Music to my ears, waarom we meer muziek moeten maken en luisteren

fullsizeoutput x

Als ik begin met het schrijven van deze blog kijk ik uit over de prachtige haven van Schiedam en luister ik klassieke muziek op Spotify. De klanken van de viool en piano geven mij een rustgevend gevoel, maar tegelijk ook energie om aan de slag te gaan. Ik besluit te schrijven over muziek en de andere ideeën even links te laten liggen. Wat is het toch met muziek? Waarom heeft het zo’n positieve werking op mij?

Bloeien door muziek

Dat muziek een bijzondere invloed heeft, heb ik ervaren in de tijd dat mijn tante Tineke de ziekte van Alzheimer had. Ze was altijd al groot fan van Nederlandstalige muziek. Elke vrijdagavond stond in het tekenen van muziek luisteren met haar grote liefde Johan. Afspreken op vrijdagavond was dan ook onmogelijk. Er werd muziek geluisterd en gedanst. Toen Tineke ziek werd en de ziekte haar langzaam veranderde bleef de muziek van grote waarden. Het waren de momentjes die haar deden opleven, de lach die weer terug kwam op een sterk veranderd gezicht en ze zong spontaan luidkeels teksten van haar favoriete liedjes mee. Het was duidelijk dat muziek haar deed leven, haar troost bracht en dat ze daarmee nog kon genieten van het leven. Inmiddels weet ik dat ook uit onderzoek blijkt dat muziek een zeer positieve invloed heeft op mensen met dementie.

Invloed van muziek op het brein

In het magazine Psychologie van maart las ik een interview met breinwetenschapper prof. dr. Erik Scherder. In het interview vertelt hij dat als je muziek speelt je prestaties verbeteren. Zo zou de verbinding tussen de twee hersenhelften zijn verbeterd bij kinderen die jong muziekles kregen. Uit onderzoek blijkt ook dat muziek ons hartslag verlaagt, de bloeddruk laat dalen, de spieren ontspant, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, ons makkelijker in slaap laat vallen en zelfs het immuunsysteem er beter door kan gaan functioneren. Het unieke van muziek is dat het hele brein meedoet, in tegenstelling tot andere gedragingen die maar een deel van het brein activeren. Bij het luisteren is dit al het geval, maar bij het maken van muziek helemaal. Eén muziekgenre kunnen we beter overslaan, heavy mental, hiervan krijg je juist stress. Gelukkig maar dat deze genre niet in mijn Spotify lijstje voorkomt. Wil je er meer over weten, binnenkort verschijnt er een nieuw boek van Erik Scherder over dit onderwerp ‘Singing in the brain’.

Miracles of Music

Na het lezen van het interview ontmoet ik filmregisseur Pim Giel en zijn lieve vrouw Chantal. Een paar jaar geleden mocht ik samen met mijn tante Tineke filmster zijn (zoals hij het zelf noemt) voor zijn eerste film ‘Mijn hoofd in jouw handen’. Tijdens het eten vertelt Pim over zijn nieuwe filmprojecten, waaronder Miracles of Music met o.a prof. dr. Erik Scherder, prof. dr. Dick Swaab en prof. dr. Henkjan Honing. Toeval treft dat dit precies gaat over het brein en muziek, wat leuk! In de film wordt onderzocht waarom muziek eigenlijk bestaat, welke invloeden er zijn op ons brein en hoe muziek de kwaliteit van het leven verhoogt. Naast de film komt er een theatershow, congres en educatieprogramma rondom dit onderwerp. Waarom? Omdat de initiatiefnemers zich sterk willen maken voor meer muziek in de zorg en in het onderwijs. Want muziek is goed voor je. Voor je humeur, voor je brein en voor je gezondheid.

Al pratende over mijn ontdekkingsreis en Pim zijn projecten, bleek dat we elkaar misschien wel kunnen helpen. Hoe leuk is dat, ga ik mogelijk nog meewerken aan dit toffe project ook. Muziek opent deuren! Binnenkort meer op mijn blog.

Het positieve effect van muziek heb ik al ervaren, het brein blijft mij maar fascineren. Hoe is dat voor jou? Wat zijn jouw ervaringen met muziek? Deel je verhaal! Like, share en/of comment op dit bericht.

Scroll naar boven