfs meer kan gaan verdienen. Wat is er te winnen? Mijn tante wist dondersgoed dat er een hoop te verliezen was, maar haar aandacht was vrijwel altijd bij wat er te winnen is.

Er is werkelijk meer te winnen dan te verliezen. Welke keuze je ook maakt, als je bewust voor jezelf kiest, dan kan je alleen maar winnen. En dat is wat mij betreft een grote winst.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven