Project: buurtinitiatief De Vuilstort

De Vuilstort Mariëlla Vink

Buurtinitiatief De Vuilstort, van 5 naar 20 schone dagen per maand

Op 1 oktober 2022 startte Mariëlla Vink het Instagram account @devuilstortschiedam om aandacht te vragen voor de grootschalige afval en grofvuil bijzettingen op het afvalpunt hoek Nieuwstraat – Korte Achterweg in Schiedam centrum. Mariëlla voelde zich geroepen om de verwaarlozing, vervuiling en negativiteit aan te pakken in haar buurt. Dagelijks geconfronteerd met grofvuil en huisraad dumpingen, besloot ze haar wijk wakker te schudden. Wat begon met elke dag een foto van het afvalpunt, mondde uit in een levendig ondernemend buurtinitiatief. Het resultaat; van 5 schone dagen per maand (2022), naar gemiddeld 20 schone dagen per maand (2023).

In opdracht van: Op eigen initiatief

Samenwerking: Gemeente Schiedam en Irado.

Links: Instagram De Vuilstort 

Situatieschets: Conclusie na 3 maanden gemiddeld 5 dagen per maand schoon.

1,5 jaar geleden voelde Mariëlla zich geroepen om de grijze, vervuilde en ongezellige straten aan te pakken in haar buurt. In het bijzonder het afvalpunt op de hoek van de Nieuwstraat – Kort Achterweg. Vastberaden besloot ze zich er hart voor te maken. Ze besloot op het Instagram account @devuilstortschiedam elke dag een foto van het afvalpunt te plaatsen om zo aandacht te vragen voor de vele afval en grofvuil/ huisraad dumpingen bij bewoners en instanties.

Na de eerste 3 maanden foto’s maken moest ze concluderen dat het afvalpunt gemiddeld 5 dagen per maand schoon was. Wat opviel in de foto’s:

Er waren vooral veel bijzettingen van grofvuil en huisraad.

Deze bijzettingen bleven bijzonder lang staan, soms wel tot 9 dagen.

Op het afvalpunt was veel gelegenheid om te dumpen, omdat het afvalpunt kaal ingericht was.

Een specifieke container was altijd vol en werd niet geleegd.

Het afvalpunt was niet geheel veilig door het gebrek aan verlichting.

Zie foto hieronder voor een indruk van een gemiddelde situatie op het afvalpunt.

De Vuilstort situatie voor

Missie De Vuilstort: Grijze, vervuilde en ongezellige straten transformeren naar een schone, groene en betrokken buurt waar je fijn samenleeft.

De Vuilstort is een initiatief dat bewoners en ondernemers bewustmaakt, activeert en helpt om zelf regie te nemen over hun woon-, werk-, en leefomgeving. Onze missie is om grijze, vervuilde en ongezellige straten te transformeren naar een schone, groene en betrokken buurt waar je fijn samenleeft. Buurtbewoners worden gestimuleerd en geactiveerd om de wijk schoon te houden en de openbare ruimte aantrekkelijker te maken door onder andere voor een afvalpunt te zorgen, andere bewoners bewust te maken en plekken in de wijk op te leuken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een geveltuin. Samen werken we aan een schone, groene en levende wijk.

De Vuilstort situatie na

Aanpak: een positieve beweging organiseren

Wat het probleem ook is, een betrokken gemeenschap is altijd het antwoord. Mariëlla gelooft dat samenleven een werkwoord is en dat we het samen doen. Vanuit dit uitgangspunt wist Mariëlla bewoners te activeren om samen de mouwen op te stropen om het afvalpunt en later de hele buurt schoon te maken en houden.

Mariëlla haar aanpak kenmerkt zich door:

Positieve opwaartse beweging organiseren

Mariëlla focust zich op het in beweging brengen van bewoners vanuit hun eigen motivatie en startpunt. Zo organiseert ze dat bewoners het samen gaan doen.

Vier de schone dagen!

Nee we zijn niet altijd schoon, maar we zijn verdomde trots op elke dag dat we wel schoon zijn. Het initiatief is eerlijk en transparant over de realiteit van elke dag, daar winden we geen doekjes om. Uiteindelijk doen bewoners mee om het perspectief en uitzicht, schone dagen. Voor deze trots komen we elke dag opdagen.

Zichtbaar schoon

Door creatieve en out of the box oplossingen maakt Mariëlla actief en herhaaldelijk zichtbaar dat schoon houden van de straat, het afvalpunt of buurt een prioriteit is van de wijk. O.a. heeft ze videoprojectie op een gevel ingezet om de resultaten te delen en heeft ze bewustwording en trots van de buurt weten te vertalen in een gedicht.

Inzet van strategisch groen als katalysator voor schone dagen

Het plaatsen van een geveltuin maakte direct aanzienlijk verschil in het aantal schone dagen. Daarbij vinden bewoners het hartstikke leuk om voor de geveltuin te zorgen en daarmee het afvalpunt. Groen zorgt voor nieuwe verbindingen en samenwerking.

De Vuilstort schone wijk actie
De Vuilstort video projectie

Het resultaat: De Vuilstort gemiddeld 20 dagen per maand schoon

Wat begon met één instagram account en 5 schone dagen per maand, is nu uitgegroeid tot een volwaardig buurtinitiatief met nu al 20 schone dagen per maand! Het bewustzijn over het afvalprobleem is enorm gestegen en het mooie is dat buurtbewoners elkaar ook nog eens meer ontmoeten door hier samen aan te werken. Er ontstaat saamhorigheid, mensen leren elkaar kennen en helpen elkaar daardoor ook meer op andere vlakken.

De Vuilstort in de media

Er zijn diverse interviews verschenen over het succes van de Vuilstort waaronder bij lokale nieuwsmedia als landelijke media, zoals EditieNL en RTL nieuws. Klik op de links hieronder om de interviews te bekijken:

De Vuilstort bij RTLNieuws
De Vuilstort in Nieuwe Stadsblad Schiedam
De Vuilstort bij EditieNL
De Vuilstort bij TVRijnmond

Nieuwsgierig geraakt naar de aanpak van De Vuilstort?

Een fris perspectief of creatieve oplossing nodig om jullie vraagstuk in beweging te krijgen? In een kennismakingsgesprek komen we direct tot de kern van jullie vraag, geef ik je mijn perspectief en maak ik direct helder welke mogelijkheden ik voor jullie zie. Plan hieronder een kennismaking in mijn agenda. 

Scroll naar boven