Prijzen bepalen voor je aanbod die goed voelen

myndz business en leiderschapscoach

Het begin van een jaar is voor veel ondernemers aanleiding om naar hun tarieven en prijzen te kijken voor hun aanbod. Als impactmaker is het voor jou belangrijk om prijzen te bepalen voor je aanbod die goed voelen. In dit artikel krijg je geen Goude rekenformule. Ik leg je uit hoe je op basis van een aantal elementen prijzen kunt bepalen die passen bij jou, jouw waarde en kernwaarden. Een basis voor je prijzen en tarieven die meer dan ooit gefundeerd en goed voelen.

Op welk moment kan je je prijzen aanpassen

Mijn inziens kan je je prijzen op elk moment aanpassen, maar voor veel ondernemers is dit vaak een klus voor het begin van het jaar. Vragen die ik dan veel krijg:

Klopt de prijs nog die ik nu hanteer?

Moet de prijs omhoog? of juist omlaag?

Wat doen andere ondernemers?

Welke prijs past bij mijn groei, aanbod en waarde?

De meest gehoorde reden om uiteindelijk een prijs aan te passen is, omdat iedereen het zo doet, omdat het zo hoort of omdat mijn klanten het op een ander moment niet accepteren.

Vanuit deze gedachte pas je vooral je prijzen aan op basis van wat moet en hoort. Keuzes maken binnen je bedrijf omdat het zo moet of hoort is op termijn onbevredigend, zorgt voor willekeur en maakt je bedrijf stuurloos.

Een bewuste leider die onderneemt vanuit haar eigen gevoel, kracht en visie kiest haar eigen moment. Natuurlijk kan jouw branche er specifiek om vragen dat je je aan bepaalde richtlijnen houdt. Maar ook dan is het goed om dit te doen vanuit een visie die je altijd weer richting geeft.

Ga dus eerst eens bij jezelf na of het nu een juist moment is om in jouw bedrijf de prijzen aan te passen. Vanuit welke basis is het nu legitiem om dit te doen? Waarom is dit het juiste moment? Op basis van welke principes voel ik dat een aanpassing gepast is?

Ik heb regelmatig ondernemers onder druk hun prijzen zien verhogen die vervolgens geen of minder klanten konden aantrekken. Bijvoorbeeld omdat de nieuwe prijzen energetisch uit balans waren. De ondernemer kon de nieuwe prijzen niet dragen.

Je kunt je prijzen in feite altijd aanpassen en ook als dat goed voelt meerdere keren per jaar. Doe het wel op basis van een fundament waar jij vanuit visie keuzes maakt en richting geeft aan je bedrijf.

Je prijzen verhogen, verlagen of stabiliseren

Het is goed om even te benoemen dat je prijzen aanpassen niet direct gaat over je prijzen verhogen. Het lijkt vrij normaal te zijn dat als je je prijzen wilt aanpassen dat dit gaat over een prijs verhoging. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er kunnen net zo goed redenen zijn om je prijzen te verlagen of zelfs te stabiliseren.

Een paar redenen op een rij om je een beeld te geven:

 • Een product krijgt een andere strategische positie in je bedrijf;
 • Het aanbod is aangepast in intensiteit, kwaliteit of wordt op een andere manier aangeboden;
 • Er is sprake van een nieuwe of andere doelgroep;
 • De kosten van je bedrijf zijn verlaagd;

Ik heb afgelopen jaar mijn prijzen verhoogd. En dit jaar voelde het kloppend om mijn prijzen zowel te verlagen, stabiliseren en te verhogen. Uiteindelijk heb ik op basis van intuïtie, visie en strategie gekozen om een mix toe te passen.

Bekijk je prijzen aanpassen in een bredere scope en niet alleen in termen van verhogen. Het kan net zo goed strategisch of energetisch beter zijn om je tarieven te verlagen of te stabiliseren.

Je prijzen bepalen op basis van principes, waarden en visie

Jouw bedrijf staat ergens voor. Je bent gaan ondernemen omdat je de wereld een stukje mooier wilt maken. Je hebt een missie, een vernieuwende blik op zaken en je wilt een verandering bewerkstelligen. De reden waarom je ondernemer bent geworden met deze missie is omdat je betekenisvol wilt zijn.

Jouw bedrijf representeert niet alleen jouw missie en de impact die je wilt maken voor je klanten. Het representeert in grote mate ook jouw persoonlijke principes, waarden en visie. Deze principes, waarden en visie kun je zien als een moraal kompas in je bedrijf. Een moraal kompas dat jou en alles in je bedrijf richting geeft.

Voor mij is het o.a. belangrijk om kwaliteit te leveren, individueel te werken, betrokken te zijn bij mijn klanten, maar ook om echtheid en eerlijkheid te laten zien over het ondernemerschap. Mijn intuïtie te volgen, iets terug te doen met mijn bedrijf voor de maatschappij en duurzaam en lange termijn gericht te werken.

Deze principes, waarden en visie wil ik in alles terug laten komen in mijn bedrijf. In mijn aanbod, mijn strategie, mijn werkwijze en dus ook in mijn tarieven en prijzen voor mijn aanbod.

Jouw prijzen zijn ook een uiting van jouw principes, waarden en visie. Ik zie het zo dat je prijzen niet alleen een representatie zijn van de waarde die je levert aan je klanten, maar ook de waarden die je tot uiting wilt laten komen in je bedrijf. Als je dit meeneemt ga je prijzen bepalen die goed voelen.

Handel jij consequent en in lijn met jouw visie

Waar staat jouw bedrijf voor? En heb je dit vertaalt naar jouw tarieven en prijzen?

Wellicht realiseer je je nu dat je wel een belangrijke missie hebt voor je bedrijf maar dat je de vertaalslag nog niet hebt weten maken naar je bedrijf. Ik help ondernemers om enerzijds heel sterk hun missie, impact, waarden, visie en kracht helder te maken, maar dit vervolgens ook door te vertalen naar hun bedrijf. Een strategie, aanbod en werkwijze dat klopt.

Dat is een basis voor jezelf en je bedrijf neerzetten waar je bewuste keuzes maakt, ownership neemt en consequent handelt en richting geeft aan jouw bedrijf. Een bedrijf met een sterk missie gedreven fundament is blijvend, staat stevig en sterk. Het is de basis voor duurzaam succes en nodig om de impact te maken en resultaten te behalen die jij voor ogen hebt als impactmaker.

Ondernemen met impact start met een bewuste leider. Een leider die zichzelf kent en vanuit die basis richting geeft aan haar bedrijf.

Elementen om jouw tarieven te bepalen

Er zijn een aantal elementen die ik gebruik om uiteindelijk prijzen te bepalen die goed voelen. Voor mij gaat het vooral om de harmonie die ik ervaar op basis van de verschillende elementen. Het gezamenlijke beeld bepaald welke prijs ik ga hanteren.

Je waarde en impact

 • Wat is het resultaat van werken met jou (of met jullie)?
 • Welke impact maak jij voor iets of iemand?
 • Is deze impact meetbaar?
 • Heeft onze waarde en impact invloed op een groter geheel?

Jouw eigenwaarde

 • Geloof ik in mijn eigen aanbod?
 • Voel ik vertrouwen in mijzelf en mijn waarde?
 • Kan ik mijn plek als expert/professional claimen?
 • Durf ik mij uit te spreken en te staan voor mijn waarde en aanbod?

Jouw productwaarde

 • Hoe groot is de impact op iets of iemand met dit specifieke product?
 • Beoordeelt mijn doelgroep dit product als waardevol?
 • Welk probleem lost dit op?
 • Wat voegt dit product toe aan iemands leven?

Jouw markwaarde

 • Welke positie heb ik in de markt?
 • Hoe verhoudt de waarde van mijn product zich tot de waarde van andere producten in de markt?
 • Hebben bijvoorbeeld economische omstandigheden een rol op mijn waarde?
 • Hoe uniek is jouw product in de markt?

Jouw strategie

 • Welke plek krijgt mijn product in mijn totale aanbod?
 • Op welk plek in de klantreis bevindt dit product zich?
 • Welk doel dient dit product?
 • Wil ik mijn aanbod tactisch prijzen?

Jouw principes, waarde en visie

 • Waar geloof ik in?
 • Waar sta ik voor?
 • Naar welke overtuigingen wil ik handelen?
 • Wat is mijn perspectief of zienswijze?

Je intuïtie en gevoel

 • Voel ik mij goed bij deze prijs?
 • Kan ik deze prijs dragen?
 • Roept deze prijs overtuigingen of belemmerende gedachten op?
 • Wat speelt er in mijn onderbewustzijn waar ik rekening mee mag houden?

Prijzen bepalen die goed voelen

Prijzen bepalen die goed voelen gaat vooral om het in lijn brengen van verschillende elementen, zodat het een stabiele basis vormt waarvan uit je bewuste keuzes kunt maken en consequent kunt handelen in jouw bedrijf.

Dus.

Klopt je prijs verhoging als je iedere andere ondernemer dat ziet doen. Nee.

Klopt je prijs verlaging als je jezelf kleinhoudt en bang bent om geen klanten aan te trekken. Nee.

Klopt je prijs stabilisatie als je waarde groeit en je aanbod verbeterd is. Nee.

Twijfel je over je prijzen en wat je ermee wilt doen? Of is het tijd om op meerdere vlakken je bedrijf in lijn te brengen met jouw missie, waarden en visie?

Plan dan een gratis Ready to Lead call voor een eerste kennismaking. Ik stel je rake vragen, geef je liefdevolle feedback en help je graag om jouw vraagstuk helder te krijgen. Ik ga je direct helpen, zodat het je meteen iets oplevert. Je kunt hier direct een afspraak plannen.

Scroll naar boven