Nut en noodzaak van vakantie

Schermafbeelding om

Het is deze week officieel zomer! Ik ben al aan het aftellen en dromen van witte stranden en palmbomen, nog een paar nachtjes slapen en dan vertrek ik naar Griekenland. Regelmatig vakantie en tijd voor jezelf nemen is erg belangrijk. In deze blog lees je over het nut en noodzaak van vakantie nemen en krijg je tips om tijdens je vakantie ook echt te ontspannen.

Nut en noodzaak

Regelmatig tijd nemen om te ontspannen is erg belangrijk. Je kan niet het hele jaar ‘aan’ staan en nieuwe energie geeft weer een boost. In mijn tijd als HR manager bogen wij ons vaak over de stuwmeren aan verlofuren van werknemers. Mensen bouwen vaak veel reserves op en vallen zelfs uit op enig moment omdat ze niet de tijd hebben genomen om te ontspannen. Persoonlijk maakte ik mij er ook schuldig aan, want zelf kon ik bijna 3 maanden op vakantie. En toch ging ik af en toe wel op vakantie, maar liet het grootste gedeelte staan want je weet maar nooit. Waarom?! Uit onderzoek van Jessica de Bloom blijkt dat je welbevinden en gezondheid tijdens een vakantie snel kan verbeteren. Het piekmoment is op de 8ste dag van je vakantie. Je stemming verandert positief en je bouwt een energie buffer op voor toekomstige stressoren. Reden genoeg om die vakantie echt te pakken.

Echt ontspannen

Eindelijk vakantie, maar ben je nog steeds bezig met van alles wat op het werk speelt? Of kan je op je vakantie moeilijk je draai vinden? Hoe zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk ontspant op je vakantie.

1. Bereid jezelf voor op je vakantie

Plan je werkzaamheden vooruit en zorg dat je zaken afrond die niet kunnen blijven liggen. Door vooraf dingen af te ronden, kan je het beter loslaten en genieten van je vakantie. Denk ook na over je vakantie zelf, wat wil je graag zien/beleven, wat heb je nodig en zijn er nog zaken die je moet regelen? Niets is vervelender dan gestresst aan je vakantie beginnen of voor onverwachte situaties komen te staan. Geef jezelf de rust van een goede voorbereiding.

2. Ontspannen = doen

Zie je het al voor je lekker op een strandbedje liggen met een cocktail? Heerlijk! Ontspannen is niet per se nietsdoen. Breinwetenschapper Erik Scherder stelt dat je juist een tegenovergestelde reactie in je brein moet aanwakkeren om stress te voorkomen. Luister muziek, beweeg en leer. Dus kom van je strandbedje af en ontdek het land.

3. Balans tussen online en offline

Je bent wellicht geneigd om even snel te checken of er nog belangrijke mail is binnen gekomen tijdens je vakantie. Het is moeilijk om dingen los te laten als je er continue mee bezig bent. Ik zal niet pleiten voor een volledige offline vakantie, volledig onbereikbaar zijn is misschien ook niet meer van deze tijd. Zorg tijdens je vakantie voor een balans tussen offline en online.

4. Luister goed naar jezelf

Neem de tijd om aan te voelen waar je tijdens jouw vakantie behoeften aan hebt. In de dagelijkse rush hebben we hier vaak geen aandacht voor. De hectiek van alle dag mag je even achter je laten en keer terug naar jezelf en wat jij belangrijk vindt.

5. Vakantie is fun

Vergeet niet dat vakantie ook gewoon fun moet zijn. Geniet ervan, beleef avonturen en ontdek nieuwe plekken en lekkere gerechten. It will fill your soul!

Wat is jouw volgende vakantiebestemming?

 

 

 

Scroll naar boven