Je onbegrepen voelen maakt je onzeker en verward. Gevolg is dat je je gaat afzonderen van je omgeving, maar vooral van jezelf. Ik begrijp je! Ik doorliep zelf ook het proces en laat je zien hoe je het verschil kan maken. Niemand begrijpt wat ik voel!

Je onbegrepen voelen 

Het gevoel onbegrepen te worden zie ik vrijwel bij alle vrouwen terug die ik mag helpen in mijn programma’s of spreek via social media. Je voelt al een tijd aan alles dat het anders voor je moet. Dat je meer in je mars hebt en dat je er meer uit wilt halen. Tegelijkertijd kan je er niet de vinger opleggen wat het nu precies is. Dus besluit je jouw gevoelens te delen met je vriendinnen, een familielid of goede collega. De reacties of goed bedoelde adviezen die je krijgt helpen je niet echt. Je voelt dat ze je eigenlijk niet goed begrijpen, dat ze het afdoen als ‘het is vast een fase joh’ of ze laten blijken dat je beter af bent met de goede baan die je nu al hebt. Hoe graag je ook naar de lieve mensen om je heen wilt luisteren, je weet dat het niet klopt en dat het niet vanzelf weggaat. 

De twijfel slaat toe

Ik heb mij zelf ook een tijd zo gevoeld. Verloren in mijn eigen gevoel dat het anders moest en mijn omgeving die mij voorzichtig zei dat het allemaal wel goed kwam. Ik begrijp nu ook goed waarom ze mij op mijn plek wilde houden. Ik had een goede baan en een prima salaris. Op het oog ging het ook nog heel goed met mij. Dus waarom zou je iets veranderen?! Ik voelde me continu slingeren tussen mijn gevoel en ratio die alles goed praatte. Ik kan je vertellen, dat maakt je behoorlijk verward en onzeker. Want waar doe je nu eigenlijk goed aan? Kiezen voor je gevoel en het risico nemen dat je een fout maakt en mensen tegen je zeggen ‘zie je nu wel’? Of daar niet voor kiezen en op je plek blijven en doodongelukkig elke dag thuiskomen van je werk, maar wel alles prima voor elkaar hebben? 

Afzonderen van jezelf

Ik had niet het gevoel dat ik hier nu echt met iemand over kon praten, zonder direct een oordeel van een ander te krijgen. Gek genoeg maakte het mij een soort van eenzaam. Ik was dan ook snel geneigd om het maar voor mijzelf te houden en het zelf wel op te lossen. Gevolg is van je onbegrepen voelen is dat je je telkens meer gaat afzonderen van degenen van wie je houdt, maar uiteindelijk ook van jezelf. Je stopt je gevoelens weer in de ijskast met het idee ‘ik los het later wel op’. Door jezelf af te sluiten raak je telkens meer uit contact met jezelf. Je draait op de automatische piloot verder en staat telkens meer af van de dingen die je echt leuk vindt, die je blij en enthousiast maken. Jouw vuurtje dooft langzaam uit. 

Begrijp eerst jezelf

Een mooie uitspraak van Stephen Covey is ‘Het gaat in eerste instantie om begrijpen en niet om begrepen worden’. Je bent misschien geneigd om de antwoorden buiten jezelf te zoeken en begrepen te worden door anderen. Maar vaak kan je zelf nog niets eens goed begrijpen wat er zich in je afspeelt. Dan is het mega lastig om het een ander te laten begrijpen. Je investeert je energie nodeloos om begrepen te worden, terwijl je eerst de focus mag leggen op jezelf begrijpen. Dat is ook het punt waarin ik voor mijzelf een groot verschil kon maken. Door de focus naar mijzelf toe te brengen en mijzelf goed te begrijpen. Het mooie is dat als je zelf duidelijkheid hebt, je ook met duidelijkheid naar buiten kan treden. Dat maakt werkelijk een groot verschil.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven