Productiviteit tips die elke ambitieuze vrouw moet weten

Productiviteit tips die elke ambitieuze vrouw moet weten

Hoe fijn is het om dit jaar lekker productief te starten?! Direct met veel energie jouw doelen voor het nieuwe jaar oppakken. Heb je het afgelopen jaar gemerkt dat je niet altijd productief bent en je je snel laat afleiden? Dan heb ik een aantal goede tips die je helpen om het jaar echt productief te starten.

Routines om gefocust je dromen waar te maken

Voor mij is productief zijn niet iets waar ik veel moeite voor hoef te doen. Ik ben van nature goed in dingen organiseren en heb snel overzicht. Dit helpt echt om productief te zijn. Toch heb ik ook een aantal routines ontwikkeld die mij helpen om mijn aandacht vast te houden en mijzelf niet te laten afleiden. Hierdoor kan ik echt mijn ambities waarmaken. Ik hoor vaak van vrouwen dat plannen en dromen zijn gestrand omdat ze gewoonweg niet goed weten hoe het aan te pakken. Dat vind ik natuurlijk doodzonde, want hiermee gaan allerlei mooie ideeën en talenten verloren.

Ik geef je 5 top tips voor meer productiviteit.

#1 Start met het einde in gedachte

Overzicht hebben over wat je wilt bereiken is echt een must. Door helder te hebben wat je in een jaar, maand of week wilt bereiken, kan je het veel eenvoudiger opbreken in kleinere acties per week. Als ik mijn jaardoelen helder heb, breek ik dit op in maand doelen en vervolgens maak ik elke week een actielijst. Deze actielijst maak ik bewust op vrijdag voor de volgende week. Ik weet dan wat er bijvoorbeeld is blijven liggen, wat ik aan afspraken heb de aankomende week en welke acties prioriteit hebben. Als ik dan maandag start weet ik precies wat mij te doen staat en start ik mijn week direct productief. Dit zorgt ervoor dat ik niet in uitstelgedrag verval. Als ik niet goed weet wat ik te doen heb en waarom het belangrijk voor mij is, dan laat ik mij veel gemakkelijker afleiden.

#2 Kom in de flow door muziek

Eén van mijn belangrijkste geheimen voor mijn productiviteit is muziek! Ik werk niet voor niets mee aan het initiatief Miracles of Music. Inmiddels heb ik veel mogen leren van bekende professoren als Erik Scherder, Dick Swaab en Henkjan Honing als het gaat om de werking van muziek op ons brein. In de praktijk ervaar ik dit ook. Voor mij werkt klassieke muziek echt het allerbeste. Mijn favoriete Spotify afspeellijsten zijn ‘Maximum concentration’ en ‘Piano comfort’. Als ik echt even wil knallen en geconcentreerd mijn werk wil doen, dan zet ik dit altijd op. Ik krijg in de flow van muziek enorm veel gedaan. En zeg nu zelf een beetje muziek doet altijd wonderen, toch?

#3 Focus op één ding tegelijk

Je aandacht op één ding richten, maakt echt een groot verschil. Stop dus met multitasken of alles tegelijkertijd willen. Wellicht herken je het wel, dat je continu iets anders doet dan je op je actielijst hebt staan. Toch nog even je mail bijwerken als je in je ooghoek nieuwe mails ziet binnenkomen of nog even door Instagram scrollen. Natuurlijk heb ik ook weleens dagen waarop alles om mij heen interessanter lijkt dan mijn acties afronden. Ik weet ook dat dit mij dan niet helpt om productief te zijn. Om mijn aandacht te richten spreek ik met mijzelf af om een half uur of uur mij alleen te richten op die taak. Daarna mag ik even 5 minuten iets anders doen om vervolgens weer een uur gericht ergens aan te werken. Blok dus een tijd waarin je specifiek iets oppakt. Het zorgt voor rust, je hoeft namelijk niet alles tegelijk en je wordt beloond want je rond ook nog eens je taken echt af. Raak je snel afgeleid door meldingen op je telefoon of laptop? Schakel deze functie dan uit, je zult versteld staan van wat je allemaal kunt bereiken op een dag.

#4 Voer thema dagen in

Sinds ik dit heb ontdekt als routine ben ik een stuk productiever geworden. Ik heb dagen of dagdelen ingedeeld voor specifieke thema’s. Op maandag doe ik bijvoorbeeld liever korte taken zoals mijn administratie. Ik noem het mijn klusjes dag. Alle kleine acties die weinig tijd kosten voeg ik samen op de maandag. Daarbij ontdekte ik dat het voor mij minder goed werkt om creatief werk te combineren met routine werk. Dan moet ik in een andere flow zitten. Dus als ik nieuwe plannen willen uitwerken dan doe ik dit altijd op woensdag. Blogs of andere teksten schrijf ik meestal op dinsdag enz. Natuurlijk heb ik weleens afspraken of verplichtingen, dan verschuif ik weleens thema’s naar een andere dag. Resultaat hiervan is dat niets ondergesneeuwd raakt door een andere prioriteit. Alles krijgt aandacht en daarbij heb ik ook gelijk een goede focus.

#5 Elke nee tegen een ander is een JA tegen jezelf!

Ik ben ijzersterk in nee zeggen. Niet om een ander dwars te zitten, maar vooral omdat ik heel scherp heb wat ik wil en wat daarvoor nodig is. Nee zeggen is voor mensen vaak een lastig punt. Je wilt er graag voor mensen zijn en het goed doen. Maar elke keer dat jij ja zegt als het een nee had moeten zijn laat je je afleiden van jouw missie en wat jij te doen hebt. Moeite met nee zeggen komt vaak omdat je punt 1 hebt overgeslagen. Omdat je niet helder hebt wat je precies wilt. En als dit ontbreekt weet je ook niet waarop je ja of nee moet zeggen. Dus ga eerst terug naar stap 1, is dit helder voor je? Nu ik dit voor mijzelf wel scherp heb, merk ik dat nee zeggen een stuk makkelijker is. Het voelt ook goed, omdat ik elke keer weer ja zeg tegen mijzelf en mijn dromen en doelen.

Scroll naar boven