Nieuwe uitdaging op je werk? Zo pak je het aan.

nieuwe uitdaging werk
     

Merk jij dat je er aan toe bent om een nieuwe uitdaging aan te gaan in je werk? Een andere baan, een sprong maken naar een leidinggevende positie, een kans pakken voor een promotie of je persoonlijk verder ontwikkelen in je carrière. Het enthousiasme en de zin is er zeker en net zo goed voel je twijfels en onzekerheden om er echt voor te gaan. In dit artikel lees je hoe je succesvol een nieuwe uitdaging in je werk aangaat.

Nieuwe uitdaging aangaan in het werk

1 op de 5 werkende mensen in Nederland (2 miljoen!) is niet gelukkig in zijn werk en voelt zich vast zitten in zijn/haar baan. Signalen dat je klaar bent om een nieuwe uitdaging aan te gaan kun je herkennen door:

Gebrek aan motivatie op het werk.

Je interesse of aandacht verloren zijn.

Vermoeidheid of fysieke klachten zoals rugklachten of regelmatig ziek zijn.

Met tegenzin naar het werk gaan.

Je moeilijk kunnen concentreren.

Uitstelgedrag, klagen of je dag wegdromen.

Vaak lees je de ‘negatieve’ signalen dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging in je werk. Dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn. In mijn werk als carrière coach help ik juist ook mensen die toe zijn aan een nieuwe uitdaging, omdat ze;

Zin en enthousiasme voelen om met iets nieuws aan de slag te gaan.

Nieuwsgierig zijn naar een bepaalde functie, branche of bedrijf en dit willen onderzoeken.

Veel inspiratie en ideeën hebben die ze graag meer ruimte willen geven.

Behoefte hebben om te groeien en ontwikkelen als mens of in hun werk.

Ook dit zijn signalen dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging in het werk.

Waarom een nieuwe uitdaging aangaan

Meer mensen verlangen naar uitdaging, plezier en voldoening in hun professionele leven. Het draait niet langer alleen om een stabiele baan of een goed salaris, maar om het vinden van betekenis en het nastreven van je passies en dat wat je drijft.

Kiezen om een nieuwe uitdaging aan te gaan in het werk is voor veel mensen niet altijd een vanzelfsprekende keuze. Het gaat vaak gepaard met een periode van onrust, twijfels en onzekerheden.

“Moet ik nu wel zo’n groot besluit nemen?”
“Is dit wel echt de juiste keuze voor mij?”
“Wat wil ik dan precies?”
“Hoe gaat het financiële plaatje er uitzien?”
“Of wat als het me niet brengt waar ik naar opzoek ben?”

In een periode van onrust, twijfels en onzekerheden kun je vastlopen en eindeloos met jezelf in cirkeltjes blijven lopen. Wanneer je de signalen bij jezelf gaat herkennen en je steeds meer bewust wordt van je behoefte en verlangens, kom je op een punt waarop je je realiseert dat het tijd is om echt nieuwe koers te varen en je het niet langer kunt negeren.

De reden dat je kiest om een nieuwe uitdaging aan te gaan bekijk ik altijd graag vanuit een positieve en intrinsieke motivatie. Je gaat niet een nieuwe uitdaging aan om weg te gaan bij een bedrijf of baan dat je niet meer zint. Je kiest om de nieuwe uitdaging in je werk aan te gaan omdat je het jezelf gunt om te groeien, jezelf te ontwikkelen en meer plezier, uitdaging en voldoening uit je werk wilt halen. Als mens ben je continu in beweging en aan het ontwikkelen. Het is niet meer dan logisch dat jouw werk daarin meegroeit.

Een nieuwe uitdaging aangaan in het werk is een kans om jezelf te ontwikkelen en richting te bepalen in je carrière, zodat je meer uitdaging, plezier en voldoening in je professionele leven ervaart.

Hoe ik zelf nieuwe uitdaging aanging in mijn carrière

Een nieuwe uitdaging aangaan, een kans pakken of een sprong in het diepe nemen. Ik doe het altijd met zelfvertrouwen en volle overtuiging. 

Mijn eerste bewuste sprong in het diepe nam ik na het overlijden van mijn dierbare tante Tineke. Ze overleed op 51 jarige leeftijd aan de gevolgen van dementie. Ik voelde mij na haar overlijden geroepen om het anders te doen in mijn leven en werk. Minder hard werken en meer met het hart werken. Daarvoor leefde en werkte ik als topsporter. Altijd all-in, hard gaan, veel geven en snel stappen maken. Na haar overlijden realiseerde ik me wat er echt toe doet in het leven.

Ik besloot per direct te stoppen met mijn goed betaald HR-manager functie en werd ondernemer. Natuurlijk had ik twijfels, onzekerheden en was ik ongelofelijk bang dat ik een verkeerd besluit nam. En toch koos ik om een nieuwe uitdaging aan te gaan. 

nieuwe uitdaging werk mariëlla vink

Een nieuwe uitdaging met jezelf aangaan is je hart volgen terwijl je je sterk en zelfverzekerd voelt. Elke stap die je neemt voelt als een overwinning op jezelf en geeft veel voldoening.

Het gaat namelijk nooit over daadwerkelijk je baan opzeggen, die promotie aannemen of je team beter laten functioneren. De uitdaging met jezelf aangaan gaat over leiderschap nemen en jezelf versterken. Eigen keuzes durven maken, jezelf uitspreken en laten zien, je kwaliteiten optimaal benutten en jezelf toestaan om te groeien en te ontwikkelen.

Zo ga je succesvol een nieuwe uitdaging aan in het werk

Is het moment aangebroken dat je niet langer kunt wachten om een stap voorwaarts te maken? Geweldig! Laten we aan de slag gaan om succesvol een nieuwe uitdaging in je werk aan te gaan. Een nieuwe uitdaging aangaan kan zo groot of klein als jij wenst.

Een carrièreverandering, jezelf ontwikkelen in je werk of een kans pakken voor een promotie is veel meer dan simpelweg een andere functie kiezen en gaan solliciteren. Het is een proces van groei en persoonlijke ontwikkeling dat je in staat stelt om richting te bepalen, je diepste motivaties te ontdekken en met helderheid en zelfverzekerdheid een stap voorwaarts te zetten.

Jouw motivatie om een nieuwe uitdaging aan te gaan

Om succesvolle een nieuwe uitdaging aan te gaan in het werk, is het essentieel om een dieper begrip te krijgen van wat jou drijft op de volgende vlakken:

Je unieke kwaliteiten die waarde toevoegen

Wat zijn je capaciteiten, je talenten, je kwaliteiten? En welke behoefte voel je om te groeien en jezelf te ontwikkelen? Als je een nieuwe uitdaging in je werk wilt aangaan dan is het cruciaal om een dieper begrip te krijgen van jouw unieke kwaliteiten en vaardigheden. Je voelt immers niet voor niets dat je er meer zou kunnen uithalen. Dit onderzoeken stelt je in staat om de juiste carrièrekansen te herkennen, de nieuwe uitdaging te vinden die echt bij je toegevoegde waarde past en jezelf te ontwikkelen. Bovendien ben je beter in staat om je kwaliteiten te verwoorden en met overtuigingskracht en zelfvertrouwen jezelf te presenteren als je een kans wilt pakken.

Het carrière pad dat je hart écht sneller doet kloppen

Wat doet je hart sneller kloppen? Waar krijg je veel energie van? En wat maakt je gepassioneerd en gedreven? Het is de innerlijke brandstof die je enthousiast maakt, inspireert en energie geeft. Je kunt werk doen waarin je je kwaliteiten en talenten kunt benutten, maar als het werk, de omgeving, de mensen of de branche je hart niet echt laat ontvlammen, ontbreekt de motivatie om elke dag vol energie aan de slag te gaan. Als je ergens passie en gedrevenheid voor voelt, komt de motivatie van binnenuit en is het gemakkelijker om in beweging te komen en de nieuwe uitdaging werkelijk aan te gaan.

De motivatie om betekenisvol te zijn en ergens aan bij te dragen

Hoe kan je ergens aan bijdragen wat belangrijk voor je is? Wellicht ben je tot het besef gekomen dat een stabiele baan of een goed salaris niet alles is, maar dat je steeds meer waarde hecht aan betekenisvol werk, ertoe doen en het gevoel hebben dat je écht ergens aan bijdraagt wat belangrijk voor je is. Als je een nieuwe uitdaging aangaat in het werk is het een uitgelezen kans om te reflecteren en te ontdekken welke impact je wilt maken en hoe je je talenten en drijfveren kunt inzetten om het verschil te maken. Een nieuwe uitdaging aangaan dat betekenisvol voelt, zal je extra motivatie geven om voorbij angst en onzekerheid te gaan.

Creëer een carrière op jouw voorwaarden

Welke voorwaarden zijn voor mij belangrijk? Welke grenzen en kaders ken ik? Wat is de juiste beloning voor mijn inspanningen? Ervoor zorgen dat jouw volgende stap ook op lange termijn passend is vereist aandacht voor je behoeften en voorwaarden waarop je wilt werken. Vaak lopen we vast omdat onze huidige situatie niet aan onze voorwaarden voldoet. Dit willen we natuurlijk voorkomen op de lange termijn. Zorg ervoor dat je een evenwicht vindt tussen werk en privé, dat je werkomgeving bevorderlijk is voor je gezondheid en welzijn en dat je verdient wat je waard bent.

In mijn coaching activiteiten hanteer ik een holistische benadering. Je maakt gebruik van je unieke kwaliteiten, volgt je passies, leeft in lijn met wat voor jou belangrijk is en zorgt voor je eigen welzijn. Dit zal je helpen om een nieuwe uitdaging aan te gaan en ook op lange termijn voldoening, plezier en uitdaging te ervaren.

De uitdaging aanpakken met een plan

Als je de beslissing hebt genomen om nieuwe uitdaging aan te gaan in je werk, is het tijd om in beweging te komen. Veelal begint het voor mensen op dit punt spannend te worden. Juist wanneer je gevoel zegt; “ja ik wil”. Gaat je hoofd tegenstribbelen. Wellicht herken je het dat je veel negatieve gedachten hebt over de (on)mogelijkheden of dat je excuusjes verzint als “zo erg is het allemaal niet, ik blijf nog wel even hangen in deze job”. Onbewust stijgt de spanning.

Praat jezelf niet aan dat je deze situatie moet accepteren of nog even moet doorbijten. En accepteer niets minder dan je verdient. Neem geen genoegen met minder, als je verlangt naar meer plezier, uitdaging en voldoening. Het proces van een nieuwe uitdaging aangaan kan wat onrust geven, maar met een goed plan en de juiste aanpak kun je succesvol navigeren door deze verandering.

Ik wil je drie stappen geven om je alvast op weg te helpen:

Stap 1: Definieer je nieuwe uitdaging en maak een actieplan

Nu je hebt besloten om in actie te komen, is het tijd om je nieuwe uitdaging, doelen, wensen en ambities concreet te maken. Het is normaal om onzekerheid te voelen bij het nemen van deze stap en het maken van veranderingen in je professionele leven. Om die reden is het essentieel om jezelf nieuw perspectief te geven en een doordacht plan te maken dat je in beweging brengt.

Onzekerheid ontstaat vaak door een gebrek aan kennis en inzicht. Gedachten als “Kan ik dit wel?” of “Moet ik nog even wachten?” kunnen opkomen. Zonder een heldere richting en een concreet plan voel je je stuurloos en blijf je vastzitten. Je blijft rondcirkelen met allerlei ideeën en gedachten over wat je zou willen veranderen, maar uiteindelijk kom je niet in beweging. Het hebben van een duidelijk doel en een plan fungeert als brandstof om daadwerkelijk de uitdaging aan te gaan.

Neem de tijd om je doelen en ambities helder te definiëren. Breek je plan op in kleine, haalbare stappen en identificeer de specifieke acties die je moet ondernemen en de middelen die je nodig hebt om vooruitgang te boeken. Door een gestructureerd plan te volgen, vergroot je de kans op succes en voorkom je dat je verdwaalt in onzekerheid.

Bij het opstellen van je plan kun je de volgende vragen in overweging nemen:

Wat wil ik precies bereiken met mijn nieuwe uitdaging?

Welke specifieke doelen wil ik op korte en lange termijn realiseren?

Welke stappen kan ik nemen om deze doelen te bereiken?

Moet ik vaardigheden of kennis ontwikkelen om succesvol te zijn in mijn nieuwe richting?

Welke hulpbronnen, netwerken of ondersteuning kan ik benutten tijdens deze verandering?

Zijn er obstakels of uitdagingen die ik verwacht tegen te komen en hoe kan ik ze overwinnen?

Wat is mijn tijdschema en welke deadlines kan ik stellen om mezelf verantwoordelijk te houden?

Wees specifiek, realistisch en daag jezelf uit om stappen te zetten die je dichter bij je gewenste toekomst brengen. Houd je plan altijd in het zicht en wees bereid om aanpassingen te maken als dat nodig is. Ga ervoor en zet de eerste stappen op weg naar een carrière die volledig bij jou past!

Stap 2: Verlaat je comfortzone en ontdek door bewust te experimenteren

Nu je een plan hebt, is het tijd om daadwerkelijk je comfortzone te verlaten. Jouw huidige situatie kun je zien als je comfortzone. Het is veilig, vertrouwd en alles is bekend. Je voelt je in controle. Aan de andere kant is je nieuwe uitdaging in het werk nog onduidelijk en voelt het onzeker. Hierdoor ben je geneigd om vast te houden aan je comfortabele positie en spannende acties uit de weg te gaan. De eerste natuurlijke reactie is twijfel, onzekerheid en uitstelgedrag.

Tussen je verlangen om te veranderen en de angst voor verandering kun je vast blijven zitten. Dit kun je doorbreken door bewust te gaan experimenteren en jezelf in een lerende houding te plaatsen. Door jezelf toestemming te geven om te leren van de acties die je onderneemt, creëer je ruimte om buiten je comfortzone te treden. Het experimenteren en leren geeft een enorme boost aan voorwaartse energie, waardoor je snel grote sprongen voorwaarts kunt maken.

Ik geloof oprecht dat als je een verlangen hebt, dit haalbaar is en vaak sneller te realiseren is dan je denkt. Het feit dat je het verlangen kunt bedenken en wensen, geeft aan dat je er onbewust al helemaal klaar voor bent.

Hier zijn enkele voorbeelden van bewust experimenteren en leren onderweg:

Neem op een laagdrempelige manier deel aan een workshop, cursus of training binnen jouw interessegebied. Je verbreedt je kennis en ontwikkelt nieuwe vaardigheden en ondertussen leer je nieuwe mensen kennen die relevant kunnen zijn voor je netwerk.

Durf kleine stappen buiten je comfortzone te zetten, zoals het geven van een presentatie, het schrijven van een blog, of het opzetten van een project dat aansluit bij je nieuwe uitdaging. Dit helpt je om vertrouwd te raken met nieuwe uitdagingen en vergroot je zelfvertrouwen.

Verken nieuwe netwerken en community's binnen je gewenste vakgebied. Sluit je aan bij relevante groepen, online community’s of evenementen om gelijkgestemde mensen te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en waardevolle connecties op te bouwen.

Wees moedig, stap uit je comfortzone en sta open voor nieuwe ervaringen. De mogelijkheden liggen binnen handbereik – het is aan jou om ze te verkennen en te grijpen. Ga ervoor en ontdek het avontuur dat voor je ligt!

Stap 3: Deel je wensen en doelen met anderen en vraag om ondersteuning

Het delen van je wensen en doelen met anderen is een waardevolle stap bij het aangaan van een nieuwe uitdaging. Hier zijn enkele redenen waarom het uitspreken van je wensen en doelen nuttig is in dit proces:

Accountability en motivatie

Het delen van je wensen en doelen met anderen kan een bron van motivatie zijn. Door anderen op de hoogte te brengen van wat je wilt bereiken, creëer je een gevoel van verantwoordelijkheid en drive om actie te ondernemen. Hoewel je alleen verantwoording verschuldigd bent aan jezelf, kan het delen van je doelen met anderen je helpen om gemotiveerd te blijven en je inzet vergroten. Het kan dienen als een stok achter de deur en je aanmoedigen om de stappen te zetten die nodig zijn om je doelen te verwezenlijken.

Externe perspectieven

Anderen kunnen nieuwe inzichten, ideeën en perspectieven bieden die je zelf mogelijk over het hoofd ziet. Ze kunnen je wijzen op kansen en mogelijkheden die je nog niet had overwogen. Door je wensen en doelen te delen, open je de deur voor waardevolle input van anderen.

Verheldering en focus

Het uitspreken van je wensen en doelen helpt je om ze helder te formuleren en te verduidelijken. Door ze aan anderen uit te leggen, moet je je gedachten ordenen en ze concreet maken. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wilt bereiken en waar je naartoe werkt.

Netwerk en connecties

Door je wensen en doelen te delen, vergroot je de kans dat anderen je kunnen helpen door middel van hun eigen netwerk en connecties. Mensen kunnen je introduceren bij relevante personen, kansen of bronnen die je verder kunnen helpen. Het delen van je doelen kan deuren openen naar nieuwe mogelijkheden.

Ondersteuning en aanmoediging

Het delen van je wensen en doelen stelt anderen in staat om je te ondersteunen en aan te moedigen tijdens het aangaan van je nieuwe uitdaging in het werk. Ze kunnen je aanmoedigen als je twijfelt of moed geven wanneer je het nodig hebt. Het hebben van een supportnetwerk kan van onschatbare waarde zijn tijdens dit proces.

Samen jouw nieuwe uitdaging aangaan

Voel je aan alles dat je een nieuwe uitdaging in je werk wilt aangaan, maar ook dat je dit liever niet alleen zou willen doen? Soms kan het overweldigend zijn om de eerste stappen te zetten of lukt het maar niet om de nieuwe uitdaging concreter te maken.

Je bent niet voor niets op dit punt in mijn artikel beland. Een nieuwe uitdaging aangaan, is je hart volgen terwijl je je sterk en zelfverzekerd voelt. In mijn 1-op-1 carrière coaching programma ontvang je de begeleiding die je nodig hebt om dit te kunnen doen. Ik nodig je van harte uit om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

Voordat we samen gaan werken, wil je natuurlijk eerst weten of ik de juiste persoon ben om samen met jou je nieuwe uitdaging aan te gaan. In een kennismakingsgesprek bespreken we je vraag, leren we elkaar kennen en geef ik je direct helderheid en inzicht.

Dit kun je verwachten:

Een prettige kennismaking.

We verkennen jouw vraagstuk en je krijgt direct helderheid en inzicht op jouw knelpunt.

Direct een nieuw perspectief en de kansen die ik voor jou zie.

Je weet snel of het klikt.

Ervaar hoe het is om met mij samen te werken en stel al je vragen die je hebt.

Het gesprek duurt 60 minuten. Plan gemakkelijk een afspraak in mijn agenda. Ik kijk uit naar ons gesprek.

Scroll naar boven