De noodzaak voorbij, waarom je blijft hangen in je veilige haven

noodzaak

Onlangs sprak ik met iemand die aan alles voelde dat ze meer in haar mars heeft en meer uit zichzelf wilde halen. Ze was zich bewust van haar gevoelens, maar toch er was geen noodzaak om iets te veranderen. Het gevoel iets te willen veranderen om haar volledige potentieel te benutten was nog niet urgent genoeg. Want in feite ging alles toch prima en moest ze zich vooral niet aanstellen. De noodzaak voorbij, waarom je blijft hangen in je veilige haven.

Noodzaak voorbij, wat een doodzonde

Verdorie denk ik dan altijd, wat ontzettend zonde van haar mooie talenten en fantastische eigenschappen. Ik zie vaak vrouwen die signalen beginnen te herkennen dat ze geen voldoening meer uit hun werk halen. Ze slapen slecht, gaan met lood in hun schoenen naar hun werk, praten alles goed waarom ze nu toch echt niet een stap kunnen maken en houden vast aan ‘heilige huisjes’ als bijvoorbeeld een goed salaris of leuke collega’s hebben.

Na wat doorvragen was duidelijk voor mij dat deze dame gewoonweg nog geen bittere noodzaak had. Er was nog geen bloed aan de muur. En er waren ook nog allerlei opties/noodverbandjes te maken voordat het ‘echt’ niet meer vol te houden was. Het zette mij aan het denken, moeten we dan eerst tot het gaatje gaan voor we inzien dat we het niet zover willen laten komen?

Het is zo herkenbaar

Ik herken mij zo in deze situatie. Ook ik deed het een tijd, voorbijgaan aan alle signalen van mijn lichaam, gedachten die eindeloos doorgingen en voortdurend uitstel gedrag vertonen. Tot ik dreigde in een flinke burn-out te raken en ik niet langer kon ontkennen dat ik al heel lang niet meer blij werd van het werk wat ik deed. Ik realiseerde mij in één klap dat ik niet langer energie verloren wilde laten gaan, dat ik mij niet langer wilde verstoppen voor wie ik werkelijk was en dat ik niet langer wilde settelen voor de veilige of makkelijke weg.

Wat nieuw is, is eng

Wat maakt toch dat we vaak blijven hangen in veiligheid ten koste van ons zelf? Kort gezegd omdat het doodeng is om in het diepe te springen en niet te weten wat er op je afkomt. Om die reden verander je niet graag van spijs en kies je voor de bekende weg. Wat bekend is, is veilig en wat nieuw is, is onbekend en eng.
Maar verandering van spijs doet eten!

Laat je vuur branden

Ik geloof erin dat je niet tot het gaatje hoeft te gaan om daadwerkelijk stappen te maken. Om helder te krijgen wat je echt wilt en jouw brandend vuur optimaal te laten branden. Wat nou als we samen een aantal stappen doorlopen die jou inzicht geven in wat je werkelijk wilt, waar je jouw ‘heilige huisjes’ intrapt en het vuur in jou gaat inzetten om de beste versie van jezelf te zijn. Ik geef je alvast 3 stappen:

Stap 1: Zie het probleem niet als probleem

Bestempel jij iets wat je niet wilt direct als probleem? Hoor je jezelf vaak zeggen dat je het moeilijk vindt? Als je iets als probleem ziet of het als moeilijk bestempelt dan kom je hier al nauwelijks meer overheen. Je vormt letterlijk een enorme berg voor je die loodzwaar is om te bewandelen. Zie het als een feit en gebruik positieve woorden om je uitdaging te omschrijven.

Stap 2: Zie mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden die het je biedt? Welke deuren gaan er voor je open? Je bent wellicht geneigd om negatief te denken over een nieuwe situatie ofwel je geeft een positieve betekenis aan je ‘veilige’ situatie. Door de mogelijkheden te zien ga je als vanzelf stappen willen zetten. De verandering biedt je bijvoorbeeld perspectief in salarisverhoging, waardoor je eindelijk die mooie droomreis kan maken, of die langverwachte opknapbeurt aan je badkamer doen. Welke uitzicht bied de stap je?

Stap 3: Weet dat ook dit weer voorbij gaat

Ik krijg deze uitspraak weleens op een inzichtkaartje bij de yogaschool. Niets is minder waar, dit is allesbehalve een zweverige uitspraak. Alles gaat altijd weer voorbij, want je nu doet is morgen al weer anders. Denk je een enorme blunder te maken als je nu toch echt eens met je werkgever in gesprek gaat over je ambities? Bedenk  dan ‘dit gesprek gaat ook weer voorbij’.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven